Ново 20: Таван на обезщетенията за починал при катастрофа – 20 бона?

Предложението идва след като бе разширен кръгът на имащите право на обезщетение
4 ное 2018 07:30,
188
Ново 20: Таван на обезщетенията за починал при катастрофа – 20 бона?
Снимка: Булфото, архив

Ново предложение залага да се сложи таван от 20 000 лева обезщетение за близките на загинали при катастрофа. Тази сума ще се изплаща на съпруг или съпруга, човекът, с който загиналият е живеел на семейни начала, дете или родител.

Обезщетенията за брат или сестра могат да бъдат до 15 000 лева, предвиждат още промените в Кодекса за застраховане, предложени от Менда Стоянова.

Заложени са и 5 000 лева, които могат да бъдат давани като обезщетение по изключение за лица, създали емоционални отношения с починалия, пише "24 часа".

Същите размери обезщетения да бъдат определяни и от застрахователя на виновния водач или по съдебен ред при смърт или телесно увреждане на човек, предвижда друго предложение на Стоянова. Тя иска сумите на обезщетенията да важат и за застрахователни събития, настъпили преди влизането в сила на измененията на Кодекса за застраховане.

Още по темата

Предложението за таван идва след решение на Върховния касационен съд, с което бе разширен кръгът на роднини с право на обезщетение. Заради това цената на задължителната “Гражданска отговорност” се вдигна с близо 40% през тази година.

Очаква се през 2019 г. цената на задължителната застраховка да скочи с още поне 10%.

Оказва се, че застрахователите са притиснати от решения, тъй като всяка година се повишават неимуществените обезщетения, присъждани от магистратите.

Задължителната полица "Гражданска отговорност" трябва да покрие имуществени и неимуществени вреди, нанесени от виновния водач.

Имуществени са щетите по колата и пътната инфраструктура.

Неимуществени са разходите за лечение при пострадали или при смърт. Покрива се и загубата на доход на лицата, които починалият или пострадалият е издържал. Отделно съдът може да присъди обезщетение за болки и страдания на близките.

Застрахователните компании твърдят, че в България обезщетенията са сравнително високи. В Дания например горната граница е 100 хил. крони, което е около 13 000 евро обезщетение на един наследник. В Белгия най-високото е 24 000 евро, като то се полага на дете, останало сирак. В Австрия и Чехия сумите стигат до 12 000 евро, във Франция - до 30 000 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само пропадналото българско правителство може да приеме такива закони
64
0
 
3
 
! Отговори
Има ли математици? преди 5 години
Колко прави 240× 20 000?
63
0
 
24
 
! Отговори
СПАРТАК преди 5 години
Отивам да застрелям Валери Симеонов. Притежавам 20000, ще го платя, не е проблем.
62
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в държавата на тиквите мафията прави каквото си иска
61
0
 
19
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Шменда да обясни като е толкова "загрижена" за екологията, защо ще се увеличава данъка на автомобилите с газови уредби та били те и стари? Или целта не е екологията, а парите ни? Но иначе за Герберугите е нормално да увеличат данъка ГО и да намалят обезщетенията. Мутри рекетьорски. Оставка!!!
60
1
 
17
 
! Отговори
Застраховка балами преди 5 години
Застрахователите се чудят как прецакат застрахования.Пример - великите "експерти" от Доверие ми оцениха щетите по колата за 122,17 лв а в сервиза ми взеха 500 лв.Така ще ни и лекуват, ако идеите изветрелия счетоводител, начело на здравното министерство се реализират от тиквите.Пази боже да те лекува застраховател!
59
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безсрамници пропаднала държава със aмчъкaзлии
58
0
 
28
 
! Отговори
Булгар преди 5 години
Вече и от мъртвите искат да вземат..
57
0
 
37
 
! Отговори
Драйвър преди 5 години
Менда Стоянова не е никакъв експер, а най-елементарна селска счетоводителка, която е достатъчно проста и нагла да изпълнява лобистки поръчки и не само. Както един истински блюдолизец е готова да засвидетелства лоялност към партията. На Симеонов ще му се размине наглостта, па на мене ли няма. Елементарната логика на всеки гербер.
56
0
 
38
 
! Отговори
. преди 5 години
В тези дни виждаме истинското лице на партията ГЕРБ. Въпреки, че вече са мразени от всички те се държат за властта, като удавник за сламка. По същия начин се държат и съществата Симеонов, Каракачанов и Сидеров. Никаква разлика няма между тях.
55
0
 
17
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 5 години
На Менда и пожелавам стане милионерка посредством 50 от най-близките и роднини. Да почерпи щедро с варено жито, вино и погача.
54
1
 
11
 
! Отговори
Пазвантина преди 5 години
Сигурен съм че Бойко ще прецака всичко !Сам ще прецака всички досегашни политици,а него не го чака нищо освен продадените Българи,които вече са останали една шепа,за сметка на Ромите ,които тарашат България когато той е премиер, а той трябва да е в затвора!
53
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пръдльовци,избирате си господари с твърдението че НЕ са комунисти и когато им видите истинското лице веднага ги обвинявате за комунисти!!!Е това са марионетлите на ЦРУ и нямат нищо общо с комунизма!През комунизма тези бяха пожарникари,стругари и подобни!ДемоНОкрацията е виновна за всичко!Когато няма праеосъдие.......
52
0
 
24
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Според неплатени социологически проучвания към момента ГЕРБ получава едва 10%.
51
1
 
8
 
! Отговори
От Сараите преди 5 години
Аз съм шефа аз давам парите
50
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Бойко три мандата ни обяснява че е демокрация!АМА ей го на,комунизъм и при него!
49
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото каже Бойко това става,така е при демократите от ГЕРБ
48
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капацитетът Мента е като капацитетът Цецка, а също като капацитетът Фидосова!
47
0
 
33
 
! Отговори
Българин преди 5 години
30 години преход,народа е лъган че в парламента има дясно!
46
0
 
33
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Лично комуниста Бойко Борисов е подписал решението за приемането на тази глупост!