Радев върна данъка за старите коли. НС да мисли отново

Призова ГЕРБ да обяснят на хората за "Гражданската отговорност"
128
Радев върна данъка за старите коли. НС да мисли отново
Снимка: Булфото, архив

Президентът Румен Радев съобщи, че е наложил вето на поправките в Закона за корпоративното подоходно облагане.

"С това давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемане на бюджет 2019 г.", коментира той.

Още по темата

Президентът обаче не отговори на въпроса дали ще приеме поканата на ГЕРБ за среща с него заради измененията в Кодекса за застраховането, свързани със задължителната "Гражданска отговорност".

"Първо, ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес и аз активно участвам в него", отсече държавният глава.

Със закона, който Радев връща на депутатите, се направиха изменения и в редица други данъчни закони.
Една от основните промени в него е свързана с данъка за старите автомобили, които най-много замърсяват околната среда.

Променя се концепцията за определяне на данъка, като формулата ще включва два компонента - имуществен и екологичен. Имущественият отчита мощността и годината на производство на колата, а екологичният - екологичната категория.

"Въвежда се коренно различен начин за определяне на данъчната основа. Досегашният имуществен компонент, който се базираше на мощността и годината на производство, се допълва от екологичен компонент. В резултат на коефициента на екологичния компонент по-старите коли с евросертификат под 3 ще имат утежнение в данъка в сравнение с по-новите автомобили с евросертификат 5 и 6", обясни след приемането на закона шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

По думите й мярката е умерена и ръстът на данъка няма да е толкова непосилен за гражданите. Тя обърна внимание и че трябва да има реални мерки за подобряването на качеството на въздуха.

"Стъпката е доста умерена и не повече от 20-30% ще е ръстът на данъка на по-старите автомобили, които и по принцип са с по-нисък данък. Това няма да е голяма сума, която да утежни хората. Но като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух и да продължаваме да даваме повече пари за здраве заради това", коментира Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да мият улиците всеки ден, качествено при това, тръгнали данъците за автомобилите да вдигат, и диоти. Всичкия прахоляк идва от неспирните ремонти и калта, която е навсякъде. В моя квартал / в София/ ремонтираха един парк, забележете, асфалтираха алеите, а зелените площи ги разровиха, като орана нива и всичко е в кал по тях в момента, когато изсъхна тази кал, при най-лекия полъх на вятъра се разнасят облаци от прах. И там играят деца, има детски катерушки!
107
0
 
7
 
! Отговори
Емо преди 5 години
6-10 повишение само? Лъжа. Автомобил над 100 к.с. със 140 лв данък в момента, повишението е 70 лв, т.е. 210 лв. Но не е там въпроса. Като искаш да изчистиш въздуха и да махнеш старите коли (макар че не всички замърсяват еднакво, то зависи и от много друи неща), дай гратисен период, ясен разчет за повишаване на данък, но и за облекчения ако махнеш стария автомобил и си купиш по-нов (за чисто нов трудно можем да мислим с тия заплати.
106
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По високия данък няма да очисти въздуха. Гербаджиите и патриотите искат да съберат парички и да си харчат както си знаят. Лъжа, демагогия, и ограбване на населението. Богатите още по-богати, а бедните още по-бедни. Сит на гладен не вярва. Богатите гледат просто да смажат бедните със данъци.
105
0
 
2
 
! Отговори
Този дето преди 5 години
Първо - След скандалите с емисиите не е много сигурно, че евро 5 и 6 са точно такива.Без уред как се определя стандарта? Второ - С какво точно по-високите данъци ще помогнат в екологията.Къде и за какво ще се харчат.Само не ми казвайте за бонуси. Трето - Щом след първите две ще говорим за екология, кога ще се обмисли отстъпка за автомобили на алтернативни горива.Не всички са слагани от бай Киро в гаража.
104
0
 
