Половината коли в България с червен картон за Европа – трошки!

Автомобилите ни забравят за Париж, Брюксел, Мадрид...
6 апр 2018 07:45, Петя Славова
142
Половината коли в България с червен картон за Европа – трошки!
Снимка: архив, Булфото

Половината коли, които са регистрирани у нас, няма да могат да се движат в поне 50 града в Европа. Това са около 2 милиона автомобила, които нямат катализатори, замърсяват въздуха и не отговарят на никакви съвременни евростандарти, пише "Монитор".

Българските шофьори няма да могат да пътуват с трошките си в едни от най-посещаваните европейски дестинации като Париж, Мадрид, Атина, Брюксел, Антверпен, Гент, Мехелен, Щутгарт, Лион и др. Там освен старите автомобили в част от градовете са забранени и дизеловите коли.

Според статистиката на „Пътна полиция“ най-много са автомобилите у нас, които са на възраст над 20 години – 1,8 млн. Това ще рече, че те са били произведени около 1996 година, когато и влизат първите возила с катализатори в Източна Европа. Така сметката показва, че 1,8 млн. автомобила никога не са имали катализатори.

Останалите пък са дизелови, които вече са забранени в редица европейски градове или просто не отговарят на никакви евростандарти.

"Движението на по-стари коли не се забранява от самата държава, а от общината на съответния град. Така редица общини взеха решение да не допускат на територията си по-стари автомобили, каквито са основно в България, за да не замърсяват въздуха. Особено големи глоби не са предвидени, тъй като има пропусквателни пунктове и колите просто не се допускат.

Ако все пак обаче някой успее да пробие, то го чака санкция от 100 до 1000 евро за повечето европейски градове", обясниха международни експерти, занимаващи се със законодателството, касаещо българските шофьори в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
14
 
! Отговори
Тошо преди 6 години
Добре да дръпнем чертата и да си кажем тежката дума : Авто парка ни е под всякаква критика над 20 годишни автомобили а сме Европредседатели -тъжна картинка. Приеха ни във Евросюза защото им трябваше външна граница със Азия ! Проблемите не се решават като наложиш забрана а като предложиш алтернатива . Ние не сми икономическа сила като Германия за да налагаме директно забрани.
89
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ами ние сме просто една изостанала Соц държава с 50-60 млрд БВП. Създайте производства изнасяйте на вън и може би след 50 години ще имаме стандарт."Навън си имат достатъчно производство, и могат да си произведат още 10 пъти повече, и се чудят къде да го продават и изнасят. Не им трябват нови капиталисти да произвеждат и да им внасят и местните хора да остават без работа. Трябват им чистачи и слуги даси внасят и някой да купува за да изнасят.
88
1
 
9
 
! Отговори
Пак преди 6 години
Се стигна до парите... А под поредната далавера на герберастите пишете мачкай бойко, ще плащаме по-скъпо, само да не са комунистите. И после хленчим, че сме последни. Ще почнете вие да навързвъте нещата все някога, но не ви остава много време.
87
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек, като изхвърли нещо на сметището, после не го иска обратно в къщата си.
86
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани, а днес при ЕС и демокрацията имаме тоалетна хартия и банани и можеме да бегаме на запад.
85
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 83При Тодор Живков в КОРЕКОМ имаше доста хубави неща а останалото си го купувахме от Западна Европа.Кой както се уреди, селчо.
84
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Които живее в Европа 80Ти наистина си много ***!Първо ще се простираш спрямо възможностите!!Второ като нямаш пари ще вземеш заем.Трето като няма заем има ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ.Четвърто, там където няма градски транспорт има КОЛЕЛО.Пето, ако не можешш да отговориш на нито едно от горните условия отиваш да пасеш оФцете на село от където си!!!П.П. Не всеки е роден да дживее добре.
83
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При Тодор Живков през соца 1 телевизор и много кисело зеле.В магазините само грозни български стоки за грозна руска кола чакаш 20 години . Сега при капитализма в ЕС всяка стая с 50ка лед тв + нет и те и всяко семейство с 2 автомобила. Вече няма грозни български стока, всичко е внос красиви западни стоки магазините пълни като корекоми, пенсионерите меткат пачки от балконите а по празниците народа се метка на яките западни коли по магистралите и прави тапи по границата
82
0
 
