Икономични на пътя: Кой е най-добрият начин за пестене на гориво?

Това е движението по инерция, смятат по-стари и опитни шофьори
74
Икономични на пътя: Кой е най-добрият начин за пестене на гориво?
Снимка: visualhunt.com

Ако питате по-стари и съответно - опитни шофьори, кой е най-добрият начин за пестене на гориво, те ще ви кажат, че това е движението по инерция. Подобно мнение е прието още през миналия век, когато по пътищата се движеха предимно руски, източно-германски и чешки автомобили. Актуално ли е това разбиране в наши дни, когато се използват далеч по-съвършени мотори?

Първо трябва да се уточни, че движението по инерция се използва при автомобилите с механична скоростна кутия. При автоматичните трансмисии превключването на N при пътуване не се препоръчва, тъй като има огромен риск кутията да получи повреда, а ремонтът на тези устройства е много скъп.

Привържениците на движението по инерция са убедени, че изключването от скорост по време на движение позволява пестенето на гориво. Те мотивират това твърдение с факта, че в този случай оборотите на двигателя са по-ниски и съответно използваното гориво е минимално. За моторите с карбуратори това разсъждение е напълно справедливо, но не и за агрегатите с електронна система за подаване на гориво.

Инжекторните двигатели, които масово навлязоха през 80-те години на миналия век, работят на малко по-различен принцип. При движение на неутрална предавка те харчат гориво, за да може да се поддържат празните обороти. При спиране на подаване на газ потреблението се прекратява напълно.

Същото се случва и при карбураторите, оборудвани с икономайзер, който служи за прекратяване на достъпа на бензин през жигльора за празен ход на карбуратора. Той се състои от електронен блок, който получава информация от датчик за положението на педала на газта и след оборотите на двигателя, както и електромагнитен клапан, който затваря жигльора в режима на принудителния празен ход.

Така в крайна сметка излиза, че при съвременните автомобили, които са технически по-съвършени, опитите да се пести гориво с изключване от скорост по време на движение са безмислени. Далеч по-ефективно е да се махне кракът от педала и колата да се движи по интерция. Още повече, че движението на неутрална предавка крие и опасност от излитане на пътя.

Затова е далеч по-добре да се заложи на други способи за пестене на гориво. Най-важният е промяна на стила на каране, като се избягват резките ускорения и спирания, както и поддържането на дистанция. Ако колата е с механични скорости, добре е често да се поглежда оборотомерът, за да се избере правилната предавка. Също така трябва да се спазват и ограниченията на скоростта – при движение с над 90 км/ч разходът на гориво е по-висок.

Не бива да се пренебрегват и техническите прегледи на автомобила. Те се правят веднъж годишно, но е добре водачът да поглежда под капака и по-често, като важно е да се проверява работата на спирачките и налягането в гумите. Те също влияят на разхода на гориво.

Повече подобни новини четете в Automedia.


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Забравили сте за "евтината" нафта от железниците, кораби, Тир-ове и т.н. Аз нямам достъп, но имаше бивши колеги с по 500-1000 литра запаси из селски дворове и гарзжи-тях ги дразнеха цените на гуми, накладки,винетки....
67
0
 
4
 
! Отговори
Дракона преди 8 месеца
- дръжте мотора в ниски обороти и нисък шум, използвайки възможно най-висока предавка. Така ще пестите гориво и ще отделяте по-малко количество вредни емисии.
- винаги поддържайте правилното налягане в гумите.
- използвайте автопилота на магистралата.
- спазвайте правилна дистанция.
- гасете двигателя при паркиране за повече от минута.
- не пълнете резервоара до горе, защото това е предпоставка за евентуален разлив на гориво.
66
0
 
6
 
! Отговори
Дракона преди 8 месеца
Ето някой похвати за екологично и икономичност шофиране:
- съобразяват скоростта си наблюдавайки препятствията пред вас и скоростта на останалите участници в движението.
- рязкото ускорение е незаконно(поне на запад)
- спирай те плавно и използвайте моторната спирачка за да пестите накладките.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
О
64
0
 
8
 
! Отговори
Дракона преди 8 месеца
Именно заради хора с твоето мислене Жоро има толкова катастрофи. В повечето случаи
бг шофьорите са нерваци - искат по-бързо, по-грубо, с въртене на гуми, даже ако може да стреснат този в насрещното. Шофирайте плавно - мислейки за всичко свързано с автомобила и с пътната онстановка. Като казвам плавно Жоро, нямам предвид бавно, а имам предвид да не стресираш автомобила само защото ти си стресиран и комплекси рано варварин. Тя машината не е виновна, че е попаднала в ръцете ти.
63
7
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 8 месеца
И кво се пести??Качиш ли се зад волана,няма пестене,това са глупости.Караш,а в същото време мислиш за спестяване????Да караш ли,да мислиш ли????То с тия катастрофи,май повечето мислят да спестяват,а не да карат,явно има някаква истина в това!Има една приказка-капка невнимание,цял живот страдание.Или-карай внимателно,някой те ОБИЧА!
62
1
 