0
 
! Отговори
ДЕМ преди 5 години
До До 102Не е задължително да е скъпа. Ама като ти чета поста си загубена кауза. Обезсмисли ми писането.
103
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз нямам кола и не желая да дишам газовете на стари катафалки.Данъка на замърсяващите автомобили трябва да се повиши ДРАСТИЧНО !!!
102
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Президента е важен само неговият рейтинг не и че от мръсният въздух умират хиляди невинни българи. Позор !!!
101
2
 
7
 
! Отговори
До 102 преди 5 години
Ти може и да не си съгласен, но не знай, че на един като теб има хиляда, които не са като теб. И те не са безгласни, само защото не карат коли за 50 000 евро. И това се вижда. Утре като не можеш да се прибереш, защото хората са блокирали пътищата, ще се криеш в луксозната ти кола и няма да смееш да им кажеш:"Не ми дреме за вас, защото карам скъпа кола". А ако посмееш, отговорността си е твоя.
100
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо ревете и вие не знаете. Защото президента наложил вето на закон увеличаващ данъците. Дали някъде в друга държава биха плюли президент за такова действие? От дни финансовия министър крие истината. А никой нищо не казва за петорното увеличение за неосновно жилище във Варна, Бургас и още много, много други градове. Като прегласуват ставките и получите поканите да си платите през зимата ще видите кой лъже и кой не. Прочетете гласуваните промени и тогава коментирайте.
99
11
 
4
 
! Отговори
ДЕМ преди 5 години
Не съм съгласен. Старите коли трябва да плащат по-висок данък. Не искам да плащам над 300 лева, само защото съм работещ човек, стремящ се към по-високи доходи, каращ нова кола с чиито данък плащам на 10-20 голфъра 20 годишните тунинг експерименти. Как ще насърчиш едно семейство да се отърве от двете (трите) 20 годишни талиги и да си купи една нова или по-нова кола. нали искаме доходи като в ЕС и САЩ, ами нека и мисленето ни да е такова. Новите коли са и по-надеждни.
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
???
97
5
 
13
 
! Отговори
Бивш граничар преди 5 години
ЕВАЛА НА Г-Н РАДЕВ!
96
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев, остават ти още три години !
95
0
 
3
 
! Отговори
Кети преди 5 години
Какъв Бойко, Какъв Плевнелиев, ти да не си луд, не виждаш по далеч от носа си,тъпанарско ***!!!
94
1
 
8
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Всички нови увеличения на цени и данъци да се плащат само и единствено от гласувалите за комунистите от ГРОБ и ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТЕТА! Аз не съм гласувал за комунисти и затова отказвам да плащам по високи данъци! ПП: преди комунистите от ГРОБ да ме обвинят, че съм червен *** на Курналина искам да кажа, че и за тях комунисти не съм гласувал защото за мен те са в една категория с бившите си дружки от БКП съборите от ГРОБ! Докато сменяме едни *** с други *** никога няма да имаме прогрес!
93
1
 
2
 
! Отговори
тонката преди 5 години
И аз мога да карам самолетоносач и самолети
92
11
 
3
 
! Отговори
ала бала ница преди 5 години
Радев е *** шофьор на самолет. И аз можем да карам самолет ама *** не може да кара мойто БМВ. Бате Бойко обаче е Генерал и носи бели чорапи от дедо Коледа и той може да кара БМВ и самолети и е голем пич
91
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, Радев! Обичаме те!!!
90
3
 
30
 
! Отговори
към троловете преди 5 години
Колкото и да плюете президента, цялата управляваща, крадлива и тъпанарска клика не може да му стъпи и на малкия пръст. Плюйте си, нормален човек не ви взима на сериозно!
89
3
 
20
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Всичко е за повече и повече пари - с тези 10-20лв. нито ще обеднее шофьора, нито ще са пречка за купуване на стари коли, нито пък ще се прочисти въздухът, НО умножени по 2млн. стават супер масълце за филията на алчните и крадливи герб-ери!