Бронираният "Кортеж": Новата модерна руска гордост на Путин

Премиерата на лимузината ще бъде на автоизложението в Москва
9 май 2018 21:26,
150

Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин събра погледите на автомобилните ценители с новата лимузина, с която пристигна в Кремъл за тържественото си встъпване в длъжност за четвърти път на този пост.

Още по темата
Величественият автомобил има модерен външен вид в стилистиката на Rolls-Royce Phantom, бронирана защита и мощност 600 конски сили, но най-важното му качество е табелата "Сделано в Росии".

За първи път от 1990 г. руският държавен глава се вози в автомобил собствено производство, като остави в гаража използвания досега Mercedes 600 Pullman. Това бе разчетено като символичен жест с оглед на обтегнатите отношения на Русия с Германия, Западна Европа, Великобритания и САЩ.

Путин отдавна крои планове да слезе от държавните "Мерцедес"-и. Те бяха въведени от неговия предшественик Борис Елцин, който обърна гръб на старите лимузини "Чайка" и ЗИЛ, като използваше Mercedes S-класа W140, а впоследствие бяха закупени моделите W220 и W221.

Тази епоха приключи с началото на четвъртия мандат на руския президент. Още преди 6 години Путин поръча да бъде изработена нова, модерна руска лимузина, след като не хареса доставения му от ЗИЛ автомобил с кодировка 4112Р.

Новата кола на държавния глава е първи екземпляр от проекта "Кортеж", който ще включва три типа превозни средства (лимузини, ванове и SUV-ове) за висшата държавна администрация, базирани на една и съща платформа. До края на 2018 г. трябва да бъдат сглобени около 100 екземпляра от различните модификации.

Техническата разработка се осъществява под прекия надзор на самия президент. Той лично изпробва качествата на първия предсериен прототип, но за производителите не остава време да изготвят втори вариант. Появата на "Кортеж" при встъпването в длъжност се прие като изненада, защото се смяташе, че колата още не е готова. Зад конструирането на модела стоят Руският държавен институт за автомобилни изследвания и руският холдинг "Солерс JSC", като в технологичното проектиране са участвали елитни инженери от Porsche и Bosch, пише "Труд".

По неофициални данни лимузината "Кортеж" се задвижва от 4,4-литров бензинов турбо двигател V8. Моторът генерира мощност около 600 конски сили и е свързан с 9-степенна автоматична скоростна кутия. Дължината на автомобила е 6,62 м, широчината – 2 м, а пътният просвет – 20 см. Заради бронировката теглото достига колосалните 6,5 тона. Затова в процес на разработка е втори, още по-мощен двигател, с какъвто не разполагат конкурентните западни производители.

Повече технически подробности се очаква да бъдат оповестени по-късно през годината на автомобилното изложение в Москва, когато ще се състои световната премиера на серията "Кортеж". Тя ще изпълни с гордост и съдържание руската автомобилна индустрия, която изведнъж ще разполага с модерно трио – лимузина, ван и SUV. Лимузината още няма цена, но се предполага, че ще се продава за сума около 200 000 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
24
 
21
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Колко въглища харчи на 100 километра?
55
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Епохата на мерцедесите приключи и отново започна епохата на грозните зилове без аналог в света.
54
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А САЩ се сриват с всеки изминал ден. 45-50 млн там са под прага на бедността.....Хахаха, явно по случай день победьй са ви отпуснали двойно боярищник и си се насмукал здраво...
53
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората чакат по-добро бъдеще. ...Те в Русия това по-добро бъдеще го чакат от повече от 100 години и все не идва. Ние също го чакахме с тях 45 години и не дойде. Сега не го чакаме ами си отиваме при него през терминалите.
52
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 52Ако в САЩ 50 милиона са под прага на бедността, то в Русия трябва да са 140 милиона под прага на бедността. Откога псевдо държавата Русия върви нагоре? От 10 години върви само надолу ама като направиш русофилска челна стойка ти се струва че Русия върви нагоре.
51
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При този свиреп климат не е чудно, че няма много голям наплив на желаещи да живеят там.....В Норвегия климатът не е по-добър, но има в пъти повече желаещи за там :)Не е климатът причината. Помисли още малко...
50
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 47Русия може да не е рай, но върви постъпателно уверено нагоре. Хората чакат по-добро бъдеще. А САЩ се сриват с всеки изминал ден. 45-50 млн там са под прага на бедността.Намерете и сравнете външния дълг на двете страни. Към Русия се стремят милиони хора от бившите съветски републики (търсене на работа) и главно от Източна Украйна (спасяват се от войната там). При този свиреп климат не е чудно, че няма много голям наплив на желаещи да живеят там.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе имаше ли български тюлени на манежа или не!ако е имало е ясно защо му трябва кола - танк.
48
19
 
13
 
! Отговори
митко преди 5 години
идете в Русия и всичко ще ви стане ясно , чистота ,усмихнати и добре облечени хора, много деца , невероятно красиви жилищни квартали и перфектна инфраструктура ...
47
13
 
19
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Каква руска кола бре? Такова съчетание е оксиморон. Това си е пак Мерцедес отвътре, а птвън внесени от Германяи ламарини, боядисани с внесена от Германия боя.
46
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти откъде знаеш, че пари за народа няма бе,...Ами така им каза премиерът бе , деньги нет, но вьl держитесь.....забрави ли?Хахаха
45
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безплатно здравеопазване, ниски цени на ток, газ и бензин. Потребителските стоки на цени народни, поне 85 процента от автопарка в Русия е почти чисто нов...А защо тогава никой не ходи в руския рай? Кажи ушaнке!!! Даже и най-забележителните руфосилите пращат децата си в лошия запад.
44
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руска кола - такова животно няма. Всички москвичи, газо-ве, волги, чайки и тем подобни таратайки до една са изкопирани от различни модели на фордове, опели, бмв-та, шевролети, пакарди, симки и какво ли още не.
43
20
 
9
 
! Отговори
Питър преди 5 години
До Анонимен 43Ти откъде знаеш, че пари за народа няма бе?? Безплатно здравеопазване, ниски цени на ток, газ и бензин. Потребителските стоки на цени народни, поне 85 процента от автопарка в Русия е почти чисто нов, нашето море е пълно с руснаци, същото е в Турция, и т.н. Ама поне като сте ***, не излизайте на мегдана да показвате и колко сте неинформирани...
42
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди: руснаците нямали собствени колиСега: защо руснаците ще правят собствени коли. .. Зелените нямат угодия!
41
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари за народа няма ама за напълно излишни разработки има.
40
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Made in Germany haha
39
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Троловете си лаят, Русия върви напред.
38
2
 
9
 
! Отговори
Х преди 5 години
Безаналогова лимузина
37
0
 
1
 
! Отговори
пропагандатор преди 5 години
До Анонимен 19от къде знаеш?