11
 
! Отговори
Предложени преди 6 години
Предлагам да въведем капитализъм и от изостанала соц държава какваот сме сега да се превърнем в развита капиталистическа държава, да произвеждаме беемвета и мерцедеси а момичетата на германските работници от Мерцедес и БМВ които ще останат без работа заради нашата продукция да идват да работят легално в България.
81
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иначе нашите момичета на запад са добри.
80
1
 
14
 
! Отговори
Които живее в Европа преди 6 години
Един автомобил втора ръка от класа на Форд Мондео дизел в Европа струва между 4000?и6000?.Справка mobile.de не българските автоборси където 90% колите са купувани от моргите на запад вкарани с автовози след това нагласени. Сега отворковци обяснете на българските квалификацирани кадри като стругари, заварчици, шлосери със заплати от 1000÷1200 лева след като платят сметките си и нахранят семействата си как да спестят за такава кола за кратко време
79
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще си купя нова Лада , Евро-6 с газ-бензин и ще ода къде си искам , на пук на германците
78
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще спрете да се сравнявате с Германия ? Кви им били заплатите, кви им били колите , кви им били пенсиите. ...Ами ние сме просто една изостанала Соц държава с 50-60 млрд БВП. Създайте производства изнасяйте на вън и може би след 50 години ще имаме стандарт. Ако продължавате да спитее и да търсите работа при този и оняя...вечно ще сме така. За да има стандарт трябва да влизат пари от Вън към България. БВП да стане поне 300 млрд.
77
8
 
19
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Карам Опел Вектра от 1990г. с газова уредба и замърсява много по-малко от нов дизел.
76
1
 
15
 
! Отговори
Че.. преди 6 години
То до Европа има самолетни билети и по 20 евро, че се чудя кой ще тръгне с кола на 15-20 год да изгори 400-500 лтр нафта и да се пребива от каране и чакане по граници?? Едни приятели ходиха до Лондон, но взеха нова кола под наем от техен познат с всички там зелени карти, каско и голямо комби за да пътуват удобно. С тяхното градско Клио щеше да е изпитание!
75
1
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Бай Иван. Да забранят тежката техника, дизелова , викаш? Точно при тежката техника е най-ефективен дизела, и скоро няма да го забранят.Представяш ли си комбайн в полето на газ, метан или електрическа, как ще се зарежда и обслужва, или Тир, бензинов, с два пъти и повече разход, отколкото на дизел?
74
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ако не можеш да си позволиш кола няма да караш. Колко хора познавам с някакви кошници по 1000 лв... И понякога по 2 по 3. Ко праиме?
73
1
 
10
 
! Отговори
Бай Спиро преди 6 години
Автомобила ми е втора ръка, но е бил добре поддържан, аз също го поддържам. Бенз двг има и газ... Немеца е сменял катализатор преди 30 000 км... Нямам и капка теч на експлоатационни течности... Данъка ми е 250 лв. Та не че нещо... ама...Сутрин съседа пали четвърт вековния пасатор... пуши като запалена гума.. оставя локва масло след себе си и ми се хили.... Комшу... Ако знаеш колко багаж ми побира.. и само 25 кината му е данъка.... Набута се тиии... набута сес таз бангия... Е?
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да бъде.Това не е новина.
71
7
 
12
 
! Отговори
1984 преди 6 години
Кучето скача според тоягата! Но требе да има воля да се върти тоягата... Само че тези у които е тя не им пука за България и народонаселението!Що например не намалят драстично данъците на тези дето карат на LPG и на МЕТАН? И да ги увеличат драстично на "печките"! Воля нема!