Кола втора ръка – отделете пари, време... и се подгответе психически!

За какво да внимаваме, когато си купуваме ползван автомобил?
4 авг 2017 10:45,
100

Предварително установен бюджет за покупка и допълнителни разходи, няколко седмици време и психическа подготовка - това, по думите на влогъра Филип Лазаров, е необходимо, за да сме предвидили преди да си купим автомобил втора ръка.

Най-продаваната кола у нас обикновено варира между 5 и 15 хиляди лева.

"Когато ще си купувате автомобил - основното нещо е да отделите между 20 и 30-35% от сумата за обслужване, регистрация, застраховки и каквото и да било", посочи Лазаров в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Важно е да избирането на типа кола да става спрямо начина на живот на човека, който ще я ползва,

При първоначалния оглед Лазаров съветва да се гледат няколко неща.

"Минимум един час трябва да си отделим. Гледаме автомобила първо на външен вид - дали е еднаква боята, дали има ръжди по лайсни, по прагове. Гледаме състоянието на купето, гледаме дали има луфтове, дали има разминаване, гледаме тавана, дали е имало градушка, внимаваме дали е била удряна, дали са сменяни стъкла. Отваряме и проверяваме всички видове врати как работят, как функционира всичко - електрически стъкла, климатици...", допълни автоекспертът.

Хубаво е да оставим колата да поработи на място 20 минути, за да проследим работата на двигателя. При таблото също може да има неизправности - за да разберем дали то работи нормално, трябва да проверим дали всички лампички на него светват при палене на двигателя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КиретоМи тая кола е почти нова поне 400 000 хиляди но са ти я продали за 130000 и карана от баба само до пазар!
69
26
 
2
 
! Отговори
Жорко RACING преди 6 години
наи готените коли са бемве емка троиката и петицата направи съдират всички японси и френски тротонетки
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 52 ФироА кое НЕ Е легенче?
67
4
 
24
 
! Отговори
Кирето преди 6 години
Купих си кола нов внос от Италия и от от пазара в Горубляне. За 2 години и 30 хил км пробег ремонти не съм правил. Само консумативи сменям. Единствения проблем е че харчи масло към 200 мл /1000 км, но си го следя и доливам ако се налага. Като за 15 годишна кола купена за 2200 евро мисля не е зле. Каско, маско не плащам. Евтин данък, евтина гражданска и те така.
66
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кола първа ръка? Отделете много пари накуп и се молете да не ви я откраднат докато не навърши пълнолетие.
65
16
 
9
 
! Отговори
до 52 Фиро преди 6 години
Приятел, тука говорим за коли а хюндай и20 е легенче като дачия......С какъв акъл ги копувате тези легени под 1 тон.
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 67На влогъра не му дреме за твоите практически съображения, важното е да се помпа статистиката, та да можем да си мерим *** с Румъния затова кой бил по-по-най и можел да купува повече нови коли.
63
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата не стимулира покупката на нови коли от физически лица. Разликата в данъците между чисто нова кола и същата 10-годишна на старо са драстични. Като регистрираш кола плащаш 2% данък придобиване. На нова кола за 50 хил. лв. това е хилядарка. Отделно че коли с под 100 к.с. вече са само в компактния клас, така че и ежегодният данък скача. Фирмите приспадат ДДС на покупката, ремонтите и горивото, а отделно ремонтите ги отчитат като разходи и си намаляват и корпоративен данък.
62
2
 
9
 
! Отговори
Някой преди 6 години
До Здрав Разум... а проверете в така наречената изостанала Румъния как стимулират хората да си купуват нови коли, и ще разберете ние напредналите къде сме... Не стига че вземат 3-4 пъти по- високи заплати от нашите, ами и пътищата им едни.... Ремонтират ги по веднъж на 10 г. само за разлика от нашите които всяка година кажи речи им правят ремонти.
61
0
 
