50 лева, 100, 200... 500. Колко данък ще плащаме за старите брички?

Колите, по-стари от 20 години, ще плащат 50% повече
4 сеп 2018 07:08,
275
50 лева, 100, 200... 500. Колко данък ще плащаме за старите брички?
Снимка: Архив, Reuters

Над 50% по-скъп данък за коли на възраст над 20 г. от догодина.

Сметките са направени според предложената от финансовото министерство нова схема за облагане на превозните средства, която бе публикувана за обществено обсъждане миналата седмица.

Според новите текстове за пръв път се въвежда екокомпонент в налозите за автомобили. Данъкът се изчислява спрямо мощността на автомобила, а след това сумата се умножава по коефициент за възрастта на колата. Той съществуваше и досега, но беше с по-различни стойности.

Още по темата

След това полученият резултат се умножава по екокомпонент – коефициент за екологична категория, пише "24 часа".

Най-ниски са стойностите за автомобили категория "Евро 6", който е 0.40-0.60. Това означава, че коли, които изпълняват този съвременен еко стандарт ще плащат до 60% по-нисък данък. Само за сравнение, автомобили първа еко категория са с двойно и дори тройно по-голям коефициент – 1.30-1.40. 

За колите над 20-годишна възраст добавянето на двата компонента вдига данъка значително. За автомобили със 100 конски сили сега се плаща най-малко 110 лева данък. С промените, обаче, сумата може да достигне до 170 лв. Отпада и досегашната отстъпка, която се даваше за наличие на катализатор.

Намаление ще има за колите на възраст между 10 и 15 г. За по-мощна кола с двигател с 235 конски сили, която се движи в София, данъкът към този момент е 404 лв. Догодина сумата ще падне до 360 лв.

Мощните коли, обаче, ще плащат доста повече. Тези, които имат двигатели с над 328 конски сили, ще се облагат от 2.10 до 6.30 лв на конска сила. Толкова високи стойности се въвеждат за пръв път в закона.

Според промените колкото по-малко замърсява колата, толкова по-голяма отстъпка от данъка ще има. Това е валидно за автомобили с екостандарт минимум "Евро 4" - тоест произведените след 2006 г. За тази категория данъкът може да падне с 20%.

Въвеждането на екологичния компонент компенсира донякъде досегашната практика, при която собствениците на нови коли плащаха далеч повече, въпреки че превозните им средства замърсяват въздуха най-малко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
15
 
! Отговори
wer преди 5 години
Стара, нова - дали замърсява се мери на ауспуха. С реалното гориво. Ако е на газ се мери на газ. И тогава да видим какво ще се получи. Колко са фините прахови частици от LPG, колко е азотния окис и т.н.
62
0
 
22
 
! Отговори
qni преди 5 години
А какво става ако аз с моята трошка минавам 5000 км на година , а някой дизел с евро 6 минава 50000.Кой замърсява повече.
61
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смислена стъпка, но трудно ще проработи. Защо? Люлинецът, бачкащ за 1000лв., каращ BMW E46 на 20 години, е свикнал да ходи навсякъде с бракмата си. Да хвърля ***, да задръства центъра. Той няма да се отучи от това да "кара" *** си. Винаги ще дава огромна сума пари за нея, защото просто такъв му е манталитетът. Аз имам чисто нов автомобил премиум клас- 306к.с., но ходя до офиса си с електрически скутер или колело. Манталитет. Ценности. Течаща мисъл на добре платен млад човек.
60
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-накрая. Време е да се разкарат старите брички от пътищата! :)
59
0
 
12
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Имам чувството,че Горанката ги събира на една маса и както си бъркат в носовете им хрумват предложения от къде да се повдигне някой данък за да стига за заплати в админидтрацията.Тия чантаджии не стига,че нищо не правят,ами когато трябва и отговорност не носят.Всички коли и автобуси да са чисто нови,като се хлъзнат през някоя мантинелка и в дерето сумати народ ще измре.Пързаля се асфалта и каквато и кола да караш хич да не замърсява все едно.
58
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, хайде, по още 100 кинта ше се бръкнете, то изглежда страшно, защото всеки го възприема, като че досега не е плащал нищо. Реално сега си плащал 170 лв, сега ще платиш 250 примерно.
57
1
 
12
 
! Отговори
Rado преди 5 години
Защо трябва, който замърсява да плаща висок данък? Който замърсява, не трябва да е в движението. Високия данък няма да ми изчисти въздуха!!!
56
0
 
