Рисков водач на пътя? "Гражданската" му поскъпва!

Проект въвежда система "бонус-малус" за застраховката
Обновена: 6 ное 2018 19:31 | 6 ное 2018 19:30, Веселина Йорданова
141
Рисков водач на пътя? "Гражданската" му поскъпва!
Снимка: архив, БулФото

Система "бонус-малус" за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" е заложена в проект на Наредба, приета на първо четене от Комисията за финансов надзор.

Системата предвижда коригиране на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача.

Още по темата

Предвидени са общо 20 класа, като базовият клас (8) е равен на базовата застрахователна премия, както е определена от застрахователя без допълнителни изменения.

Има седем класа бонус (1-7), които ще се прилагат по отношение на собствениците на автомобили с безрисково поведение на пътя и за които премията ще се намалява. Максималното намаление ще бъде с 25 на сто от базовата премия.

Ще има и дванадесет класа за малус (9-20), които ще се прилагат спрямо собствениците на автомобили с рисково поведение на пътя. За тях премията ще се увеличава, като максималното увеличение ще бъде 400% (четири пъти) спрямо базовата премия.

При въвеждане на системата всички собственици на моторни превозни средства и автомобили ще бъдат поставени в базовия клас и няма да получават нито увеличение, нито намаление на застрахователната премия.

Ако в рамките на една година от започването на системата не са причинени нарушения на пътя, нито са изплащани обезщетения за причинени вреди, съответният собственик или автомобил ще преминава в следващия по-нисък бонус-малус клас и при следващо сключване на застраховката ще получава намаление.

Когато са причинени вреди или нарушения при движението по пътищата "бонус-малус" класът на собственика, съответно на автомобила, ще расте и при последващо сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите премията ще се увеличава.

Нарушенията в зависимост от тяхната тежест са класифицирани в 7 категории. Най-леките нарушения са в първа категория и ще увеличават "бонус-малус" класа с една степен. Най-тежките нарушения са класифицирани в седма категория с деветнадесет степени, като собственикът или автомобилът отиват в най-високия "бонус-малус" клас.

За да се избегнат манипулации, "бонус-малус" класът на автомобила ще се запазва и при неговото прехвърляне, както и при прекратяване на регистрацията.

С проекта се цели да има механизъм за по-справедливо разпределение на застрахователната премия между лицата, които сключват застраховка "Гражданска отговорност", като бъдат стимулирани водачите с безрисково поведение.

Проектът на наредба и мотивите, както и докладът на консултанта, са публикувани на страницата на Комисията за финансов надзор за обществено обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
10
 
! Отговори
10 пъти повишение преди 5 години
До 25% бонус и до 400% малус, т.е. средно ниво малус 187,5%, или почти двойно увеличение спрямо базовото ниво, което би трябвало да е сегашното ниво. С други думи застрахователите вдигат още веднъж,почти двойно застраховките, след като сега вдигат застраховката ГО четири пъти. От сегашните 300 лева, я вдигат на 1200, а с бонус-малус я вдигат средно на 2250 лева, повече от 10 пъти повишение спрямо 2017 година. Явно мутрите след като взеха политическата власт в България се чувстват всесилни.
51
0
 
13
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Поредното безумие, направено за щавене! Това би било справедлива система, ако застраховката е персонална за водача, което е нормалното. Сега застраховката е за автомобила. Сменяш колата и си чист като агънце.
50
0
 
11
 
! Отговори
ал куропаткин преди 5 години
купуваш кола за 1500 леваследващата година вместо да платиш 1500 за застраховка ви взимаш новастарата кола на отпадъци за 400 лева с който си плащаш новата застраховка
49
0
 
5
 
! Отговори
ал куропаткин преди 5 години
продавам голф7 със следните екстри:LED фаровевинетка...застраховка с бонус-малус ниво 2
48
0
 
8
 
! Отговори
некой преди 5 години
ПОЗНА! За примерните ще го ду:хаме, 7 години за да видим кяра.
47
0
 
10
 
! Отговори
ал куропаткин преди 5 години
значи от 8 ниво след една година без нарушение ще отида на 7 нивообаче ако направя 10 нарушения за една година и от 8 ниво ще отида на 18 ниво,т.е. застраховка х4
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само *** от геп може да измислят бонус малус да се носи от автомобила!
45
0
 
9
 
! Отговори
ал куропаткин преди 5 години
всяка година ще слизам с едно ниво на бонуса,това значи ли че ще са ми нужни 7 години/за 7 бонуса за да получа заветните 25% намаление?
44
0
 
16
 
! Отговори
ал куропаткин преди 5 години
купуваш си кола нов внос и хоп- от джигит се превръщаш в примерен шофьор
43
0
 
7
 
! Отговори
ал куропаткин преди 5 години
A автомобилите под наем?караш как си искаш и после изненада за фирмата
42
0
 
9
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
Автомобилът ще се наказва с малка точки...Пистолета уби човека и новия му собственик ще лежи в затвора.А аз си мислех че вината е постоянна
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 38Това говори много добре за теб! Аз пък почнах да карам мотоциклет МЗ 250 още преди да имам книжка и сега като се сетя колко лекомислен съм бил и колко от моите другари си отидоха ми настръхват косите. Сега на около 50 карам Хаябуза но съм със всичкия си и знам със сигурност че ако я карах на 18 годишна възраст сега нямаше да съм между живите и може би щях да "взема" някой с мен! Въпрос *** ЧИСТ късмет!
40
0
 
8
 
! Отговори
? преди 5 години
Който не подкупва КАТ и вземе да го играе честен хванат в нарушение освен акта ще получи и двойно оскъпяване на гражданската.Така ще подгответе се за И КАКВО ПРАВИМ СЕГА
39
2
 
6
 
! Отговори
Въпрос? преди 5 години
Ако колата я регистрирам на майка ми, а тя няма книжка и нокога няма да кара колата - следователно - никога няма да има нарушения и хоп аз винаги ще плащам минималната застраховка!!!!
38
0
 
15
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До АнонименНе сме против системата "бонус-малус",а против българският и вариант!Който ще се изрази само в увеличение на застраховката и нищо повече.
37
0
 
9
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
Нагледахме се на всякакви увеличения и нови такси,а ползата клони към нула..Както се пееше в една чалга песен:"За пари,за пари ми говори..."
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да не се допускат млади и току що изкарали книжки мотористи - над 35коня!"Баламурник, това и сега го има. До 24 годишни им дават макс 35 киловата мотори. И спри с тия коне, тука в ЕС мерим в киловати. Ако искаш да мериш в коне, лакти, крачки и мили - бягай в Англия, тъкмо ще ги наритваме от ЕС.Съвсем отделен е въпроса, че аз като *** моторджия почнах на 26 години с 112 киловата мотор(150 конЯ по твоему). Знаеш ли колко произшествия имам? Нула, за десет години. Ай у лево.
35
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не разбирам защо се тръшкате и заканвате на тази система. Тази система поощрява съвестните шофьори и наказва тея, които правят поризшествия. Имате ли проблем с това? Ако да, то мястото ви не е зад волана.Или може би отново дежурното българско мрънкане и нихилизъм?
34
0
 
5
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 5 години
Това го говориха преди ГЗ да стане 300 лв. ,но не го направиха -увеличиха я и сега говfрят за това . Тези каито нямат нарушения пак ли ще плащат 300 лв.или 50 лв.....:)
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво де,ама кога нарушителите ще почнат да плащати то така да плащат ,че да започнат и да мислят.Животното не си прави труда да мисли,то започва да мисли когато си спомни за наказанието.Демокрация, демокрация,ама има и отговорности!