2 млн. родни шофьори ще ползват "бонус", 18 хил. джигити "малус"

До 30% от водачите ще станат по-внимателни, смятат застрахователи
26 ное 2018 07:00,
144
2 млн. родни шофьори ще ползват "бонус", 18 хил. джигити "малус"
Снимка: Reuters

Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. души. Това показват разчетите на застрахователните компании и КФН за ефекта от въвеждане на системата "бонус-малус"”, с които "Труд" разполага.

Попадането в групата с най-голямо завишение на цената ще става след тежка катастрофа, довела до смърт, или след 8-9 по-леки нарушения на пътя.

78% от собствениците на автомобили, или около 2 млн. души, ще ползват бонус от полицата, тъй като са изрядни водачи.

Още по темата

Още първата година след въвеждане на системата "бонус-малус" те ще ползват отстъпка от 10%, а на втората година отстъпката им ще бъде 20%.

За да ползват максималния бонус от 25% обаче, ще трябва да шофират без нарушение в продължение на 7 години.

Разчетите показват, че 44% от собствениците, или близо 1 млн. души, ще достигнат до максималния бонус. Така при настоящи цени от около 300 лв., за "Гражданска отговорност" те ще плащат 225 лв.

Застраховката както и досега ще се сключва за всеки автомобил. Но при нарушение на пътя отрицателни точки и по-рисков клас ще се слагат както на колата, така и на собственика.

При въвеждане на системата "бонус-малус" може да се стигне до ситуация шофьорите, които направят катастрофа, да предпочетат да платят причинените от тях щети на другия автомобил, вместо да се повиши техният рисков клас като водачи и да нарасне цената на тяхната "Гражданска отговорност".

Например неспазване на дистанция и лек удар на колата отпред ще води до завишение на цената на полицата със 190%, ако се викне пътна полиция, попълни се протокол и щетата бъде платена от застрахователя. Освен това виновният шофьор ще плаща по-скъпа полица в продължение на 5 години. В този случай по-изгодно за виновния шофьор ще бъде да плати от джоба си за ударената броня и случаят въобще да не стига до застрахователя.

Въвеждането на системата "бонус-малус" по света е довело до намаляване на катастрофите и жертвите – с между 15% и 30% в различните държави.

В България ефектът може да е и по-голям, защото хората са чувствителни към цената на всяко нещо, за което плащат. Очаква се голяма част от лошите водачи да променят поведението си, за да не влошат досието си и да плащат по-скъпа "Гражданска отговорност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да платя 1200 лв и да си се блъскам на воля? Това веднага ще доведе до измами с фалшиви катастрофи, каквито масово се практикуват в Русия и затова са се видели в чудо и си слагат видеорегистратори.
8
3
 
26
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 5 години
А бе няма ли кой да ги осъди тия. Не може за едно наказание 2 пъти да ме глобяват. Веднъж КАТ за нарушението и после застрахователите !!!
7
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То след като аз ще плащам за по дребна щета,защо изобщо да плащам гражданска.Ще се видят в чудо
6
3
 
14
 
! Отговори
fake news преди 5 години
ммда аз вярвам както вярвам и на топлофикация да не маже сметките.
5
7
 
20
 
! Отговори
Незаконно е преди 5 години
Колко назад във времето ще гледат нарушенията. Не може с нови закони да те глобяват за нещо, което не е било наказуемо преди. Друго е да кажат - от тук нататък всяко нарушение ще Ви оскъпява гражданската отговорност.
4
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде пак. Откъде накъде застрахователите ще прилагат финансови наказания за пътни нарушения без причинена щета? Това не е тяхна работа и не трябва да им се разрешава. Какви 7-8 леки нарушения? Ако има заведена и изплатена щета, да. Иначе си има КАТ и глоби по ЗДП .
3
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За тоя Фалос само ще се говори. Тия "джигити" (много кжижовна дума, използвана от имтелигентни журналисти) разликата между 1200 и 300 лв ще им е 900. 18000 х 900 = 16.2милона лева. На изрядните бонуса им е 300 - 225 = 75лв. умножено по 1милион шофьори, това са 75 милиона лева. Значи дебеловратите ще са 59 милиона лева назад. Дали ще се въведе тази система според вас?
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска работа,плащайте.
1
23
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 5 години
Джигитите са на протест, поне1200 от тях. Страх гие от Малуса.