Такса "Задръстване" – трафик регулатор или пореден експеримент?

Експерти настояват за увеличаване на платените зони за паркиране
Обновена: 7 ное 2018 11:02 | 7 ное 2018 09:15,
114

Една от мерките срещу големия трафик в София е въвеждане на такса "Задръстване", която да регулира навлизането на автомобили в сериозно натоварени пътни артерии.

Това посочиха от Експертния клуб за икономика и политика, които представиха своя доклад "Градоустройствена политика в София".

Стоян Панчев коментира пред Bulgaria ON AIR, че докладът им по проблема, от 42 страници, са част от работата, която касае цялото градоустройството на столицата, защото при предстоящите местни избори ще се говори много за София.

Още по темата

Той обясни, че рано или късно трябва да се въведе някакъв ценови механизъм за регулиране на столичния трафик, който да отделя тези, които искат повече от други да стигнат до центъра.

"Със сигурност няма да е популярна мярка, особено в началото. Това е опитът на много градове като Стокхолм и Лондон - там, където имаме струпване на автомобили в центъра", поясни той и подчерта, че идеята на тази такса да я има на определени места в София, а освен това зоните за платено паркиране би трявало да се разширят.

Председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков пък категорично отхвърли това предложение и настоя, че експертите, които са се събрали, не притежават компетенции в сферата на трафика, а предложената такса "Задръстване" по думите му е пореден експеримент на гърба на шофьорите.

"Първо организацията на движение в София е катастрофална. Ако обърнете внимание, в последните две седмици задръстванията са навсякъде. Стигаме до един парадокс, за нас облекчение няма, градският транспорт не се развива", категоричен беше Радков.

Председателят на обединението на шофьорите разкритикува експертите за това, че ползват чужд опит от много далечни места, като Лондон и дори Сингапур, а по думите на Радков може да се погледне и това, което правят в градове, които са доста по-близо до нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направете градския транспорт по-достъпен и приятен за ползване и проблена ще се,реши. Тази нова такса просто поставя шофьорите пред избора да плащат или да плащат. После се чудите защо всеки се опитва да изклати системата.
23
3
 
16
 
! Отговори
Б-е-е-е-е преди 5 години
Девиза на Боцко:Нов ден - нова такса!
22
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ=МАФИЯ!
21
2
 
26
 
! Отговори
аман преди 5 години
По турско е имало данък за изтърканите зъби на агите, когато са ги хранили българите. При герберастите ще ни въведат и данък дишане :(Долу башибозуците на Цоко и Боко !!!
20
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки ден нова глоба. ГРОБ ще ме принудят да гласувам за биесепиету накрая
19
1
 
23
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Баце е решил да сдава поста май. Ама вие пак си го изберете, като хвърли оставка и този път.....
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Експертния клуб за икономика и политика"АХАХАХАХАХАХА ХАХАХА ХАХА ХАХАХАХА ХАХА ХАХА ХАХАХАХАХААМА ВИЕ ВЕРНО ЛИ?АХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХА
17
2
 
23
 
! Отговори
ДОЛУ ГЕРБ преди 5 години
Те направиха задръстванията с удивителната си некомпетентност и сега искат па и да им се плати задето карат между нас с кортежите и лимузини и им причиняваме дискомфорт ,как те ще стоят заради нас в задръствания и ще дишат тази мръсота ... ДОЛУ ГЕРБ !!!
16
0
 
15
 
! Отговори
Тони преди 5 години
После някой от коментиращите да не започне да ни обижда, защото сме напуснали България. Вие си стойте тука щом толкова много ви харесва.
15
1
 
17
 
! Отговори
МАЧЕТЕ преди 5 години
ГЕРБ ОСТАВКА!ЕСКПЕРТЧЕТА, АКО ВИ НАБАРАМ КЪДЕ СТЕ, ШЕ СЕ ПОГРИЖА ДА НЕ ПИШЕТЕ В БЛИЗКИТЕ МЕСЕЦИ НАУЧНИ ТРУДОВЕ!
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
когато другите държави въвеждаха зелен билет или просто правеха транспорта безплатен - фандъкова реши да вдигне цената с 60% и зелен билет имаше една неделя в късния следобед ... понеже тогава най-натоварено
13
0
 
15
 
! Отговори
ДОЛУ ГЕРБ преди 5 години
Още не спрели да ги/ благославяме/ и те ни изненадват с новия си мерак за кожодерстване !!! ДОЛУ ГЕРБ !!!
12
0
 
21
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
В Германия търсят възможности да пренасочват трафика чрез актуална информация към шофьорите, пътни знаци върху светлинни табла и т.н. Тук простите мутри реагират първосигнално: проблем - глоба. Защо да решаваме проблеми, вместо да вземаме повече пари? Колкото повече, толкова повече....
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гробарите и такса премигване ще ви взимат, офтсе простодушни!!!!!!!!!!
10
0
 
22
 
! Отговори
ПорЦелан преди 5 години
Да оправят Околовръстното! Сега всички от Люлин, Овча купел и Младост се тикат през центъра просто защото няма друг вариант. Аз живея в Х.Димитър и работя в Горубляне и ми дреме на грездея за центъра - през Околовръстното са 20км за 20 мин - винаги, а през Стисняково/Черковна - Цариградско в натоварените часове може да стигне и час понякога
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадливата пасмина навсякъде около нас знае само знака + Кал пък веднъж не измислиха някакви стимули, а не само санкции, глоби, такси, данъци?Така и никой не разбра, че само с наказания не става възпитание, трябвами поощрения.Но понеже така или иначе никой няма намерение реално да реши проблемите-задръствакия, паркирания, високи скорости, а сало да краде повече, то затова и няма са св оправим.
8
14
 
10
 
! Отговори
Вододав преди 5 години
1. Категорично това е задължително и София трябва да е със зони като Лондон, няма друг начин (за живеещите в центъра, като мен, така или иначе имаме платени зелени и сини зони и те би трябвало да важат)2. Застраховките на колите, трябва да са персонални, както е в повечето държави, базиращи се на опит и липса на нарушения, така 18 годишен ще трябва да плати 1500 лева застраховка и като такъв няма да кара кола, а не да е джигит по улиците за по-малко от билет за градския транспорт3.Това е!
7
0
 
8
 
! Отговори
ха! преди 5 години
Този Радков е бил уникален ***!!!!
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такса "Задръстване" е откровен цинизъм!
5
1
 
34
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
Това НЕ са експерти! Това са лаици които се правят на интересни! Престанете на всеки *** като Стоян Панчев решил да печели популярност и да говори глупости да му давате трибуна. Тези са обикновенни безполезници които си нямат работа...