Най-чистият камион за боклуци

Съоснователят на Tesla Motors създаде Mack LR с 4 електромотора
13 юни 2016 19:48,
4
Най-чистият камион за боклуци
Снимка: Mack Trucks

Чист боклукчийски камион представиха компаниите Mack Trucks и Wrightspeed по време на специализираното изложение WasteExpo 2016 в Лас Вегас, САЩ. Машината е прототип, но е напълно завършена и може да бъде качена на конвейера до месец, съобщава изданието Тrucks.

Зад този проект стои съоснователят на Tesla Motors Иън Райт, който е и основател на компанията Wrightspeed. Тя е конструирала съвместно с Mack Trucks зеленият боклукчийски камион на базата на съществуващия модел Mack LR.

Машината използва четири електрически двигателя, които черпят енергия от пакет батерии. Зареждането им става по два начина - от електрическата мрежа и от бордовия двигател - газотурбинен генератор с мощност 109 к.с., който може да работи на дизел или природен газ.

Автономният пробег с напълно заредени батерии е близо 40 км, но благодарение на генератора, който не е директно свързан с колелата, той може да бъде увеличен над 3 пъти. Налична е също така система за регенериране на енергията при спиране.

От дъщерното дружество на Volvo твърдят, че електрическата задвижващата система може да бъде интегрирана във всяко превозно средство с маса до 30 тона. По отношение на динамиката, производителите споделят единствено, че тя е съизмерима с тази при дизеловите аналози на камиона.

Mack Trucks и Wrightspeed не разкриват плановете си за производство на електрическия боклукчийски камион. Заявяват обаче, че пред този проект има голямо бъдеще, тъй като е не само екологичен, но и изисква по-ниски разходи за експлоатация и поддръжка.

Още за електрическите автомобили - в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари