НС бутна ветото на Радев, данъкът за старите коли остава

Зад ветото на президента застанаха само БСП и ДПС
22 ное 2018 16:07,
107
НС бутна ветото на Радев, данъкът за старите коли остава
Снимка: Bulphoto, архив

Мнозинството в парламента със 130 гласа "за" бутна ветото на президента Румен Радев върху увеличаването на данъка на старите коли, които замърсяват повече.

Така народните представители отново гласуваха да се промени начинът, по който се образува данъка на автомобилите.

С поправките при определянето на налога се добавя и екологичен компонент, който зависи от екологичната категория на превозното средство. Така на колите, които имат категория под Евро 3, ще се увеличи данъкът. Според управляващите става дума за поскъпване с около 20-30%, а мярката е част от усилията за подобряване на качеството на въздуха.

Още по темата

Президентът Радев обаче не се съгласи, че увеличението на данъка ще стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови и ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект.

Той наложи вето и върху текстовете в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се отлага реформата за таксата върху битовите отпадъци, въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България и върху промените в Закона за митниците.

Зад ветото на президента Радев застанаха само от БСП и ДПС. Според левицата промяната в данъка на автомобилите е необмислена и ненавременна и е срещу гражданите.

"Цялото управляващо мнозинство се движи в насрещното движение и то срещу своите граждани. За това говори реакцията на българските граждани и на президентската институция, която съвсем мотивирано ви върна като първокласници", каза Иван Иванов.

Според шефа на депутатите на ГЕРБ пък след изборите именно президентската двойка се "движи само в насрещното движение".

Червеният Крум Зарков настоя, че новият данък няма да подтикне хората да си купят нов автомобил, а това е само една нова такса.

"Хората нямат избор, купуват това, което имат възможност, за да ходят на работа. Все едно да накажете едно дете, на което са купили марципан, защото няма два шоколада", настоя Крум Зарков.

Той добави и че замърсяването не трябва да се бори само с увеличение на данъците, а и с политики като безплатен градски транспорт, кампании за съвместно пътуване и редовно миене на улиците.

Рамадан Аталай от ДПС също обяви, че ще подкрепят ветото на президента, тъй като наложеният данък не е справедлив.

Николай Александров от "Обединени патриоти" пък каза, че няма как да подкрепят вето, което има политическа цел, а не разглежда закона по същество. Той разкритикува и че се обсъжда само въпросът за данъка върху старите автомобили, а никой не говори за другите три точки, по които държавният глава е наложил вето.

Колегата му от НФСБ Йордан Апостолов също заяви, че ще отхвълят ветото, но добави че след това ще внесат поправки в закона, с които от начало не са били съгласни.

"Кое ще ощети повече гражданите? Вдигането с няколко лева на данъка, или санкцията на ЕК от 770 хил. евро на ден", запита той.

Веселин Марешки от "Воля" пък обвини червените, че се държат цинично и че аргументите им са измамни.

"Може ли някой от БСП да каже, че ако приемем ветото, хората ще живеят по-добре от утре. Това е измама, цинично поведение спрямо българите и затова няма как да го подкрепим", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
12
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
До Анонимен#17: Мога да дойда да ти отрежа едното ухо. Няма да умреш без него! А може и да се увеличат посегателствата върху НОВОТО движимо имущество. И от това няма да умреш... Мноооооого неща могат да се случат, пали от големите свещи!
26
1
 
15
 
! Отговори
до 26 преди 5 години
Казваш го със сърказъм, но наистина трябва да се предприемат мерки срещу отоплението на твърдо гориво.И не става въпрос за бедните, които нямай и къде се топлят с нискокачествени въглища и каквото им изпадне, а за баровците, които лъхат по кубик дърва през комините на ден, ей така за разкош. Софиянци, които минават по южната дъга на околовръстното знаят зимъска, каква пелена от лютив дим се стели над града от северните поли на Витоша. А там живеят богати хора.
25
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко каза: Голтаци дето нямат пари за нова кола не ми трябват в държавата ми, нито миризливите им таратайки!
24
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как точно герберо-патреотичните крадци ще изчистят въздуха,като вдигнат данъка на старите коли с 20 лева.Нали се сещате,че с 20 лева нито ще забогатея,нито ще обеднея.Това няма да ме накара да си сменя автомобила.Истината е съвсем друга.Просто еврофондовете свършват и трябват нови постъпления отнякъде,та да има за крадене.Не знам колко са точно тези коли,но не са по-малко от 3 милиона.Я сметнете -около 60 милиона в джобовете на управляващата хунта ей така.Ето затова ме е яд най-много.
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"....мярката е част от усилията за подобряване на качеството на въздуха". Колко цапа една кола на метан че да я облагате с пълен данък?
22
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Струва ми се , че се задават размирни времена за държавата ни , но този път ГЕРБ не трябва да се оставят да се измъкнат само с подаване на оставка . Ако съдебната система не желае да раздаде правосъдие , то тогава сигурен съм народа ще намери начин да свърши тяхната работа.
21
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакам с нетърпение да дойдат първите сметки за парно ел.енергия през зимата. Ще падат тикви и калинки.
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега остаеа на ПП ГРОБ да им хрумне да сложат данък "печка на твърдо гориво". Тогава ще станем най екологичната нация!
19
2
 
21
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
По правилно е да се каже,че управляващите сами си го бутнаха отзад.
18
1
 
24
 
! Отговори
Това е преди 5 години
Отивам да ми махнат катализатора. Полза от него няма. Може да пропушва повечко колата, но пък няма да спира газовете и да ми дига разхода.
17
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите са бедни защото са прости. На ГЕРБ остава единствената възможност поне да ги направят екологични т.е. да не хабят напразно въздуха поне. Останалото природата ще свърши ...с попа...
16
5
 
25
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Сега бутат, напролет ще го ду...хат.Аз данък МПС няма платя догодина.
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен17И гербаджиите няма да умрат без парите от бедните, но стрижат като, че няма да има утре. Обзалагам се, че това няма да реши проблема с ръсния въздух, защото идва от горене на ***,пластмаси, гуми,дрехи,моторни масла и т.н.
14
1
 
17
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Оставка. А бсп и Дпс защо са в залата и направиха кворума?
13
1
 
11
 
! Отговори
шепот преди 5 години
Е тогава ,Борисов защо ходи до Слави?Идва зима и под снега всичко ще утихнеСофия днес се пресича от хилядидизелови строителни машини,а ги имадаже на уличките в центъра.Добре деВие знаете,че ни лъжете,както и ниеВи прелистваме.Къде е диалогът къмверният отговор.
12
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парламентът бутна ветото на Президента за данъка върху старите коли,а този нов данък върху старите коли пък ще бутне правителството.
11
36
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не можеш да си купиш по нова кола изобщо не си купувай кола.Няма да умреш без кола.
10
37
 
7
 
! Отговори
Бобий преди 5 години
40 лв. за данък нямате, ама 1300 лв. за телефон имате. Утре на черния петък, така като сте много бедни и гладни ще изхарчите по няколкостотин лева за маркови дрешки и техника.
9
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10-20-30 лева увеличение на данъка няма да ме накарат да си купя нова кола. Купуването на кола ЕВРО 5 ще доведе до много по-високи разходи за поддръжка от тези 10-20-30 лева данък в повече, така че вместо екологичен ефект, ще имаме само фискален ефект !
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там са комикс героите Зоро, защитникът на олигарсите, и Аробин Худ, който взема от бедните и дава на богатите.