Удар по джоба на шофьора: "Гражданска отговорност" може да поскъпне

Доклад на КФН: Приходите от полиците не стигат
Обновена: 25 юли 2018 07:11 | 24 юли 2018 07:10, Красимир Ангелов
141
Удар по джоба на шофьора: "Гражданска отговорност" може да поскъпне
Снимка: Булфото, архив

Приходите от задължителната застраховка "Гражданска отговорност" не стигат, за да се покрият щетите от катастрофите, показва анализ на Комисията за финансов надзор (КФН), публикуван на сайта на регулатора.

Документът обхваща времето от 2012 до 2017 г. и е направен по обобщени данни, предоставени от застрахователните компании. Представени са показатели за четири рискови групи: леки коли, товарни коли до 5 тона, камиони над 5 тона и автобуси, седлови влекачи и в последната група - всички останали.

Изводът на КФН е, че за най-масовите категории - леки коли, камиони и автобуси, събраните премии не достигат, за да покрият разходите на застрахователните компании, съобщава "24 часа".

Според хора от бранша не е изключено това да доведе до вдигане на цената на задължителната полица. Друг фактор за очаквано повишение на цената на задължителната застраховка е вдигането на максималната сума, до която компаниите ще носят отговорност, от сегашните 10 млн. лв. на 10,42 млн. лв. Това ще стане с промени в Кодекса за застраховането, предложени от КФН.

Според данните между 2013 и 2016 г. премиите в първата рискова група – тази на леките коли, са били достатъчни за покриване на разходите по застраховката. Но през 2017 г. вече има потенциал за значителна загуба на база данните за предявените претенции. Брутните премийни приходи в общото застраховане за 2017 г. са били 1,752 млрд. лв., а общата сума на заявените претенции е над 3 млрд. лв., отчита изданието.

Камионите над 5 тона и седловите влекачи също генерират сериозни загуби за застрахователите, става ясно от анализа на КФН. Според един от използваните методи за анализ, камионите и автобусите са донесли загуба на застрахователите от 7,8 млн. лв. Основната причина за това е, че те причиняват доста големи щети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
21
 
! Отговори
Пецата преди 5 години
Тука вече възниква дилемата да съм без гражфанска и да плащам по добре на катаджиите или с гражд. и на полит мафията, на катаджиите ще дам повече но ще е за добра кауза
32
1
 
31
 
! Отговори
Аман преди 5 години
Значи да правят застраховката 1000 лева и винетката още толкова.Ако и тогава не се вдигне народа да ги измете, то поне ще останат да карат баровците мутромени, а загубения народ ще се климбуца в рейсовете и ще станем за пример на света как да се спрат вредните емисии, и да се справим с трафика за 1 ден!
31
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33 Не сте саво Вие и аз плащам ГО на две коли от 2004г. От 1978 г. към професионален шофьор, до сега нямам никакви нарушения , и не съм взел стотинка от застрахователи - не ми се е наложило, но си плащам за нищото. Освен това от миналият месец ГО на кола от 1000м2 ми е вдигнато с цели 50 лв. - тихомълком както става всичко в България. Защо? На тех застрахователите парите не стигали, а на нас?
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
още лии ? минал.годона ми беше 170лв за 1.8 в София вече е от 230 лв
29
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да, всяка година винаги им е малко.
28
2
 
21
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Вместо да вдигнат глобите за нарушения, за спиране не места за инвалиди, ще ни вдигат гражданската. От другото, ще могат да съберат повече пари за кратко време и да научат народа на нещо положително!
27
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да не стигат аз от 15г плащам на 2 коли застраховка, а не съм взел от тях и стотинка , вероятно доста хора са така и само в наща страна застраховката е средство като те спрат да имаш някаква
26
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честито - моята застраховка вече е с 25% по-скъпа от 2017г. Шофьор съм от 20 години и съм със златен талон, въпреки че шофирам в София и много пътувам в страната и чужбина.
25
2
 
54
 
! Отговори
TheCrow преди 5 години
А няма нито една фалирала застрахователна фирма, само се множат...
24
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма пари в ***. Няма и кой да се стриже вече. Тежко не е за останалите на територията, но никога не е късно да се изнесат.
23
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли учудени плакнат ни ,че нещо си ще поевтинее чрез въвеждане на системата "бонус-малус" , а сега пък видите ли приходите не достигали. Какво искат да ни кажат, че всички застраховани са претърпели ПТП-та ли и застрахователите са на загуба, ами да фалират ще дойдат други, ама не и както винаги пак ще изтупат стария чувал за да пусне още .
22
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто горе знаят, че държавата няма да я бъде дълго и грабят като за последно! Какво друго е обяснението, че за населението на най-бързо изчезващата нация в света управляващите увеличават билетите за градския транспорт, горивата, тока, водата, сега и това и още ще има!
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бай Петко, нарушителите са със "златни талони", тъй като са "наши момчета" и нито им регистрират нарушенията, нито ги глобяват. Затова ту ще плащат най-малко, не най-много.
20
1
 
37
 
! Отговори
Дидич преди 5 години
Аха, значи не им стигна, че направиха "зелената карта" задължителна. Дали пътуваш или не зад граница са ти я включили "безплатно в цената"
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за незапознатите - става въпрос за една компанийка наречна левинс дето скоро ще гушне букета щото нещо не може да си покрива щетите...
18
1
 
50
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Не вярвайте, че на нарушителите ще вземат по-скъпо. ГЕРБАджийски шментикапели !Тези лъ.ци прекалиха във всяко едно отношение против НАРОДА !
17
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като са селяци българите, да си плащат по-скъпи застраховки. Липсата на възпитание и образование води до затъпяване....
16
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то ако всички разходи са им гарантирано покрити, къде е рискът за застрахователя? По тая схема няма нужда от застр. компании, а от някакъв пул, в който оставяме депозит за покриване на щети. И като остане излишък за какво да го подаряваме на някой, да си купува яхта?
15
1
 
42
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 5 години
Другари,плащайте си редовно на застрахователите,за да плащат те на НАС !!! Това е положението,няма мърдане...
14
17
 
9
 
! Отговори
а преди 5 години
До HANS GRUBER DIE HARDПолзвай БДЖ като не можеш да си позволиш кола.