2 млн. родни шофьори ще ползват "бонус", 18 хил. джигити "малус"

До 30% от водачите ще станат по-внимателни, смятат застрахователи
26 ное 2018 07:00,
144
2 млн. родни шофьори ще ползват "бонус", 18 хил. джигити "малус"
Снимка: Reuters

Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. души. Това показват разчетите на застрахователните компании и КФН за ефекта от въвеждане на системата "бонус-малус"”, с които "Труд" разполага.

Попадането в групата с най-голямо завишение на цената ще става след тежка катастрофа, довела до смърт, или след 8-9 по-леки нарушения на пътя.

78% от собствениците на автомобили, или около 2 млн. души, ще ползват бонус от полицата, тъй като са изрядни водачи.

Още по темата

Още първата година след въвеждане на системата "бонус-малус" те ще ползват отстъпка от 10%, а на втората година отстъпката им ще бъде 20%.

За да ползват максималния бонус от 25% обаче, ще трябва да шофират без нарушение в продължение на 7 години.

Разчетите показват, че 44% от собствениците, или близо 1 млн. души, ще достигнат до максималния бонус. Така при настоящи цени от около 300 лв., за "Гражданска отговорност" те ще плащат 225 лв.

Застраховката както и досега ще се сключва за всеки автомобил. Но при нарушение на пътя отрицателни точки и по-рисков клас ще се слагат както на колата, така и на собственика.

При въвеждане на системата "бонус-малус" може да се стигне до ситуация шофьорите, които направят катастрофа, да предпочетат да платят причинените от тях щети на другия автомобил, вместо да се повиши техният рисков клас като водачи и да нарасне цената на тяхната "Гражданска отговорност".

Например неспазване на дистанция и лек удар на колата отпред ще води до завишение на цената на полицата със 190%, ако се викне пътна полиция, попълни се протокол и щетата бъде платена от застрахователя. Освен това виновният шофьор ще плаща по-скъпа полица в продължение на 5 години. В този случай по-изгодно за виновния шофьор ще бъде да плати от джоба си за ударената броня и случаят въобще да не стига до застрахователя.

Въвеждането на системата "бонус-малус" по света е довело до намаляване на катастрофите и жертвите – с между 15% и 30% в различните държави.

В България ефектът може да е и по-голям, защото хората са чувствителни към цената на всяко нещо, за което плащат. Очаква се голяма част от лошите водачи да променят поведението си, за да не влошат досието си и да плащат по-скъпа "Гражданска отговорност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Така при настоящи цени от около 300 лв., за "Гражданска отговорност" те ще плащат 225 лв."Миналата година ми беше 200лв...
68
1
 
20
 
! Отговори
gio преди 5 години
ГЕРБ ос.раха системата в полза на застрахователите.Как може колата да е виновна, това са пълни ***.оти...не нас ни мислят за такива!Истината е следната, ако въведат системата както трябва и е на шофьора, ще вземат по-малко пари от застраховки. Например, ако не карам тази година нямам нужда от ГО и си спестявам едни пари. Скапани лешояди, как няма един политик, който да работи за народа, който представлява. Гражданска на шофьор, каско на колата...
67
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо са нужни толкова високи застраховки. Че то може да са много по-малки. Някой си баровец иска застраховка повече отколкото е цената на автомобила му. Тва си е негов проблем, а не другите да му изплащат. Аре у лево бе, с тая алчност. Няма насищане.
66
0
 
14
 
! Отговори
До Gosho преди 5 години
И ква файда от тоя видеорегистратор,нали се сещаш че предния винаги може да каже че му е прилошало или нещо от сорта,ама ти що не си спазил дистанция и си го ударил,м?
65
0
 
9
 
! Отговори
До 64 преди 5 години
За по голям ефект,преди да излезеш на "лов" отвии крушките на стоповете,ефекта ще е умопомрачаващ.
64
1
 
