Как да реагираме при заледен път?

Ето няколко съвета, както и видео с такава ситуация
29 яну 2016 14:14,
27
Как да реагираме при заледен път?
Снимка: YouTube

Снегът в страната вече се топи, но опасността от заледяване на настилката остава висока. Ето няколко съвета, които могат да помогнат, ако попаднете на заледен участък.

На първо време имайте предвид, че през деня температурите стават положителни, но след залез падат под нулата и разтопилият се сняг се превръща в коварен лед. Често той е толкова тънък, че изглежда като мокър асфалт.

Най-опасни в такива ситуации са надолнищата, тъй като спирането става още по-трудно.

Дори да ви се струва налудничаво, спирачките в такива ситуации няма да помогнат. Блокиралите от спирачната система гуми правят колата буквално неуправляема. Затова не използвайте спирачките, докато насочвате автомобила с волана. Натискате ги само, ако не се налага завиване.

За да накарате колата да следва зададената от вас посока, може да използвате двигателя, като подавате лека газ. Така двигателните гуми ще използват дори минималното сцепление с настилката, за да насочат автомобила.

Във видеото долу, заснето наскоро в Баку, ясно се вижда, че черният Juke се пързаля директно надолу, въпреки че воланът му е навит надясно. Причина са именно натиснатите от шофьора спирачки. Ако ги беше освободил, колата щеше да завие поне леко.

Пример за правилно действие е вторият автобус. Той също се пързаля, но ясно се вижда, че когато стоповете му изгасват той мигновено тръгва в зададената от шофьора посока.

Добро решение е също така използването на аварийните светлини и на клаксона, за да бъде привлечено вниманието на останалите участници в движението.
 

Още полезни съвети - Как да шофираме безопасно през зимата - вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
4
 
! Отговори
от 19 за 21 преди 8 години
Карай си по един и същ начин зимата и лятото , щом така мислиш .Живота си е твой.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаете ли че жените се учат по трудно да шофират от мъжете поради факта че мъжете имат по добра ориентация в пространството(имат природен талант).С времето обаче повечето от мъжете не се усъвършенстват разчитат на таланта си.А жените си мислят че не са добри и си усъвършенстват шофирането и стават по добри шофьори от мъжете.При пилотите на автомобили всеки ден хронометъра показва че не са добри трябва да работят още (талант и усъвършенстване) жените нямат шанс поради липса на талант.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чета постовете направо тръпки ме побиват какви индианци се движат по шосетата.Не че не си го знам като виждам всеки ден как карат ама..........
19
1
 
2
 
! Отговори
9 преди 8 години
До 10И да спориш и д н спориш такива като теб са постоянно в новините.Кой изкъртил дърво, кой билборд гушнал.......и те така.
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 19"Зимното шофиране яа нищо общо с лятното"!!!!!!!!!!Ужасното е че такива като теб "пишман шАфьори" се движат по пътищата на тази страна.От 15 години избягвам да крам в България.Возачте на коли в Бг имат на раменете не глави а ШАМАНДУРИ.П.П. През лятото на колитеиум действат физиюни сили а през зимата тантричнипредполагам по твоте слабоумни "заключния"
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шофьорлъка е проста работа, но не е за прости хора !
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добра статия.Добри съвети.Повечето от нас ги знаят тези неща но има много хора които не ги знаят въпреки че са карали много години.Разбира се че и ние които ги знаем за тези ,съвети и можем да ги ползваме има още много да учим за шофирането. Има голяма разлика в спирачния път на зимните и летните гуми с приплъзване.Спира се с скоростите и когато искаш напълно спреш се използват спирачките на импулси съобразявайки се приплъзването. Зимното шофира няма нищо общо с лятното.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Със нови зимни гуми на 7 дни от среден клас в кв. Дружба нито иска да спре, нито да тръгне. Та така със зимните гуми. За малко да кача още един пътник в колата на пешеходната пътека. Дават разлика само в някои случаи.
14
1
 
8
 
! Отговори
Плавник преди 8 години
Тези съвети са много добри...ако си на широка заледена улица и имаш време да си въртиш волана и да подаваш леко газ. В реални условия имаш много кратък път преди да удариш нещо, улицата е тясна с наспрели коли отляво и отдясно. Иначе ако имаш време да реагираш е важно да си на възможно най-висока предавка за пътя и наклона му, на който се намираш и да подаваш леко газ, за да не блокират колелата. На ниска предавка въртящият момент е по-висок и ще се получи буксуване, което е същото като блокаж.
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Момчета, един съвет от мен - видите ли много сняг и лед, оставяйте колата и с автобуса. За няколко километра не си струва да рискувате и да се мъчите а автомобила.
12
1
 
14
 
! Отговори
Ирелевантен преди 8 години
Тва не е нищо! Аз веднъж налях газ за 10 лева и минах над 80 километра с тех!
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
12, с кое твърдение на "Разбирача от ком. 2" не си съгласен?
10
1
 
10
 
! Отговори
до деветия преди 8 години
Ти велосипедист ли си
9
4
 
11
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
Добре бе другарю столичанин,щом разбораш от всичко нема да спорим с тебе,ти си професор.
8
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 4От далеч се вижда че главата ти е с "шпайкове".Всички постове от 1 до 7 са писани от провинциалисти както и статията.Само "От глупав по глупав" може да пише такива просотии.
7
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупави статии за глупави индивиди.Карането не е за всеки.Който може да кара знае как се кара на всякакви настилни а който не знае НЯМА ДА СЕ НАУЧИ ТУК!!!
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тея са бъкани с петрол, толкова ли не могат да си позвилят от на Лиляна химията да си изчистят улиците.
5
30
 
9
 
! Отговори
Бат Тянко преди 8 години
Усетите ли лед веднага превключвате на по-ниска предавка и дърпате ръчната.
4
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На лед баце обикновена зимна гума не помага,само гума със шпайкове.
3
52
 
6
 
! Отговори
gerbist-evroatlantis преди 8 години
Не е виновен леда, а това че хората не са сложили зимни гуми. Затова у нас редовно се предупреждава водачите навреме да поставят зимни гуми за да нямат такива проблеми.