Замърсителят плаща! По-висок данък за старите коли на пътя

БСП към ГЕРБ: Има проблем с въздуха, но бъркате в джоба на хората
Обновена: 7 ное 2018 15:17 | 7 ное 2018 13:45,
412
Замърсителят плаща! По-висок данък за старите коли на пътя
Архив: Булфото

След повече от три часа дебати парламентът прие на второ четене промените, с които старите коли, които повече замърсяват въздуха, ще плащат по-високи данъци. С поправките в определянето на данъка на колите се добавя и екологичен компонент към досегашния имуществен.

Имущественият компонент се определя в зависимост от мощността на двигателя и годината на производството на автомобила. Екологичният компонент пък се определя в зависимост от екологичната категория, като най-голямо увеличение ще има при автомобилите с екологични категории Евро 1 и Евро 2 или тези без екологична категория. Когато в регистъра няма данни за екологична категория се приема, че превозното средство няма такава.

Още по темата

От БСП остро се противопоставиха срещу промените и настояха, че с вдигането на данъците на старите автомобили "бъркат в джоба на гражданите". Те признаха, че има проблем със замърсяването на въздуха, но настояват да се направят политики за справянето с проблема, а не да се налагат по-високи данъци на хората.

"Вие приемате изцяло бюрократичен подход към проблема и ще получите бюрократични резултати. Най-лесно е да бръкнете в джоба на хората", скочи Явор Божанков и добави, че не е отказана регистрация на нито един стар автомобил.

"70% от гражданитеще бъдат с по-тежък данък. Това са автомобилите на гражданите с по-ниски доходи - пенсионерите, които ги оставихте с пенсия 200 лева и те не могат да се купят електрически автомобил. Направете така, че всеки да има възможност да си купи такъв автомобил. Вие правите антиполитика и геноцид спрямо българските граждани", каза и соцдепутатът Иван Иванов.

Александър Иванов от ГЕРБ  пък настоя, че новият компонент при образуването на данъка не е санкция към по-старите автомобили, а към тези, които замърсяват околната среда.

"Мярката не е фискална, а екологична и здравна", каза той.

Шефката на комисията по околната среда Ивелина Василева пък цитира данни на Световната здравна организация, според които на година умират над 7 млн. души.

"Трябва да въведем принципа "замърсителят плаща", за да стимулираме използването на екологично чисти автомобили", каза тя.

Червеният Георги Свиленски обаче се усъмни, че увеличаването на данъците на старите автомобили, ще накара собствениците си купят нови.

Павел Шопов от "Атака" също се обяви против въвеждането на екологичния компонент. Според него така се заличавали впечатленията от най-добрия бюджет досега. Шопов призова колегите си от ГЕРБ да се консултират с висшето си ръководство преди да гласуват тези промени.

"Ако този бюджет не е каца с мед, то той е една голяма делва с мед. И на този мед вие сипвате две лъжички катран. Защо? За няколко милиона лева повече!", скочи атакистът.

От "Атака" бяха предложили и шофьорите на коли с газова уредба да имат намаление на данъка с 50%. От ГЕРБ, ДПС и "Воля" обаче не подкрепиха предложението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
1
 
17
 
! Отговори
преди 5 години
не разбрах тия грабители,кога ще ги метем.даите да им закараме пред парламента старите брички и да им ги оставим,да видим как ще им платят данъка.еиии недъгаво правителство,еееииии
242
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стигате бе направо живи на изядохте , нямате ли срам и морал. Не виждате ли беднотията на народа, младежта заради вас избяга защото няма работа и добри доходи, тук останаха вече само пенсионери с мизерни пенсии с какво да ви платят. Отивайте си вече, стига.
241
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали уж нямаха да вдигат данъците!? Какъв хубав претекст - плащате повече, а ние осигуряваме по-чист въздух! Мили сънародници, после като гласувате, сърдете се на себе си.
240
0
 
18
 
! Отговори
байно преди 5 години
До нагоре с многоАми затова на изборите дружно да му ,,забием ,,един шут и заедно с обкръжението му да хващат дългата.. Да чете ,колко народна любов се лее към него и партията му
239
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При положение , че използват едно и също гориво , не може да има съществена ралика в състава на изгорелите газове на нова и стара кола.Все пак съм химик.Може да има непълно изгаряне ,но замърсяването е еднакво.
238
1
 
15
 
! Отговори
сиромах преди 5 години
Вече става все по ясно за кого се строят магистралите!Строят се за продажниците във властта дето на3 месеца си вдигат ниските заплати,а това увеличение може да стане само с налагането на обикновенния човечец с нови и нови секири,!Ще вдигнат заплатите на интелигенцията ,а раята да опъва каиша малко и е на тази рая!!!!И гласувайте отново за тях на следващите избори за да разберете защо простият народ си заслужава управниците особено като Граф Монте Кристо!!!!!
237
0
 
15
 
! Отговори
999999999999999 преди 5 години
Четох виц във FB.че фасула е вече 5лв. и да пръднеш не е вече признак на простащина а на заможност .Същото е и с автомобилите .Само Мента да не се ***....
236
0
 
