Европа отстъпи на Тръмп, спаси германските коли

Европа ще внася соя и втечнен газ от САЩ, ще си намали митата
Обновена: 26 юли 2018 07:10 | 26 юли 2018 07:00, Екип на Dnes.bg
240
Европа отстъпи на Тръмп, спаси германските коли
Снимка: Reuters

"Днес е голям ден за свободната и честна търговия", обяви американският президент Доналд Тръмп след срещата си в Белия дом с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, късно снощи българско време.

Още по темата
Тръмп заяви, че Европа ще внесе незабавно "големи количества соя" и ще стане "масивен купувач" на американски втечнен газ.

Брюксел и Вашингтон ще започнат преговори за намаляване на европейските вносни и други търговски мита и на държавните субсидии за индустриалните стоки, извън автомобилостроенето. Целта е те да станат нулеви или поне да се изравнят. Оживление се набелязва още в търговията с лекарства, медицински изделия, химикали, както и при услугите.

Европа ще инвестира в изграждането на нови терминали за втечнен газ, основно в Португалия, откъдето американското гориво ще идва в Европа, съобщи Юнкер. Сегашният дял на американската газ от 35% на сто от потреблението в ЕС, трябва да се повиши "амбициозно", каза Юнкер, без да назовава конкретна цел. Американската газ е алтернатива на руската, чрез която ЕС иска да намали енергийната си зависимост си от "Газпром", който сега осигурява повече от половината от доставките.

Срещу американската соя и газ Тръмп се е съгласил да не повишава вносните мита за европейски автомобили и резервни части, които щяха да ги оскъпят и да ги направят непродаваеми. Оттеглянето на заплахите отправени през март, ще продължи докато ЕС и САЩ преговарят по търговията. Американският президент е приел и "да се направи преглед" на основателността на решението от юни, с което бяха увеличени вносните мита с 25% за европейската стомана и с 10% за алуминия.

"Всичко е горе-долу ОК", обясни Юнкер след срещата в Белия дом. Той добави, че е предоставил поредица доказателства, че европейските автомобилостроители не застрашават американската сигурност, както и че вдигането на митата за европейските резервни части с 20%, ще доведе до 50 млрд евро загуби за американската икономика до 2020 г.

Германия е най-големият европейски производител на автомобили и на части за тях, като редица немски компании
имат и заводи в Съединените щати. Германия е най-големият производител в Европа с 5,7 млн коли и 325 хил камиони, излизащи от конвейрите всяка година. Автомобилната индустрия е най-големият сектор в германската икономика.

Тръмп и Юнкер са се договорили още и за "незабавното създаване" съвместна експертна група, която ще работи по реформата на Световната търговска организация.

В реч пред американския Център за стратегически и международни отношения във Вашингтон Юнкер подчерта, че вместо да водят търговски войни воюват ЕС и САЩ "ще се заемем с истинските проблеми". Като такива той посочи свръхпроизводството на стомана от Китай, незаконните държавни субсидии и принудителното предаване на технологии. Последното е условие от Пекин към чуждестранните инвеститори в страната.

В заключителното комюнике от срещата Тръмп-Юнкер се казва, че тя "дава начало на нов етап в отношенията между САЩ и ЕС - фаза на близко приятелство, здрави търговски отношения, от които и двете ще спечелят", както и че двете страни ще работят заедно за световната сигурност и срещу тероризма.

Председателят на Еврокомисията съобщи, че е подарил на американския президент снимка от гроба на ген. Джордж Патън, командващ американската армия за Средиземноморието по време на Втората световна война. Той се намира в американското военно гробище в родния на Юнкер Люксембург. На снимката било написано: "Скъпи Доналд, нека помним общата си история".

Пред американския мозъчен тръст Център за стратегически и международни изследвания във Вашингтон Юнкер контрира някои от Туитовете на президента Тръмп, които предхождаха визитата му.

