Пил си? Колата просто няма да тръгне!

Seat представи най-безопасния модел в историята си
17 ное 2017 22:22, Красимир Ангелов
38
Пил си? Колата просто няма да тръгне!
Снимкa: Seat

Компанията Seat представи на провеждащата се в Барселона изложба Smart City Expo своя концептуален модел Leon Cristobal, кръстен на покровителя на шофьорите Свети Христофор. Той бе обявен за най-безопасният автомобил в историята на марката, като една от особеностите му е вграденият дрегер за алкохол.

Прототипът е оборудван с 5 системи за безопасност, снижаващи основните причини за пътно-транспортни произшествия.

Според замисъла на инженерите, електронните асистенти трябва да се борят със сънливостта, отвличането на вниманието от пътя, превишената скорост и шофиране след употреба на алкохол. За последното отговаря специален дрегер, който блокира двигателя, ако открие алкохолни пари във въздуха в колата.

Машината е оборудвана и с персонален помощник Drive-coach, който дава персонални препоръки за най-безопасно шофиране. Системата след движенията на очите на водача и по тях може да определи кога той е гладен или иска да използва телефона си. Има специален режим "ангел-хранител", при който се активират всички 15 системи за безопасност.

За Seat Leon Cristobal се предлага и "черна кутия", която събира всички данни по време на движение и при авария ги изпраща на специално избран смартфон. За родителите на начинаещи шофьори в Seat са подготвили приложението Mentor, с чиято помощ може да се контролира скоростта в колата и да се определя нейното местоположение.

От компанията са категорични, че ако половината от автомобилите, движещи се по пътищата, бъдат обоурудвани с подобни системи, то броят на катастрофите ще се намали с 40%.

Още снимки на технологичния модел на Seat вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: Seatпиян шофьорLeon Cristobal
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
22
 
! Отговори
Алкажа преди 6 години
Аз имам кола с алко гард система, от близо пет години. Вечер преди да издъня три ракии, литър вино и две двуцевки бира, надувам един балон докато съм тавряс. Сутрин преди да запаля колата връзвам балона със специално пригоден накрайник и хоп към мундщука на гадината. Паля и газ.
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за сънливоста и превишената скорост е добре измислено за да не стават катастрофи. Мойта мазда докато е студен двигателя немога да вдигна повече от 60 км. Като подам повече газ и компютъра спира притока на гориво. Но не трябва водачите да се осланят на компа щото много от вас знаят как зацикля и блокира. Така че очите на четири и никакво предоверяване на една елктронна платка. Предпочитам аз да командвам в определени моменти отколкото да се предоверявам и да си мисля че компа ще ме спаси.
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нико против нямам към алкохола и напиването,но пиян шофьор ли е мачкай го като гнида!
7
1
 
12
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Грешно маркетингово решение...Освен ако не върви с измамен софтуер като бонус(хи-хи)Във Фолксваген имат опит в тая сфера!
6
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тез изгубиха руския пазар хахаха
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то и сега най-новите Тойоти, ако пръднеш, не тръгва! Щот окъдява тъчскрина.
4
2
 
21
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
тия в Сеат чавка им е пийнала мозъка, що да си купуваме дрегер за 30 иляди ойро?
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Па аз ще надуя резервоара. И ще тръгне на ракиени изпарения. Ще се правят на по-умни от мене!
2
1
 
18
 
! Отговори
Хм преди 6 години
След като това е софтуерно решение,познайте колко време е нужно за да бъде преодоляно!?Не разбирам много,ама най-вероятно става въпрос за дни,ако не и часове...
1
2
 
22
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
ще я внесат в бългрия няколко пъти за да се знае - Е ТЕ ТОЧНО ТОВА НЕ СИ ГО КУПУВАЙТЕ ИНАЧЕ ПЕША ШЕ ХОДИТЕ