В подготовка за зимата: 3 основни грешки при шофирането

Спомагателните системи и зимните гуми са само инструменти, а не решение
Обновена: 3 дек 2017 19:46 | 3 дек 2017 19:45,
74
В подготовка за зимата: 3 основни грешки при шофирането
Снимка: Automedia

Зимата е най-тежкият сезон - както за шофьорите, така и за автомобилите. Тогава броят на катастрофите се увеличава, съответно същото се случва и с броя на пострадалите при тях. Причините са много, но експертите посочат основната – несъобразяване с обстановката на пътя. Често това се дължи на предоверяване на системите и оборудването на автомобила.

ЗИМНАТА ГУМА Е САМО ПОМОЩНИК

На първо място това се отнася за зимните гуми. Колкото и да са добри те, сцеплението към леда, снега или замръзналия асфалт е много далеч от това през лятото, когато пътят е сух. Твърдението, че зимната гума сама ще реши всички проблеми е мит. За да стане това се изискват навици и внимание, което мнозина шофьори пренебрегват напълно.

Това важи особено за по-младите водачи. Те считат, че със зимните гуми са пълен господар на пътя и винаги ще успеят да спрат, независимо от скоростта на движение. Щом през лятото колата е спряла, значи с хубави гуми ще го направи и през зимата. Което няма как да стане. Зимната гума е само помощник, който трябва да се ползва умело, иначе ефектът от нейното използване изчезва.

4Х4 НЕ РЕШАВА ВСЕКИ ПРОБЛЕМ

Подобно нещо важи и за системата за задвижване на четирите колела. Няма такова 4х4, което да превръща гарантирано автомобила във всъдеход с фундаментална устойчивост във всеки завой, на всеки път и при всяка скорост. Както зимната гума, така и задвижването 4х4 е инструмент на водача, който трябва да знае как да го използва. Нещо подобно на чук – той може да отскочи и да удари този, който го използва, но може и с един замах да забие пирона докрай.

За съжаление, много водачи смятат, че автомобил със задвижване към четирите колела и зимни гуми е най-доброто за зимата. Оставят всичко на технологиите, а зад волана продължават да се държат така, сякаш навън е лято. И после се чудят защо изведнъж са се оказали в канавката.

СИСТЕМАТА ABS УВЕЛИЧАВА СПИРАНЕТО

Не съществува антиблокираща система (ABS), която да намалява спирачния път. Нещо повече – тя го увеличава. През лятото, на сух път това не се вижда, а през зимата – изобщо. Изчислено е, че тогава автомобилът спира с 3 метра по-късно от обичайното. При висока скорост разстоянието е още по-голямо – 15 метра, които често се оказват фатални.

Системата ABS има за задача нещо съвсем различно – тя предотвратява блокирането на колелата и помага на автомобила да не се завърти, дори когато се налага аварийно спиране. Много шофьори обаче си мислят, че благодарение на нея ще успеят да се справят с всяко препятствие на пътя и продължават да се движат с по-висока скорост. След което настъпват рязко педала на спирачките, но често вече е прекалено късно.

Повече подобни новини четете в Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
15
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
***, старите са в апартамента на Дондуков, туршия и буркани не ядем, ходим на концерти, опера и похапваме лазаня в Рома, хахахаха, пробвай пак, селяндюхоо
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименне обиждай родителите си!
27
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селото да мълчат, там зимни гуми са виждали само от изхвърлени *** от автоморгите да ги горят да се топлят селяндюхите
26
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя абс и тия автоматици не са пригодени за тия условия особенно автоматиците това за мен е ***
25
3
 
14
 
! Отговори
пази боже, сляпо да преди 6 години
До до 22спомни си думите, когато през уйкенда се прибереш в прованса при старите, за още буркани и туршия!
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добро утро пено събудихме се зимното каране човек трябва да кара леко и да е със зимни гуми и вериги ако има и лопатка щее добре чеиз тия преспи се не знае де ще затъне и с тия мъгли де да се гони леко и безавариино приятели
23
15
 
6
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
Драга, вие на село не просперирате, щото ви мързи. Има значение откъде си. И да, вие на село сте долна напаст и злобни същества. Стойте си там.
22
6
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Зима не плаши *** Юнак,в морга да свърши, най-много пак,високо октаново *** пийни,и на МАХ пак полети !
21
3
 
34
 
! Отговори
До Анонимен N:20 преди 6 години
Драги, трябва да се уважават всички на пътя,няма значение от село ли са или от града.Долна напаст от злобни и нагли същества сме.Затова не просперираме.
20
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимензатова и се наакват като ръсне малко сняг! а да караш лада и москве през зимата е цяла наука! шопето разчитат само на модерните технологии, а не на усета и опита пък после оревават цяла българия!
19
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Софето е най-модерен автопарка, само по селата може да видите все още лади, москвета и другая савецкая ***
18
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тренирайте на заснежен и хлъзгав полигон и да видите как реагира колата ви! има огромна разлика в управлението на коли с предно и задно предаване!
17
5
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До DidoПърво Овладей правописа,а когато АБС се включи,и колата опасно бързо се приближава към сблъсък/я със стълб,я с бордюр/,и не иска да спре,тогава се хващаш за ръчната и....дърпаш яко и бързо.Ако има достатъчно разстояние до препятствието ще спреш,и само ще ти щръкне косата,ако ли не-бързо забрави онова,което си написал по-долу.Успех!
16
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По селата зимата замира движението, смучат шльокавица по цял ден и се топлят като стадата скупчени един в друг
15
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АBS-ът Служи за да не блокират колелата. Когато натиснеш *** за аварино спиране колелата не блокират а това е добре когато пътя е хлъзгав защото няма да се завъртите като пумпал. Много народ си мислят че като са с АBS това ще ги спаси. За спасяване няма но поне няма да се завъртят. Затова когато пътя е заледен мокър карайте на ниска предавак и ниска скорост. Ако сте на 3 предавка с 60 км само с отпускането на газта мотора ще свали 20 км без да пипате спирачката. Карайте с акъл а не с крака
14
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
проблема не е в снега и гумите, а че зимата отново ще изненадА софиЕнци! демек, кара си шопето яко и с авторитет, като столичанин и изведнъж: бахмааму, че то наваляло огромна снежна покривка от 5 см, а наблизо няма никакъв снегорин, дето да лови снежинките още във въздуха!
13
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По селата яздат магарета, там зимни гуми и АБС не им трябват
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей от такива като Фори стават касапниците.Този не е добре.
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зазимявайте бричките, качвайте се на метрото! По селата да обуват галошите за пехотинци!
10
16
 
8
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Тия с ауди куатро се имат за модерни, е що бе? Уазка от ВСВ, с раздатка и открадната от руснаците.Лошото е че и учители, учат ученици че най доброто 4х4 е куатрото.Просто учителите, са се дипломирали с това...друго не е имало!