Той призна, че макар Европа изнася повече стоки в САЩ, отколкото Америка в ЕС, картината е обратна при услугите. Тръмп многократно се оплака в Туитър, че Съединените щати "са ограбвани" от "нечестните" европейски мита. Той прогнозира, че Европа няма да е готова за идеята му да преговаря за нулеви мита и субсидии, но Юнкер го опроверга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
9
 
5
 
! Отговори
Ей,активисти преди 5 години
Абе този социалистическият ,,т.р.о.л. кръжок"от Шумен много кадри бълва бе.Като гледаш форумите от всякъде жлъч,омраза,нихилизъм и един и същи език.Ами като си иде Бойко ,,кво ше праим" ? И както сте и без един работен ден и без професия ???? За какво ще ви плащат Кутев и Нинова?Да ги хвалите тях и Съветският съюз ли?Ама и те скъсаха с комунизма и социализма.Помислете да не останете с пръст в устата и на социални помощи.
42
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еуропата е колонията на Фащ. В историята всичо се връща, затова англетата първи си дигнаха чукалата от съюза.
41
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха, не очаквах ЕС да клекне така на Тръмпи, ама - изненада! Сега всички ще го дуxаме, ама начело с джендърите.
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямото гребане без гр продължава. Ще ни разлабят още повече, ама ако беше дошла килъри щеше да е по лошо.
39
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тук беше Газпром, фалит и ликвидация. Обаче какво ще продават руснаците като не могат и газта си да пласират идея си нямам. Може би балалайки и матрьошки...
38
4
 
14
 
! Отговори
Е преди 5 години
оти са перчихме толкова,като накрая стана така както искаше бай Дончо?И погледнете как изглеждат,като фигури!
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
газтанкерите с американския шистовгаз..и соята с гени на костенурки.
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да ти говорят, знай че става дума за пари....
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А течният газ ще ни го доставя Шел с танкери директно от Африка или някой се надява, че газта ще е маде ин уса?
34
8
 
13
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Сащ ския газ е 50 процента по скъп. Сега ще го прекарат през рускя ще го мешат за да им дойде само 25 процента. Руснаците трябва да реагират веднага. Краен ползвател да ползва или само руски или само щатски, ей така шистака ще си стои по корабите! Що за идиотщина ще карат газ с кораби????
33
20
 
12
 
! Отговори
Възрастен преди 5 години
Спрете бе другари млади и невръстни!Колкото и да лаете СИВ няма да се върне.Живота го доказа че не става.Дръжте си руските лаптопи ,смартфони и таблети,руските телевизори и автомобили,сделаните руски ,,техники"за бита и т.н.Плюете по тези към които всички бягате.Ех слободияяяяяя.Ако се върне онова време сте ,,загинали" всички попържащи Европа и САЩ.Не ни убеждавайте че беден и болен е по добре от богат и здрав.Вие имате днешното за даденост ,а ние знаем как беше.
32
9
 
15
 
! Отговори
Планът чиста планета преди 5 години
Течният газ а най- убавият газ за ... запалки. И изобщо танкерите не мърсят въздуха. Ах, забравих че на Тръмп климата му е през оная работа. И още повече коли ни трябват, дааа.Тоя човекоубиец е дълеч по ефикасен от боко ***.
31
6
 
19
 
! Отговори
Дано... преди 5 години
Значи освен да се надяваме някакво природно бедствие да я унищожи тая скапана държава, явно по друг начин няма да стане ......
30
4
 
38
 
! Отговори
Gogo преди 5 години
Ха честито ви сега. Скоро ще започнеме да внасяме и генно мудижфцирани прасета и т.н. Тръмпчо си постига неговото полека лека.
29
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко и мито на колите ще има. Това е салами тактика на стар бостанджия. Тръмп ще ни пръсне.
28
3
 
37
 
! Отговори
Не бе преди 5 години
"Европа отстъпи пред САЩ"????Не Европа,евро-предателите отстъпиха!Те отстъпват пред всичко-ислямското нашествие е ярък пример!Какво направиха да го спрат-НИЩО!
27
6
 
34
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Заради 3 немски автопроизводителя, милиони други в тоя скапан ес, няма да получат евтин руски а скъп щатски газ. В края на мандата си юнкер е новия горбачов, подписва срещу облаги
26
8
 
25
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До ГoшуАми щом искаш да караш на американски газ само от топли атлантически чувства има светъл пример-Прибалтика.Там се отказаха от всичко руско(газ,ток,търговия) и реват над.упени.Ако не са емигрантите-фалирват веднага.Намаляват като население даже по-бързо от България.Впрочем и Полша нещо е недоволна от цената на US-газа...
25
4
 
34
 
! Отговори
Кю преди 5 години
Тръмпа му е сипал две големи уискита и Монсеньор И'шиас се е навил и гащите си да свали...и вероятно го е направил!
24
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роби сме, който не е разбрал.