Революционно: Audi направи дизел от въздух и вода

Новото гориво не замърсявало околната среда
29 апр 2015 22:43,
115
Революционно: Audi направи дизел от въздух и вода
Снимка: Reuters, архив

Audi направи дизелово гориво от въздух и вода. Министърът на образованието и научните изследвания на Германия Йохана Ванка вече го изпробва за служебния автомобил, съобщи в. "Дейли мейл".

"Зеленото" дизелово гориво се произвежда от комбинация от вода и въглероден двуокис, които се преобразуват във вид на суров петрол. След това той се рафинира до дизелово гориво. Автопроизводителят го нарича "гориво на бъдещето".

Изпитанията показаха, че екологичното гориво може да се смесва с традиционния дизел или да се използва самостоятелно.

Новото гориво е разработено от Audi съвместно със "Сънфайър" - дрезденска фирма за енергийни технологии. За процеса водата се загрява до пара, която се разгражда на водород и кислород с високотемпературна електролиза. След това водородът се насочва към реактор с въглероден двуокис под високо налягане и висока температура. Те реагират и образуват дълговерижни течни въглеводороди.

Въглеводородите са основните градивни съставки на всички изкопаеми горива. Процесът за рафиниране на продукта е като използвания за петрола. Полученото синтетично гориво не съдържа сяра и ароматни въглеводороди, които замърсяват допълнително.

Audi твърди, че за процеса може да се използва обновяема енергия, като ефикасността достига 70%. Изградената вече инсталация в Дрезден може да произведе 3000 л от него през следващите месеца. При лансирането на горивото министър Йохана Ванка наля пет литра от него в служебния си автомобил "Audi А8".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: Audiдизелгориво
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
0
 
! Отговори
az преди 8 години
само едно не мога да разбера на коментиращите тука ... защо винаги някой трябва да прави *** сравнения ? "тоз направил еди-какво-си, а онзи- не,тоя може а онзи-не" абсолютно излишни и *** сравнения ..... или просто някой взима пари за да пише такива работи
61
1
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
А другарите от съботния ден ще го допуснат ли?
60
1
 
1
 
! Отговори
умници преди 8 години
Естествено, че ще вкарат повече енергия отколкото ще се получи!!!! Това да не е вечен двигател! Спали сте по физика и сте изпуснали закона за запазване на енергията. Не може да се получи енергия от никъде!!!!Целта е да се пренася енергията и да се използва вече 100 години усъвършенствания двигател. Това може да звучи добре, но това обездвижване до което води личния автомобил е бичът на нашето време.
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До абвВ оригиналната статия пише, че очакват между 1.5 и 2 евро за литър, при сегашна цена от около 2 евро за нормален дизел в Германия.. един вид, почти същата. Или малко отгоре, знаем как е с предварителните калкулации. Тук, естествено, статията е преводна, със съкращения, то не може 1:1 :D
58
2
 
13
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Като сте толкова умни, защо космическия ви кораб пада неконтролируемо?
57
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До чугунте А сега какво ще правим с бензиностанцията .Лелеее ужас,Рашките ще измислят догодина телвизор,на дърва-ха-ха
56
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои от коментиращите явно доста са се объркали! Не става въпрос за водороден двигател, водородни горивни клетки и т. н., а за нов вид гориво! Синтетично дизелово гориво!
55
0
 
0
 
! Отговори
saap преди 8 години
До Ангел, а защо пише това - The court found Meyer had committed "gross and egregious fraud" and ordered him to repay the two investors their $25,000
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това е синтетичен дизел (изкуствено създаден). С развитието на технологията ще се постигне цена. Другото ключово нещо е, че енергията използвана в процеса също е от възобновяеми източници. За повече инфо търсете blue crude и e-diesel
53
3
 
29
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Стенли Майер с неговата свръх електролиза постигна огромен успех като направи кола с голяма мощност и бързина да се движи на вода още 1996 г.Отказа офертата за 200 млн. $ на петролна компания да откупи петента му и беше убит мистериозно .Надявам се от Ауди наистина да са открили как се прави свръх електролиза ,20 години минаха от тогава ,крайно време е.Стига сме им тъпчели гушите на т.н. петролни страни.Трябва да усетят скоро време колко вкусен е пясъка!
52
8
 
11
 
! Отговори
Бл.Благов преди 8 години
Автомобили на водородно гориво има отдавна и не са станали масови не защото добивът на водород е скъп ,а защото трудно се съхранява и е взивоопасен. Японците са най-напреднали в тази насока с порестите съдове за съхраняване.
51
12
 
8
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Това което са открили германците е много добре но това гориво ще е много по скъпо от обикновеното и замърсяването на въздуха е по голямо,те пишат за изгарянето а замърсяването по време на синтеза и произвеждането не пишат.Сами виждаме цената на тока от зелена енергия по скъпа. Слънцето грее без пари вятъра също но цената е по голяма.И тук при производството на соларните пана замърсяването е голямо но не казват крият истината/
50
4
 
8
 
! Отговори
гошо преди 8 години
то не бяха водородни, то не бяха слънчеви щуротии, то не бе биодизел - накраю пак си караме на старите горива - и това ще е така - цената му ситурно е три пъти по-голяма от нормалния дизелр а иначе и сега 5% от дизела дето го караме е биодизел
49
6
 
8
 
! Отговори
Gogo преди 8 години
Министерката си е заредила много символично само 5 литра!!! Данеби да е много скъпо ?!
48
1
 
2
 
! Отговори
do pesemist преди 8 години
za vsichko koeto se proizvegda triabva energia ama se proizvegda po niakoi izkazvania ne triabva da se proizvegda zachar brashno zement i dr.produkti zashtoto za proizvodstvoto im se charshi energia
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Мислещ - Само не разбрах тая електролиза как се прави...Е-е, това се учи още в началното училище. Стъклена купа, вода, малко сол. Две жици в контакта и готово. Колко му е.
46
2
 
5
 
! Отговори
batDancho преди 8 години
До Анонимен 74По-точно имената са Карл Бенц и Готлиб Даймлер. Не е лошо преди да се изпляскаш с нещо, в което не си сигурен, да провериш - сега поне е лесно - Гугъл знае всичко . . .
45
8
 
7
 
! Отговори
до 85 преди 8 години
10 000 танка е помощта по тази програма към СССР.
44
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 85 от 86 Това е помощта за СССР по така наречената програма Land-Lease. Къде ги видя тия 45 000 танка,?
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
84, чети ако изобщо можеш