9
 
! Отговори
ззз преди 6 години
До Чичо БоркоПросто потърси справката на TÜV за надежността на база на НЕМСКИТЕ застрахователи относно надежността на колите в Германия.Това е най-точното представяне по темата ако се задълбаеш.И няма такова понятие като "най-добра кола". Някой са добри като нови - до 3-4г.други обратно имат много "детски" болести (VW, Ситроен C5) и после се качват в класацийте, а терти като Порше 911 са начело в класацийте и като нови и като стари (*** нещо не ги купуват много 911-ките що ли :) )
60
10
 
7
 
! Отговори
Сръчко преди 6 години
До Здрав РазумВеднага ти отговарям - защото са некaдърни и разглезени тъпaнаpи!Ако спечеля от някъде нова кола, моментално я продавам и за СЪЩИТЕ пари си купувам на старо в пъти по-добра кола. Не, че няма хубави нови коли, но нова кола под 50хил. евро е пълен *** и раздрънкана кошница по дефиниция и по рождение.п.п.Имам и 25г. класика, която размазва новите отпадъци, имам и "нова" шайга - подобие на кола, за всеки ден, за дрънкане по дупките, която ще дам за скраб след 1-2 години.
59
0
 
27
 
! Отговори
Бай Михал преди 6 години
Не евярно че на запад всички купуват само нови коли. Доста колеги германци от фирмите с които работим в Германия карат втора употреба или са първи собственици но колите им са на 10+ години.
58
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъдещето е в автомобилите с ел. двигатели !Иначе си дрънкаме, като онзи старец, който обичал да споменава с повод и без повод : Едно време какви камъни имаше ! Сегашните камъни, камъни ли са ?
57
1
 
26
 
! Отговори
bg преди 6 години
За служеба кола, независимо дали е голяма фирма или личен бизнес 100% нова.За лична, ако не карате много, може и втора ръка... и много късмет. Добре е да не е много сложна като технологии и тогава, майстори и части бол...Безаварийно на всички и лек и прохладен (при възможност ) уикенд
56
16
 
2
 
! Отговори
Чичо Борко преди 6 години
Въпроса кои коли са по здрави - немските или японските е много спорен. Карам немска кола и по мои наблюдения познати които карат японски, правят по-често ремонти от мен.
55
1
 
4
 
! Отговори
Така така така преди 6 години
Тоя Филип, знае по малко от Мишето за колите.Забележете, че са и по-ясни нещата с покупката на кола втора ръка и го пита за други неща като кое гориво е за предпочитане и как да си продадем колата си.
54
2
 
8
 
! Отговори
madbg преди 6 години
До ЖекоНали си наясно,че като минеш изхода на представителството с новата си кола и вече си загубил 10% от стойността и.Всичко е въпрос на възможности.Финансови и умствени(в смисъл разумно да се разсъждава).Аз лично ако имам възможност бих си купил нова кола.
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
<br>Дачия STEPWAY е много красива------------------------------------------------Карам я вече година и съм много доволен.Следващата ще е такава-чисто нова!
52
4
 
30
 
! Отговори
Николай преди 6 години
Аз карам 20-годишна Хонда. Мисля, че за 10-те години, в които е моя е влизала 2 пъти в сервиз, като само единият път беше за по-сериозен ремонт. Сериозният ремонт струваше по-малко от 400 лева (не броя разходите за смяна на гуми и акумулатори). Самата кола струва вече сигурно по-малко от 1000 лева, а това лято обиколих с нея цялото черноморие (с работещ климатик). Не бих я сменил с нищо засега.
51
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дедо ви ФордПо принцип е вярно, но !Важно е новия автомобил с какви технологии е произведен, от кого и как е произведен !Непример, Дачия се произвеждат с 30 годишни технологии и са с качество като направени в час по трудово.За руски автомобили пък въобще не може да става дума, защото това е оксиморон.Така, че трябва да говорим за съвременни, а не за нови по критерии дата на производство автомобили.