Великобритания също погна дизела

Автомобилите на това гориво ще плащат по-високи данъци
10 юни 2016 22:31,
13
Великобритания също погна дизела
Дизелът остава в миналото. Снимка: Ройтерс

Правителството на Великобритания обсъжда възможността за увеличаване на данъците на автомобилите с дизелови двигатели. Според секретаря на транспортната агенция Патрик Макалфин тази мярка се налага заради повишението на замърсяването на въздуха в големите градове.

Макфалин заяви, че досегашната практика на властите за поощряване на купувачите на дизелови автомобили е била грешка. През 1974 г. едва 7,4 % от леките коли в Обединеното кралство са задвижвани с такова гориво, но през 2001 г. правителството намалява техният данък и така те достигат 33%. Десет години по-късно всеки втори автомобил в страната е с дизелов мотор.

Дизеловите автомобили изхвърлят по-малко въглероден диоксид в атмосферата в сравнение с бензиновите, но пък във въздуха попадат повече други опасни токсични вещества като азотен диоксид. Той причинява болести, от които във Великобритания умират по 7000 души на година. Като цяло замърсеният въздух убива над 40 000 британци годишно.

Други държави в Европа също тръгнаха на война с дизела. В Германия смятат да забранят колите с такива мотори, произведени преди 1997 г. Норвегия на свой ред смята през 2025 г. да забрани всички автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
8
 
! Отговори
Gogo преди 7 години
Свалете цената на бензина на стотинки и да виж как карам само v12 двигател за кво ми е тогава дизел ако не *** off тогава
8
7
 
9
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Като гледам нормите на Евро 6, май дизеловите двигатели вече замърсяват по-малко от бензиновите.
7
7
 
11
 
! Отговори
Време беше преди 7 години
Започват да се свЕткат, че дизеляка не води до нищо хубаво. Само се надува балона, че е по-ефтин от бензина, но не е. Ако беше вярно, всички бакшиши щяха да са на дизел.
6
1
 
22
 
! Отговори
аз преди 7 години
когато политиката се намеси в технологиите,става ***.
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Струва ми се огромна простотия случващото се. На пазара се предлага това- двигатели с вътрешно горене, не може да таксувате хората за нещо, което се разпространява законно.
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
gluapatsi mislete kato pishete statii v Anglia danak na kolite niama ima vinetka I zastrahovka leka vecher
3
3
 
14
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Хм, странно. Много странно. Секретарят на транспортната агенция се казва Патрик наистина, но не се казва Макалфин. Името му е: Patrick McLoughlin. Което се произнася Патрик Маклафлин.Маклафлин, а не "Макалфин".Както и да е. Никъде не виждам да размахва пръст на дизела.По-скоро се говори за подмяната на дизелови автомобили с електрически.Както и за биогориво, като биодизел.Нещо много изкривено и съмнително ми звучи това както е написано горе...
2
3
 
13
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Абе, тоя, Патрик Макалфин, да не е нещо роднина на Ивайло Калфин бе? Да му е брат'чед нещо, а?
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито на голфаджиите :)