Червен светофар за старите коли в Париж

В града вече няма да бъдат допускани коли на над 20 г.
1 юни 2016 18:18,
11
Червен светофар за старите коли в Париж
Забраната има за цел да намали смога в града. Снимка: Ройтерс

Поредната мярка на Франция в борбата със замърсяването на въздуха засяга автомобилите на над 20 години, съобщава Le Monde. Те няма да могат да се движат из улиците на столицата Париж след 1 юли тази година.

След тази дата регистрираните преди 1997 година автомобили ще могат да се движат в града само през почивните дни. Класическите коли не правят изключение, като мярката засяга и мотоциклетите, които са регистрирани преди 2000 година.

Въпросните стари машини представляват едва 10% от автопарка на Париж. Реално обаче те изхвърлят в атмосферата около половината от вредните емисии, сочат изчисленията на местните експерти.

Забраната бе анонсирана през миналата година, като срещна сериозна съпротива. Мотивите бяха, че тя ще лиши най-бедните работещи жители на града от личен транспорт. В крайна сметка обаче промените са приети и влизат в сила от началото на следващия месец.

За да облекчи придвижването на засегнатите жители на града управата на Париж ще подобри градския транспорт, като ще пусне и нови линии. Освен това правителството на Франция вече обяви сериозни премии за шофьорите, които заменят стария си дизелов автомобил за такъв, задвижван с електричество. Предстои и пускането на огромна флотилия електрически скутери под наем.

В страната се въвежда и система, която класифицира автомобилите в зависимост от нивата вредни емисии, които изхвърлят в атмосферата. Ще се използват "цветни чипове", чрез които машините ще бъдат разделени на шест категории. В първата ще попадат електрическите и водородните коли.

Забраната за 20 годишните автомобили е само първата мярка. До 2020 година в Париж ще бъде задействана забрана и за колите, които са регистрирани преди 2011 г.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До ДОКОГАТова е бъдещето. Скоро няма да има и професия шофьор. Човекът е опасен при управлението на автомобил. И като допълнение .... всички стачки за по големи заплати, за работен ден от 2 часа и прочие ускоряват това бъдеще !
6
2
 
2
 
! Отговори
ДОКОГА преди 7 години
човешката ПРОСТОТИЯ няма край,няма значение в кой край на света се намира
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мога само да им се изпикая на жалките французи. Що тогава не забранят 50 кубиковите скутери двутактови, доказано е, че маслото на 2т при горене отделя толкова вредни вещества като дизелов 5 литров двигател на камион.А след 4 години ще е забранено да имаш кола на 9 години, представяте ли си. Не само в БГ политиците са *** явно
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде и в София! Даже над 10 годишните да се забранят.
3
5
 
9
 
! Отговори
AAA преди 7 години
и при нас е така. В София от 1.07 се забраняват всички коли регистрирани преди 1990г. С това трафикът в града ще спадне с около 59%
2
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Същото трябва да стане и в София. Всеки, който развозва с клизма 30-годишна барака, да слиза от каруцата и да се метка на новото метро, новите атобуси, тролейбуси и трамваи на Фандък(а).
1
11
 
8
 
! Отговори
аз преди 7 години
Браво! Кога най-накрая и в БГто?