14
 
! Отговори
Дракона преди 8 месеца
Няма как да практикуват успешно еко драйвинг, докато не се отърве те от варварският си манталитет на мислене, а това няма как да се случи, ако не сте си показвали носа извън България. Шофирането в България опира до бързото редуване и натискане(до ламарината) на газ и спирачка. Изобщо, както се казва в една реклама"нищо не става от тази държава" . Но Ви разбирам....и англичаните да са живели пет века с турците и те щяха да са варвари.
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
NGK BKR9EIX - не са евтини свещи но има забележима разлика за икономия на гориво в сравнение със същия модел 5ци, 6ци, 7ци и 8ци.
60
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колата - в гаража и ходиш пеша! Така се пести най-много!
Освен това е и всъдеходно! Може и в МОЛа, може и 4х4!
59
2
 
7
 
! Отговори
Мани я тая хонда преди 8 месеца
120 и гори 5л. бензин? Тия хонди ги мани. Имах 8ма генерация 1.8 140 коня. Със 120 гореше 8 бензин и 50 грама масло на 100. Както е с 6 скорости, оборотите при 120 бяха над 3300. Е няма такъв котурник... Добре, че се оттървах от нея. Повече няма да си взема хонда. Не е нормално за мен съвременна кола с 6 скорости при каране с максимално позволената за магистрала скорост да държи такива обороти. Маторя му се взема здравето... Втек нз си кво.. Карай си европейското и си пий кафето.
58
1
 
6
 
! Отговори
Незнам преди 8 месеца
Много е важно да караш малко на месец ама колата я използваме всеки ден. С градски транспорт пестя за един , два дена гориво ама това няма да е за дълго защото горивото не е вечно. То просто се изпарява. Кола без гориво няма. Електрически коли са им нужни ток ама тока и той се харчи.
57
4
 
1
 
! Отговори
Honda преди 8 месеца
Най добре се пести гориво като си купите хонда сивик в тек 1.5 90 коня. Със 120 км гори 5л бензин
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вариант 1 - Колело/Градски.
Вариант 2 - Икономична и малка кола.
Вариант 3 - Караш по+някакви "градски легенди", от рода на специална боя, която намаля съпротивлението, да караш зад тирове, да караш по инерция и рискуваш, да се превърнеш, да ти се смеят хората и да си скапеш колата.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"При автоматичните трансмисии превключването на N при пътуване не се препоръчва, тъй като има огромен риск кутията да получи повреда, а ремонтът на тези устройства е много скъп."
Сериозно, къв чешит трябва да си, че да го направиш това ?
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Бобчо 39
Моторните превозни средства карани в градски условия/трафик загряват повече отколкото ако се карат извънградско.
Горивата в България са винаги кръстени което означава по-висока работна температура и съответно детонационно горене.
Студените свещи (високотоплинните от 9ка нагоре) дават по-силна и постоянна искра особено иридиума.
Основно Правило - по високотоплинни свещи отколкото стпен електрод!!!
53
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Румъния горивото поевтинява при нас по скъпо Защо. Икономия да ама не в България. Пак ни прецакват... До кога ще търпи този народ. Мафия която ни прави на маймуни. Стига вече май е време за тоягата.....
52
2
 
10
 
! Отговори
Лесно преди 8 месеца
Като се возиш в колата на друг пестиш си твойто гориво така живота е по лесен като използваш другите. Използвайте на макс най лесно ще живеете.
51
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С това хубаво гориво в България не се прави икономия. Как една и съща кола в чужбина гори с литър два по малко. Помислете колеги... И това се знае от почти всички но си мълчим. Горивото в България е под всякаква критика. Не може да си купиш мпс от чужбина и след 1година се почват проблеми с горивната система. Работя в пункт за гтп и съм много наясно с тези неща. После колите били боклука на Европа да ама не. НЯМА Качество на горивата.... Били НЕ екологични. Стига глупости. Честито поскъпване.
50
1
 
10
 
! Отговори
Skk преди 8 месеца
Карайте си и не му мислете. Автора е прав. Не говорим да гасиш двигателя а поенерция и не не важи само за автоматик а и за ръчни скорости. Който невярва, щото Българина е недоверчив пробеайте следното. Нагласете компютъра на моментен разход, после изключете от скорост и карайте поенерция. Забележете пише 0,3 л за час. После засилете на скорост и без да изключвате от скорост пуснете газта показва разход 0. Компютъра спира подаването на гориво.
49
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До tfbaf

вярно е имаш три натискания на спирачката преди да втвърди педала,след това припалваш на скорост за 1 секунда и гасиш и пак имаш три натискания,не е за новобранци а за опитни,волана не е проблем,преди колите изобщо нямаха хидравлика на волана и в движение не се усеща,новобранеца освен това може да превърти ключа напълно и да му се заключи волана,а не на междинно положение