Кога софиянци ще сменят автомобила с градски транспорт?

Екологът Ивайло Хлебаров пред Bloomberg TV Bulgaria
6 ное 2017 18:00, Екип на Bloomberg
81
Кога софиянци ще сменят автомобила с градски транспорт?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За разлика от останалите европейски столици, където основен източник на замърсяване на въздуха е автомобилният транспорт, в София имаме проблем и със замърсяването в следствие на отопляване на твърдо гориво. Това каза Ивайло Хлебаров, Екологично сдружение "За земята", е ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Промените и действията на обществените институции по отношение на чистотата на въздуха в България се извършват предимно под напора на обществения натиск, като позитивното за Столична община е, че вече е приета програмата за качество на въздуха, макар и с две години и половина закъснение, подчерта събеседникът. "Тази програма, добра или лоша, все пак я има и тя за момента не дава решение в посока, в която наистина трябва да бъде".

"Докато на Запад държавите осъзнават проблема за замърсяването на въздуха, който е свързан преди всичко със здравето на хората, то тук сме с най-високите емисии, най-замърсената столица е София. Наскоро излязоха и последните данни за това каква е предполагаемата смъртност за 100 хил. човека от болести, причинявани от фините прахови частици - 188 души. На второ място е Полша - с 40% по-ниски стойности. Това не само трябва да ни тревожи, но и да ни фокусира в това къде да са мерките".

Политиките трябва да са насочени към развитие, а не само рехабилитация на градския транспорт и предоставяне на удобен, но и сравнително евтин транспорт. Това може да накара част от хората да слязат от автомобилите си.

Кога трябва да се въвеждат рестриктивни мерки?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като пътуваш със собствен автомобил поне знаеш че плащаш за себе си и пътуваш комфортно а не на целата мААла която се вози гратис в градския транспорт.
9
1
 
32
 
! Отговори
Б2 преди 6 години
Когато в градския транспорт през лятото е климатизирано, а през зимата добре отоплено. Когато няма миризливи пътници(не визирам само тези от "шведски" произход). Когато градския транспорт си спазвам стриктно разписания та и не ми се налага да хвърлям боб дали автобуса ще дойде навреме или ще закъснея! Когато, когато, когато.... Тоест, май никога!
8
5
 
29
 
! Отговори
GHT преди 6 години
Миналия четвъртък вечерта в час-пик ме домързя да вадя колата от гаража, за да отида до мола на Арсеналски, и реших да е с метрото. Ходих пеша 10 мин. до метрото и си скъсах едната обувка в изпотрошените тротоари. След това чаках да дойде влакчето точно 10 мин. и това нещо в час-пик. Може ли таков безобразие. После метрото се тътри до мола 7 минути. Суматно ми излезе 27 минути. Втори път тази грешка няма да направя. Накрая и ме заразиха с някаква хрема + скъсана обувка от тротоарите на кметицата
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
когато градоначалниците и дупетати започнат да дават пример и да се возят с градския транспорт!
6
1
 
22
 
! Отговори
Патъкова преди 6 години
До кръста в кал , от кръста нагоре газове ...
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато има метро във целия град. Велосипеда при разстояние над 2км не е добре, защото сезонните амплитуди в София са много големи.
4
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е са в тоя студ как пък няма да тръгна през преспите да вися на спирката с мокри крака в неделя сутринта 30мин да чакам трамвай
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато транспортът стигне минимално европейско ниво, а не както сега средноазиатско. Когато спрат ромите да смърдят
2
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато видя дупетат с колело тогава може би ще си зарежа автомобила.
1
3
 
34
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Като се вдигнат доходите до европейско ниво ще почнем да се топлим на парно, газ и ток. На никой не му се мъкнат въглища и дърва, ама пуста немотия...