4
 
! Отговори
Gosho преди 5 години
До 1 (38)Много правилно, че така ще стане. Хора купувайте си видеорегистратори, защото кошници и щайги ще искат да ги отнесете.
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЗИМАМ СИ ЕДНО ОПЕЛЧЕ С ТЕГЛИЧ И ПОЧВАМ ДА НАБИВАМ СПИРАЧКИТЕ ПО КРЪСТОВИЩАТА - ЩЕ СТАНА МИЛИОНЕР, ОХ БАТЕ БАТЕ. САМО ДА МИ ПАДНЕТЕ
62
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проверихте ли риванола в аптечката? Ако му е изтекъл гаранционният срок, ще ви напишат акт и после ще ви вдигнат ГО.
61
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОВА Е БЕЗУМНО!!!!
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен таксиджии на два пъти се пробваха да ми направят номер. ВЕднъж единият рязко спря без стопове и за малко да го нацеля отзад. Вторият път с друг таксиджия, аз съм в малка уличка и искам да изляза на път с предимство. Едно такси дава десен мигач, че иска да влезе в уличката, махна ми да минавам, иначе няма как да влезе и точно когато излизах, тръгна бързо направо. Пак на косъм се разминах да го ударя.
59
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В петък писахте, че около 80% от шофьорите били с нарушения на пътя, а днес същият процент (78%) ще се ползва с бонус заради липсата на такива!
58
0
 
4
 
! Отговори
дедо преди 5 години
никой ама никоий досега не зачекна темата че за да не достигат парите за щетите първа и главна вина имат кои??? Сервизите!!! Те вдигнаха цените!
57
0
 
21
 
! Отговори
-10 преди 5 години
"Въвеждането на системата "бонус-малус" по света е довело до намаляване на катастрофите и жертвите с между 15% и 30% в различните държави."С малката разлика, че нашата бонус-малус отново няма много общо с тези по света, освен в името.
56
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не мислите ли,че ако не викаме кат и се разбираме помежду си,ще се навъдят групи които с това ще си вадят хляба.Пример-взима една бракма и тръгва из града с цел днес поне двама да му се врежат отзат-по 200 лв да ги изнуди да му дадат (за да не викат кат),и той си е пич отвсякъде.
55
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вичко е измама.Вдигнаха тихомълком застраховките от 180лв на 300лв. Бонус през 2019г. няма да има,т.е. ще се плащат по 300лв. И вдигането е с активаната подкрепа на управляващите.Скочиха да стачкуват за 20-30лв повече данък,а никой не стачкува 120лв. повече ГО.
54
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре бе хора, кой е предложил това безумие?Поне да имаше някаква логика, а не толкова ясно и точно да сочи към ползите на застрахователната мафия.Дайте да се вдигаме и да изметем тая пасмина от прламента, която единствено увеличава данъците във всяко едно направление.
53
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обелиш ли боята на някого.бягай преди да е дошъл КАТ и да ти пише нарушение!Другия път пак така!А ако ти е писнало да караш 20 годишната си *** издебни някой с по лъскава кола да те нацели между вратите и после със застраховката и парите от старото желязо ще си купиш друга!
52
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Например неспазване на дистанция и лек удар на колата отпред ще води до завишение на цената на полицата със 190%, ако се викне пътна полиция, попълни се протокол и щетата бъде платена от застрахователя. Освен това виновният шофьор ще плаща по-скъпа полица в продължение на 5 години. В този случай по-изгодно за виновния шофьор ще бъде да плати от джоба си за ударената броня и случаят въобще да не стига до застрахователя." Ами че то за какво ни е застраховка в такъв случай? Тя ще е чист данък.
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 40:В цитирания случай не е описано с подробности, обаче съвсем коректно и правилно е да се даде възможност на излизащия от паркиране да извърши маневрата.Това ако не е задължително, поне е абсолютно приета практика, особено в големите градове навън. Иначе при такова интензивно движение ще е невъзможно да тръгне човек. Разбира се, че предварително трябва да се подаде съответния сигнал.
50
1
 
23
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
***, тотално ни потъпкаха с условията по тая застраховка...малос фалос. Чакай за бонус след ХХ години.