15
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
"Смешното" (ако не беше тъжно ) е че в цената на горивата има включен еко-компонент, както и при куп други административни плащания, но от държавата чакат да се позабрави и измислят нов начин за повторно събиране на един и същи акциз
55
0
 
12
 
! Отговори
Reptile преди 5 години
Защо ми разрешиха да си докарам локомотива, а сега искат двоен данък, това е рекет !? Не е работено по въпроса и сега ще го отнесе народеца... както винаги!
54
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
собствениците на нови коли плащаха далеч повече, въпреки че превозните им средства замърсяват въздуха най-малко.-Един двигател 240 коня на тежка лимузина, замърсява повече от един двигател 120 коня на кола от среден клас. Каквито и евростандарти да покрива.
53
0
 
30
 
! Отговори
Velinski преди 5 години
След като ще отпадат отстъпките за катализатор , тези с дизелите ще ги свалят за да ги продадат и да си платят данъка , а после ще си карат и ще пушат като комини ! Браво Горанов,умен си !
52
4
 
21
 
! Отговори
Бизнесмен преди 5 години
И за пореден път лекуваме симптомите, а не болестта. За да намалим трошките по пътищата къде-къде по-лесно е да вдигнем данъците, отколкото да вдигнем доходите на хората и те от самосебе си да изхвърлят трошките и да си купят по-нови коли... Имам чувството, че ни водят в посока като оня виц за човека дето тъкмо научил кравата си да не яде и тя взела че умряла. Ама като умре кравата кой че дава да живеете, бре господа управляващи?!
51
0
 
16
 
! Отговори
Емил преди 5 години
До 42, Само че има една подробност - ако е монтирана по стандарт газовата уредба и е регистрирана в КАТ какъв ти е проблема? Моята е монтирана в Холандия и е снабдена и със всички системи за безопасност (маркуч за зареждане с медна нишка за статично електричество и т.н.). Искаш да кажеш, че в истинската Европа могат да карат масово на газ, а на тебе ти пречи??
50
2
 
16
 
! Отговори
Манов преди 5 години
Затова 06.09.18 Пловдив площад централен 15:00 покажете колко сте единни стига мрънкане по сайтове!! Картите са във нашите ръце , какво чакате? Покажете недоволството си с мрънкане в интернет нищо не става не разбрахте ли!!!!
49
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана с тези 16 милиарда не събрано ДДС. Нещо май не моят го съберат, че и търговският регистър се заличи и хайде новите на данъци народе, отделно нови цени на так, горива, храна. ГЕРБ ти мислиш за всичко.
48
1
 
27
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
А такааа, като платиш по-големия данък и на колата отзаде ша започне мед и масло да тече и само мажеш на филията и ядеш...цункана работа бе! Да останат само тия джипки-камиони дето напълниха градовете, бемеветата и другите там лъскави каручки, дето като ги изфорсират пред диското и всичкия *к*урваляк влиза вътре щото те изобщо не мърсат.И да вземем всички дърти са хванем за ръце, попа да на опей на веднаж и да си лягаме да мрем, щото на някой му писнало да ни гледа бе, много цапаме-наакваме са
47
0
 
23
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Едно време през държавния монопол-социализъм се чакаше за кола 10 години ред да ти излезе номера,но купуваш нова кола!Може да е москвич,трабант,лада ама нова!Какво излиза?Днес едвам на старо се купува и не стига екотакси ,нотариални,застраховки(менте понякога) и т.н,ами и данъка ще вдигат,защото бедния няма доходи за да си купи нова.Аз разбирам да имат хората пари и да предпочитат втората употреба за да икономисват,тогава нека се повишава,ама те гледат западняците,но там заплатите не са 400евро
46
0
 
17
 
! Отговори
ЕВРОИДИОТИ преди 5 години
Оставка ! Кожодери !
45
0
 
30
 
! Отговори
Пею преди 5 години
На ладичката данъка х2. На Вътко гаранцията - наполвина.Тъй рекъл е народа...
44
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сократис Колега хазната е празна, охарчиха се с ненужна държавна администрация, полиция, един куб служби и службички които нищо не работят , а лапат добри пари. Догодина идват и избори ще се асфалтира пак, градинки, за избиратели пак пари. А увеличат ли данъка на колите дори с 1 лев и данъците за старите къщи на село ГЕРБ са си отишли набързо и за винаги.