Замърсителят плаща! По-висок данък за старите коли на пътя

БСП към ГЕРБ: Има проблем с въздуха, но бъркате в джоба на хората
Обновена: 7 ное 2018 15:17 | 7 ное 2018 13:45,
412
Замърсителят плаща! По-висок данък за старите коли на пътя
Архив: Булфото

След повече от три часа дебати парламентът прие на второ четене промените, с които старите коли, които повече замърсяват въздуха, ще плащат по-високи данъци. С поправките в определянето на данъка на колите се добавя и екологичен компонент към досегашния имуществен.

Имущественият компонент се определя в зависимост от мощността на двигателя и годината на производството на автомобила. Екологичният компонент пък се определя в зависимост от екологичната категория, като най-голямо увеличение ще има при автомобилите с екологични категории Евро 1 и Евро 2 или тези без екологична категория. Когато в регистъра няма данни за екологична категория се приема, че превозното средство няма такава.

Още по темата

От БСП остро се противопоставиха срещу промените и настояха, че с вдигането на данъците на старите автомобили "бъркат в джоба на гражданите". Те признаха, че има проблем със замърсяването на въздуха, но настояват да се направят политики за справянето с проблема, а не да се налагат по-високи данъци на хората.

"Вие приемате изцяло бюрократичен подход към проблема и ще получите бюрократични резултати. Най-лесно е да бръкнете в джоба на хората", скочи Явор Божанков и добави, че не е отказана регистрация на нито един стар автомобил.

"70% от гражданитеще бъдат с по-тежък данък. Това са автомобилите на гражданите с по-ниски доходи - пенсионерите, които ги оставихте с пенсия 200 лева и те не могат да се купят електрически автомобил. Направете така, че всеки да има възможност да си купи такъв автомобил. Вие правите антиполитика и геноцид спрямо българските граждани", каза и соцдепутатът Иван Иванов.

Александър Иванов от ГЕРБ  пък настоя, че новият компонент при образуването на данъка не е санкция към по-старите автомобили, а към тези, които замърсяват околната среда.

"Мярката не е фискална, а екологична и здравна", каза той.

Шефката на комисията по околната среда Ивелина Василева пък цитира данни на Световната здравна организация, според които на година умират над 7 млн. души.

"Трябва да въведем принципа "замърсителят плаща", за да стимулираме използването на екологично чисти автомобили", каза тя.

Червеният Георги Свиленски обаче се усъмни, че увеличаването на данъците на старите автомобили, ще накара собствениците си купят нови.

Павел Шопов от "Атака" също се обяви против въвеждането на екологичния компонент. Според него така се заличавали впечатленията от най-добрия бюджет досега. Шопов призова колегите си от ГЕРБ да се консултират с висшето си ръководство преди да гласуват тези промени.

"Ако този бюджет не е каца с мед, то той е една голяма делва с мед. И на този мед вие сипвате две лъжички катран. Защо? За няколко милиона лева повече!", скочи атакистът.

От "Атака" бяха предложили и шофьорите на коли с газова уредба да имат намаление на данъка с 50%. От ГЕРБ, ДПС и "Воля" обаче не подкрепиха предложението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали все гледате как е в едни други държави. Е, да ви светна тук има стара и нова скала. По новата скала се изчислява данъка за всички коли които се регистрират сега, не могат да са по-стари от 10 г, за леки, и 8 г. за товарни, по-мощните плащат повече, с годините нараства, за регистрация на внос таксите са колкото половин кола, по-старата схема за изчисление са регистрираните преди няколко години и техния данък не се променя т.н заварено положение.
262
1
 
10
 
! Отговори
Arsenal преди 5 години
Имах предвид долни гърбави чудовища
261
1
 
26
 
! Отговори
Arsenal преди 5 години
Защо ще увеличавате данъка на коли, които са на метан и са екологично чисти? Долни държави чудовища!
260
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как на база години на колата прецените, че по-старата замърсява повече. Има много случаи в които това твърдение е невярно - стара кола с нов двигател, такава на метан или газ, 15 годишна, купена нова с един собственик на 100 х.км сравнена с нов внос на "реални" 250 х. И доколкото знам екологичния компонент "замърсителят плаща" е включен в цената на горивото. Но какво ли разбирам аз.
259
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разстрел и след разстрела червеи- всички българоубийци на площада
258
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 297Айде стига с тия приказки за еко газовите. По еко са с 20% отколкото на бензин, демек почти нищо. Затова и данъка трябва да си е същияЕко са метановите, водородните и ел колите.
257
4
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До До чиновникНяма как да не ви наричам "простолюдие", при положение, че сте простолюдие и го доказвате непрекъснато.
256
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
странно ,ако това е еко данък,защо не намалиха данъка на колите с газово,по еко от тях са само електричките.Май не е еко ,а просто повече данък за повече приходи.
255
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 276Добре че има още химици, че ако си само ти сме жив зян
254
0
 
37
 
! Отговори
Булгаро плащаха преди 5 години
Тия докога ще ни тръскат празните джобове ей хора осъзнайте се не им е мястото в парламента!!!
253
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стара кола която изминава 100 км на месец до пазара и доктора не може да замърси колкото нова на която двигателя не изстива!
252
33
 
1
 
! Отговори
Men преди 5 години
*** доводите имат БСП, хората с минимални заплати и пенсии по 200лв не можели да си платят данъка. Как подяволите с такива доходи изобщо имаш кола. Това е нонсенс - да нямаш какво да ядеш ама да си караш кола. Или ако дигнели данъците на апартаментите бедните хора няма да могат да си платят данъка на 4-стайният апартамент в центъра.
251
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто искат да ви накарат да си купувате нови коли! Щом продадена кола ще носи по висок данък за нарушения на предишния собственик.
250
0
 
1
 
! Отговори
Skk преди 5 години
Баце, Гошо па я и с колелото мое да ти пречим да си караш.
249
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
гашо ви каза за какви ви имат управляващите бегайте да си пиете бирата и да събирате парите за новите данъци- това еда са живи и здрави гербавите да ви дератта тъщите им да им подаряват по 6 апартамента
248
2
 
36
 
! Отговори
Х6 преди 5 години
Това правителдтво си направи Харакири.СБОГОМ К..ВИ
247
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е нема такова живатно като българина една торба алчни гербави милиардери го дерат ката ден и той доволенеми кой каквото сам си направи
246
14
 
7
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Браво на наще, ама трябваше да е 200 процента увеличението. Тия тупани с коюи за по 2000 лв. от Италия да се изтръскат яката. Само пречат по пътищата, нямат пари за гуми и са опасни. Цяла София да става платена зона, да ги питам тия от гетата Люлин и Младост къде ша ми паркират кат нямат гаражи. Време е Га я да разбере, че колата не е задължителна. Който изкарва достатъчно, той ша кара, плебса на колела и тролеи !
245
1
 
19
 
! Отговори
какво е преди 5 години
Синдрома Мавритания- просто си оставете масово колите по улиците и кръстовища и държавата на мутрите ще умре за дни.
244
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 276 Лъжат ни бе братче. Като им е мръсен въздуха защо изякоха горите ни и ги изнесоха. Пак тия там горе и техните протежета долу. Поголовна сеч вече 28 преходни и демократични години. Нищо вече не остана като гора за сметка на нечии пълни джобове с пачки от стотачки. Оставка.