4
 
! Отговори
до 271 преди 5 години
До АнонименАми ако си бил в час по история...По време на турското "присъствие", група по-будни Българи писали писмо до руския цар...
235
0
 
18
 
! Отговори
До 265 преди 5 години
До АнонименАми за това се случват всички тези неща,защото всички сме смели зад монитора, и тези 240 народни изедници си правят техните далавери за наша сметка..Знаят,че пак те ще са на власт, това,че са се писали от различни партии, не означава,че са различни, просто е един театър за пред нас...Ако ще всеки ден да има избори, освен дупката в бюджета, друга разлика няма да има, 30 г все едни и същи изедници..Крайно време е да пишем писмо на дядо Иван, ние сами няма да се измъкнем...........
234
1
 
23
 
! Отговори
сиромах преди 5 години
Интересно се получава.През 2006 година си закупих нов автомобил с евро 4.Тогава от данъчната служба ме накараха да ходя в сервиз за да ми дадат служебна бележка ,че действително е с този показател за опазване на околната среда и след като се увериха в истинността ми поставиха коефициент за по висок данък!Сега когато автомобилът ми стана на 12 години и е на 80000 км. ще ми увеличат данъка защото вече е стар въпреки тези километри.Луди хора ни управляват и това си е!!
233
0
 
14
 
! Отговори
До 260 преди 5 години
До до142Точно казано ,но само да те поправя, доход чисто 850 лв в провинцията НЯМА, освен в Пловдив и на някои места из Бургас/Варна /Ст, Загора...Дъвчат данъците,а те се вдигат нищожно на фона на застраховките...Явно застрахователите са наляли доста милиони на партиите и никой от парламента не намеква дори за това което се случва,а това ще накара доста хора да останат без коли...застраховка+данък+преглед ще е средно 1500 лв, при заплата 400лв чисто....няма начин,особено за пенсионер...
232
1
 
20
 
! Отговори
нагоре с много преди 5 години
ток, вода, газ, гориво, данъци, такси. айде да живее герп и великият му вож. те мислят и се грижат за вашето здраве. ще ходите пеша и гладни за да сте във форма за изборите им.
231
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха сега да видим освен писаници по форумите ще има ли ефективни протести срещу "дрането" с нови видове данъци. Като дам 50-60 лева отгоре, че колата ми е стара и пак си я карам , защото нямам пари за нова въздуха ще се очисти ли? Няма да се очисти. Разбирам да се построят инсталации за очистване на въздуха срещу тези пари. Това е невъзможно. Това е предлог да вземат още пари от населението. Само че идват избори и тия завинаги трябва да си отидат за да не обират повече хората.
230
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АБВПо-скоро платен. Тук има някакви хора, чиито твърдения имат смисъл само ако добавиш едни 10 лв. за тях. Ако видиш някъде минус на нещо, дето му викат common sense, сещай се.
229
1
 
5
 
! Отговори
АБВ преди 5 години
До Анонимен 251Къде намери тези данни за замърсяването от колите с газ? Не ми отговаряй - мозъкът ти е замърсен, ама много е замърсен!
228
0
 
29
 
! Отговори
АБВ преди 5 години
Никой не го е грижа за екологията - пари трябва да се взимат! И то от бедните! Що пък не помислиха загрижените общинари да намалят цената на билетите за гр. транспорт? Трафика ще спадне поне наполовина! Що пък не помислиха загрижените депутати да намалят данъка да колите с газови уредби? Ами защото няма да има парииииии!
227
1
 
31
 
! Отговори
до142 преди 5 години
мързи ме да пиша но това ми хареса, взел си ми думите..........я да ви питам 5-8 год автомобил колко пари е, средно 8-10хил лева.А един българин от провинцията с 850 лв заплата, за колко време ще ги спести....това му е целогодишния доход. А това е средния доход чист на 4 милиона българи. Турците не са драли така българите с данъци а уж робство е било.....а сега как да го наречем
226
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки път когато кажа, че правителството е за затвора, на секундата има един дето ми цъка минус. Ами вземи си ги у дома, като ги обичаш толкова много, бе! Пак ще го кажа - всички, които работят срещу интересите на народа и трупат блага за негова сметка, НЕЗАВИСИМО ТО КОЯ ПАРТИЯ СА, са за затвора, защото са престъпници според българската конституция. А всички, които ги подкрепят в това да обират народа и да се мислят за велики и да сипят цинизъм от екраните, са точно толкова недостойни.
225
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До dddКъде видя държава?
224
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колите нямаше да "замърсяват" ако не беше гласуван закон кола до еди коя си година да е забранено да се продава на втора ръка нямаше да се загрижат за въздуха ГЕРБЕРАЦИТЕ! Хората нямат пари за да купуват"екологични" коли за това ще ги принудят да си плащат.Същата работа както едно време с бухалките ,само че днес е с писалките и разни закончета. Сладка работа е да си гербер ,крадеш , еб/еш и дебелееш от власт ! А, народа да му яде буя.