НС бутна ветото на Радев, данъкът за старите коли остава

Зад ветото на президента застанаха само БСП и ДПС
22 ное 2018 16:07,
107
НС бутна ветото на Радев, данъкът за старите коли остава
Снимка: Bulphoto, архив

Мнозинството в парламента със 130 гласа "за" бутна ветото на президента Румен Радев върху увеличаването на данъка на старите коли, които замърсяват повече.

Така народните представители отново гласуваха да се промени начинът, по който се образува данъка на автомобилите.

С поправките при определянето на налога се добавя и екологичен компонент, който зависи от екологичната категория на превозното средство. Така на колите, които имат категория под Евро 3, ще се увеличи данъкът. Според управляващите става дума за поскъпване с около 20-30%, а мярката е част от усилията за подобряване на качеството на въздуха.

Още по темата

Президентът Радев обаче не се съгласи, че увеличението на данъка ще стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови и ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект.

Той наложи вето и върху текстовете в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се отлага реформата за таксата върху битовите отпадъци, въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България и върху промените в Закона за митниците.

Зад ветото на президента Радев застанаха само от БСП и ДПС. Според левицата промяната в данъка на автомобилите е необмислена и ненавременна и е срещу гражданите.

"Цялото управляващо мнозинство се движи в насрещното движение и то срещу своите граждани. За това говори реакцията на българските граждани и на президентската институция, която съвсем мотивирано ви върна като първокласници", каза Иван Иванов.

Според шефа на депутатите на ГЕРБ пък след изборите именно президентската двойка се "движи само в насрещното движение".

Червеният Крум Зарков настоя, че новият данък няма да подтикне хората да си купят нов автомобил, а това е само една нова такса.

"Хората нямат избор, купуват това, което имат възможност, за да ходят на работа. Все едно да накажете едно дете, на което са купили марципан, защото няма два шоколада", настоя Крум Зарков.

Той добави и че замърсяването не трябва да се бори само с увеличение на данъците, а и с политики като безплатен градски транспорт, кампании за съвместно пътуване и редовно миене на улиците.

Рамадан Аталай от ДПС също обяви, че ще подкрепят ветото на президента, тъй като наложеният данък не е справедлив.

Николай Александров от "Обединени патриоти" пък каза, че няма как да подкрепят вето, което има политическа цел, а не разглежда закона по същество. Той разкритикува и че се обсъжда само въпросът за данъка върху старите автомобили, а никой не говори за другите три точки, по които държавният глава е наложил вето.

Колегата му от НФСБ Йордан Апостолов също заяви, че ще отхвълят ветото, но добави че след това ще внесат поправки в закона, с които от начало не са били съгласни.

"Кое ще ощети повече гражданите? Вдигането с няколко лева на данъка, или санкцията на ЕК от 770 хил. евро на ден", запита той.

Веселин Марешки от "Воля" пък обвини червените, че се държат цинично и че аргументите им са измамни.

"Може ли някой от БСП да каже, че ако приемем ветото, хората ще живеят по-добре от утре. Това е измама, цинично поведение спрямо българите и затова няма как да го подкрепим", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
данъка е за събиране на пари, а не за смяна на колите!
66
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз отдавна съм предложил на Бокото да въведе данък "безработен" и да видите как ще се справи с безработицата за един месец. И много други такива предложения съм подготвил като ме вземе за съветник. За пенсионерите пък специални терапии...уууух малииии....!
65
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако го правят за екологията, както казват, да го докажат като намялят данъците за колите на пропан-бутан и метан. И на хибридите.
64
32
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е българинът да се научи как да управлява финансиите си и да започне да мисли рационално. Всички ги мързи и само хленчат в тази държава, все някой им е виновен. Купуват си телефони по 2000 лв на изплащане и пръскат по 200 лв на месец за цигари, а ядат кренвирши и кучешка радост и нямали пари да си платят данъците. За това всички са дебели, обаче с огромно самочувствие. Ако видят бякой слаб или с нова кола обикновено е измамник, мутра или тя спи с шефа и някакви подобни подхвърляния.
63
26
 
7
 
! Отговори
Бсп са гадове преди 5 години
А какво стана с протестите бе? Или БСП свърши парите?
62
23
 
1
 
! Отговори
Дори Албания преди 5 години
ограничи старите коли! Всеки ден ПЛАЧАТ зелени, еко и др. , че е МНОГО МЕЪСЕН въздуха в България: Падев да не се прави на сиромахо милк и да се ВАЙКА за бедните( сигурно ще УПРЕКВА Правителството ЗАЩО не взема мерки за въздуха!) И ще му харесва този ОМАГЬОСАН КРЪГ??Добре са направили в Парламента,че вървят напред!В крак с Времето!
61
4
 
1
 
! Отговори
Бравос преди 5 години
До АнонименИ най-голямото ти постожение е да пишеш в Днес.бг.... Бравос.
60
23
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Сега да бутне и Радев...
59
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа няма моралното основание да "скача" и "мете" защото това се прави за негово добро и децата му (на народа) да дишат чист въздух. Това е един голям хаир за народа от партия ГЕРБ да го споменават!
58
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това няма да мине. Много малко му трябва на народа да скочи и да ги измете.
57
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аве бългерианци не се шашкайте! Трудното е първия път като платите...от там нататък става лесно нали знаете!?
56
0
 
21
 
! Отговори
Истината преди 5 години
За коли до 100 к.с. и над 20 години, увеличението е не по-малко от 138%За над 100 к.с. увеличението е не по-малко от 43%.Откъде изкопа това 20-30% увеличение? Всеки може и сам да пресметне какъв беше и какъв става данък МПС.
55
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето как тук в бялата държава борят мръсният въздух. Държавата отпуска 50 % от сумата като и върнете старият автомобил Вие си добавяте другите 50 % и си купувате нов автомобил. Само че вие нямате 50 % защото сте бедняци. А бедняците дуат таратора да се не изгорят. Но пък упрвниците ви се налагат и ви дерат по десет кожи от и без това съдраната ви кожа. Най доброто което съм направил в живота си е това че когато бях 20 годишен през 1998 г.се изнесох от мутренската ***. Сега живея като бял човек
54
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нормалноте страни се стимулурат хората да си заменят старите коли с нови, в мутростан се притискат да плащат само! Изриване на мутрите асап
53
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парламента не само си бутат столчетата на които седят ами и здравните книжки изглежда. Пак ще ги гледаме свити като мишки в НС как призовават да дойдат танковете , ако има останали годни такива де , ХАХАХАХАХА
52
0
 
15
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
240 idiota..Naroda gi izbra..za da slujat na Bulgarite ..te obslujvat tehnite lichni interesi! ..Vsichki zaedno na ulicata...da voyuvane zapravata si
51
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама *** иска Mercedes SL на газ 300 к.с. с данък 0 лева.Е няма....
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единение
49
9
 
7
 
! Отговори
Истинската истина преди 5 години
До Истината Тук говорим за автомобил до 100, в караен случай 120 к.с.Там наистина е 20-30% увеличението.Никой не е длъжен да толерира коли с над 150 к.с., особено дизели.Това не са коли за бедни.
48
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да! Изрежете си катализаторите! Утре ще направят поправка в закона че това е задължителен елемент на всяка кола и хаха...сещайте се.. Тука някои са убийствено глупави хора...ужс!