Ново 20: Таван на обезщетенията за починал при катастрофа – 20 бона?

Предложението идва след като бе разширен кръгът на имащите право на обезщетение
4 ное 2018 07:30,
188
Ново 20: Таван на обезщетенията за починал при катастрофа – 20 бона?
Снимка: Булфото, архив

Ново предложение залага да се сложи таван от 20 000 лева обезщетение за близките на загинали при катастрофа. Тази сума ще се изплаща на съпруг или съпруга, човекът, с който загиналият е живеел на семейни начала, дете или родител.

Обезщетенията за брат или сестра могат да бъдат до 15 000 лева, предвиждат още промените в Кодекса за застраховане, предложени от Менда Стоянова.

Заложени са и 5 000 лева, които могат да бъдат давани като обезщетение по изключение за лица, създали емоционални отношения с починалия, пише "24 часа".

Същите размери обезщетения да бъдат определяни и от застрахователя на виновния водач или по съдебен ред при смърт или телесно увреждане на човек, предвижда друго предложение на Стоянова. Тя иска сумите на обезщетенията да важат и за застрахователни събития, настъпили преди влизането в сила на измененията на Кодекса за застраховане.

Още по темата

Предложението за таван идва след решение на Върховния касационен съд, с което бе разширен кръгът на роднини с право на обезщетение. Заради това цената на задължителната “Гражданска отговорност” се вдигна с близо 40% през тази година.

Очаква се през 2019 г. цената на задължителната застраховка да скочи с още поне 10%.

Оказва се, че застрахователите са притиснати от решения, тъй като всяка година се повишават неимуществените обезщетения, присъждани от магистратите.

Задължителната полица "Гражданска отговорност" трябва да покрие имуществени и неимуществени вреди, нанесени от виновния водач.

Имуществени са щетите по колата и пътната инфраструктура.

Неимуществени са разходите за лечение при пострадали или при смърт. Покрива се и загубата на доход на лицата, които починалият или пострадалият е издържал. Отделно съдът може да присъди обезщетение за болки и страдания на близките.

Застрахователните компании твърдят, че в България обезщетенията са сравнително високи. В Дания например горната граница е 100 хил. крони, което е около 13 000 евро обезщетение на един наследник. В Белгия най-високото е 24 000 евро, като то се полага на дете, останало сирак. В Австрия и Чехия сумите стигат до 12 000 евро, във Франция - до 30 000 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
3
 
6
 
! Отговори
мдааам преди 5 години
До Инженер Едно въпросче? Кой ще следи кои са примерните и кои джигитите? М? Щото на пътя кьорав катаджия няма. То и затова се навъдиха джигити!
144
1
 
14
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
За да не плащаме всички, крайно време е да въведат диференцирано застраховане. Караш културно - плащаш малко. Правиш се на джигит - сумата скача за всяко нарушение. Aко утрепеш човек по твоя вина - плащаш като поп застраховки, та да ти плющят ушите, ако искаш да караш. Да, ама е по-лесно застрахователите да ни доят като стадо овце и после да не плащат. Другото иска усилия и малко акъл. Това е просто поредния мафиотско-лобистки проекто-закон. Колко ти платиха, Стоянова, кажи си?
143
1
 
13
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Това е несериозно. Ако оставим чисто моралната и човешка страна на нещата, 10-20 хил. лева са заплата за 10 мес. Ако вземем това, което изработва един трудоспособен и активен човек за 10 години, вече имаме реална основа за обещетение. Тоест, сумата е по-скоро от порядъка на 100-200 хил лв.
142
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Три пъти ура за българо-американската братска дружба - Ураааааа! Ураааааа! Ураааааа!
141
2
 
7
 
! Отговори
Менда преди 5 години
Не е нормално за българин, който едва ли струва повече от 10 хиляди, застрахователя да плаща огромни суми. Бъдете благодарни, че съм предвидила да ви плащат два пъти повече отколкото струвате.
140
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 128Менда Стоянова е от ГЕРБ.
139
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 142"Сравнението с други страни е доста показателно, таваните са в евро и реалното им измерение е доста по-високо."Явно и нашите депутати са на мнение, че живота на българина е като на "втора ръка" човек и не струва кой знае колко. После се възмущаваме защо в другите страни не ни оценяват равностойно или ни пробутват храни с по-лошо качество. Ами ние сами се оценяваме ниско и за това. Ние сами не се ценим и уважаваме.
138
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заслужавате много повече, овце прости!!!! Малко ви е!!!
137
0
 
