В Европа "Гражданска отговорност" поевтинява, а у нас?

Вълна от недоволство се надигна във форумите, заради скока
Обновена: 17 авг 2018 11:51 | 17 авг 2018 10:15, Петя Славова
63

Вълна от недоволство се надигна във форуми и социални мрежи след като станаха ясни новите цени на полиците "Гражданска отговорност".

"Основната причина, която се опитаха да ни пробутат, е решението на ВКС. Опитаха се да ни внушат, че решението идва от Съда. Но има доклад на КФН, който показва, че парите, които се събрат, не са достатъчни за изплащане на обезщетенията. Би трябвало да имаме 12% по-малко пари за изплащане на обезщетения, но застрахователите твърдят, че са изплатили с 35 милиона повече. Кой казва истината и кой брои като Хитър Петър?", попита Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Още по темата

Според изпълнителния директор на застрахователно дружество Евгени Игнатов има намаляване на бройката на загиналите по пътищата, но за да бъде проследен реалният тренд, трябва да се борави с официалния европейски индекс.

"Спрямо него България изобщо не може да се похвали. Страната ни за 2016 г. е с индекс 122, а добрите практики в Европа са със стойности около 60. Смисълът на "Гражданската отговорност" е да утеши болките и страданията на пострадалите от пътните инциденти", поясни той.

"Българското правителство брои жертвите по пътищата и ни казват, че намаляват. Всеки брои и интерпретира както си поиска. Това е политическо решение. Българите не са готови да платят реалната цена на ГО. Асоциацията на българските застрахователи са длъжници на обществото. Техният търговски интерес е да има по-малко жертви, за да имат по-голяма печалба", подчерта Милчев пред Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че застраховките и обезщетенията в България са изключително ниски, защото се изплащат по политическа линия. Никой не иска да изведе реалната статистика, заключи той.

Само преди два дни Светла Несторова, която е председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи, обави в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria, че не само те, но и от Комисията по финансов надзор ясно демонстрират в доклад, че примиете по "Гражданска отговорност" са недостатъчни.

"Те не могат да покрият реалния размер на риска, както и настъпващите щети. Какво се случва, когато се продава под себестойност, можем да видим при казуса с "Олимпик", когато една такава компания има бизнес и рисковите премии не са достатъчни, това са последствията", настоя Несторова.

Тя посъветва българските шофьори внимателно да избират застрахователите си, като се интересуват от тяхната платежоспособност, като информацията за това от две години насам е публична.

Затова Светла Несторова посъветва да избираме български застрахователи.

"Те в рамките на Българския гаранционен фонд и на родната законодателна рамка, овъзмездяват по-бързо. В България гарантирани са не само полиците "Гражданска отговорност", но и застраховките "Живот", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
дд преди 5 години
До ssмай румънците ги регистрират в Русе...
18
0
 
14
 
! Отговори
d преди 5 години
Ще изпълнявате и слушате. Нямате право да се оправдавате.
17
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А вярно ли е че скрити собственици на Олимпик са Булсинс и е създадена с цел кражба на милиони от 200 000 българи?Твърди се че КФН и ДАНС са знаели и са опъвали чадър над кражбата?!И отново ли ще има безнаказаност както при КТБ? Къде са тези 200 000 пострадали, защо не са пред министерски съвет?
16
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАТ нямало да глобява тези водачи от тази компания, докато не си уредели други застраховки, но при ПТП, ще трябвало да си плащат. Ами нормално е, не знам тези застраховки за какво са по принцип. То си има нашенска поговорка - кой чупи, той купи, и си е много точна. Тогава всеки ще си прави сметка как да кара и да внимава. Сега по-скоро се правят далавери с тия застраховки. И тия които карат внимателно, само внасят пари за далавераджиите, и то милиони.
15
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горивото ви скъпо,застраховките също,а колите по пътя повече!На мене като ми е скъпо,не копувам!Де гиди лицемери!
14
0
 
13
 
! Отговори
ss преди 5 години
започвам да се чудя колко са данъците в румъния и да си регистрирам колата там :)
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богдан Милчев от измисления институт знае ли какви пари се плащат за обезщетения в чужбина, включително румънските коли?
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нас е ненаситност. Имат ли топла връзка КТБ и Олимпийците?
11
3
 
29
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Живея в град където от всеки квартал си в централната част за 15 минути . Пред всяка къща по две коли ,а някъде и трета с които се ходи и да магазина на 300 метра .Няма откъде да минеш пеша ,вече ме е страх да карам и колело .Как тогава очаквате горива ,застраховки ,винетки да поевтинеят .
10
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Европа поевтинява, но там ПТП намаляват. Шофьорите там носят гражданска отговорност за шофирането си, а в България шофьорите не носят никаква отговорност и ГО е за колите, а не за шофьорите.
9
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние имаме общо с ЕС само на хартия, няма смисъл да се сравняваме с тях.
8
0
 
45
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Вместо да вдигат застраховките на нарушителите,и да намалят таксата на тези без нарушения,те стимулират джигитите на пътя .Отделно ,че финансираме някакви си частни застрахователни мафиотски дружества и то задължително!!!! Общество отдавна няма,иначе това изнудване и геноцид нямаше да си го и помислят!!!
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сами сме си виновни и така само по инт.ако коментираме още много цени ще се вдигнат
6
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдигайте ги още поне с 80%. Българина е най-страхливия индивид. Няма да протестира защото е най-голямото хубе на планетата. А на изборите пак ще гласува за тези който го ограбват и подиграват с него. Така е от векове.
5
2
 
47
 
! Отговори
!!! преди 5 години
Ток, вода, газ, парно, храни, горива, застраховки, всичко скача, постоянно всяка година, понякога и два пъти в годината. Ограбихте банки, продължава да се граби от народа, нагло! В същото време дходите не мърдат! 1 600 000 са в тотален риск да пукнат от глад - буквално!!!! Мафията поръчва, правителството изпълнява! Ах какк ми се иска всички виновни, да получите бавна и мъчителна смърт, вие и родата ви, да не остане нито един ***! Всяка една държава се развива и върви напред, само ние копаем
4
5
 
44
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Продължавайте да гласувате за Суджуците,те имат потенциал да усвоят всичките ви пари.
3
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Вълна от недоволство се надигна във форумите, заради скока"Ето това е най-големият проблем на нашето общество. Ако има общество де.
2
1
 
43
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Цветелина Бориславова и/или Д.Пеевски да не са купили по някое застрахователно дружество,та се вдигат цените????Щото обикновено тъй стават нещата у нас-законите следват интереса на определени лица тясно свързани с властта.
1
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търпеливо стадо овце сме!А офците трябва редовно да се стрижат и колят, те никога не протестират!