Революционно: Audi направи дизел от въздух и вода

Новото гориво не замърсявало околната среда
29 апр 2015 22:43,
115
Революционно: Audi направи дизел от въздух и вода
Снимка: Reuters, архив

Audi направи дизелово гориво от въздух и вода. Министърът на образованието и научните изследвания на Германия Йохана Ванка вече го изпробва за служебния автомобил, съобщи в. "Дейли мейл".

"Зеленото" дизелово гориво се произвежда от комбинация от вода и въглероден двуокис, които се преобразуват във вид на суров петрол. След това той се рафинира до дизелово гориво. Автопроизводителят го нарича "гориво на бъдещето".

Изпитанията показаха, че екологичното гориво може да се смесва с традиционния дизел или да се използва самостоятелно.

Новото гориво е разработено от Audi съвместно със "Сънфайър" - дрезденска фирма за енергийни технологии. За процеса водата се загрява до пара, която се разгражда на водород и кислород с високотемпературна електролиза. След това водородът се насочва към реактор с въглероден двуокис под високо налягане и висока температура. Те реагират и образуват дълговерижни течни въглеводороди.

Въглеводородите са основните градивни съставки на всички изкопаеми горива. Процесът за рафиниране на продукта е като използвания за петрола. Полученото синтетично гориво не съдържа сяра и ароматни въглеводороди, които замърсяват допълнително.

Audi твърди, че за процеса може да се използва обновяема енергия, като ефикасността достига 70%. Изградената вече инсталация в Дрезден може да произведе 3000 л от него през следващите месеца. При лансирането на горивото министър Йохана Ванка наля пет литра от него в служебния си автомобил "Audi А8".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: Audiдизелгориво
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
27
 
! Отговори
Хъммм преди 9 години
абе то и от Варна до София мога да отида пеша за да спестя 40 лв от билета , но ще пътувам 15 дена и ще изхарча 400лв в ядене и разходи
1
1
 
34
 
! Отговори
7 преди 9 години
Що ли ми се струва, че за това чудо да се произведе отива повече енергия, отколкото ще даде после. Но и да е така пак ще има приложение - от излишния ток на централите може да се прави нафта, което си е един вид съхранение