14
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
До сега нямаше Таван на застраховките .Това означава ли че Гражданска Отговорност ще Поевтинее до Рекордни Нива ?Или Корупцията на Депутатите ще постигне Рекорди ?
136
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълен цинизъм. Нима човешкият живот може да бъде оценен на/до 20 хиляди лева? Смърт на съпруг/а поставя другият в доста окаяно положение, особено ако имат деца. Направил си застраховка, плащаш си за нея и в един момент се оказва, че не можеш да вземеш реципрочен размер. Ами тогава сложете таван и на вноските.Сравнението с други страни е доста показателно, таваните са в евро и реалното им измерение е доста по-високо.
135
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да правим разлика м/у ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ГО и ДОБРОВОЛНА, при първата лимитите са определят от държава/ ЕС при втората са договарят свободно. При задължителната обикновенно не се покриват щетите на виновния/причинителя , а само на потърпевшите , ситният шрифт е че ако аз се хвърля с автобуса от "Витиня" всички 50 човека, без мен, са потърпевши. И затова в катастрофите , спътниците си търсят обезщетенията.
134
1
 
17
 
! Отговори
Терминал 2 преди 5 години
Няма смисъл от коментиране и размишляваме, всичко се прави с цел ограбване и забогатяване по легален и законен начин! Ще ви донесат от 9 извора вода защо на нещо се вдига цената или на нещо се слага лимит или се въвежда нов данък или такса! Надявам се на пролет да работя в Чужбина!
133
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Испания при определени случаи, застрахователя те "гони", отказва да те застрахова или застраховката ти скача от 200 на 1200? . *** ги питай тези с катастрофи, нарушения, отнети книжки заради алкохол. А ако си под 23 директно не те застраховат като самостоятелен , а те прикачват към застраховката на бащати или ***.
132
1
 
6
 
! Отговори
До зззззз123 преди 5 години
Менда, ти ли си??
131
14
 
3
 
! Отговори
зззззз123 преди 5 години
Естествено, че трябва да има таван на обезщетенията, които се плащат от застраховката. Какво толкова странно и срамно има в това. Застраховките си имат лимит на покритие. Ако искат да има големи обезщетения, горницата им да се поема от виновния лично.
130
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По закон гражданската е според възрастта на колата и мощността, също така би трябвало да се вземе впредвид възраст, опит и птп-та на шофьора.
129
0
 
5
 
! Отговори
Дарвин философ преди 5 години
До АнонименАко ще си правим законите според ромите трябва да въведем безплатна задължителна стерилизация след 4 то дете ,кастрация след първо изнасилване и електрошок през главата след първо убийство....
128
3
 
11
 
! Отговори
Социолог преди 5 години
Да направят гражданската 100 лв+1лв на всеки кон под капака.Тия с многото коне се чустват като гръцки богове след две линийки бело и летят в насрешното а хорицата отбиват в канафките да им правят път
127
0
 
19
 
! Отговори
Ач преди 5 години
И кво за КТБ и Олимпик виновни нема ,4-5 милярда се изпариха заради Глобалното затопляне....
126
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА ПИШЕЩИТЕ БРАТЯ ГИ КАНЯ ДА ДОЙДАТ В СЪДА ПРИ ЗАГИНАЛ РОМ ДА ВИДЯТ КОЛКО ДЕЦА И БРАТЧЕДИ ОКОЛО 10 -ТИНА ИСКАТ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ПО 50000 ЛВ. В ЕДНА КОЛА МЕРЦЕДЕС КРАЙ ПОПОВИЦА БЯХА ЗАГИНАЛИ 5 РОМА. С 12 ДЕЦА НАСЛЕДНИЦИ И ОЩЕ ТОЛКОВА БРАТЧЕДИ. ВЗЕМЕТЕ КАЛКУЛАТОРА И СМЯТАЙТЕ