2 млн. родни шофьори ще ползват "бонус", 18 хил. джигити "малус"

До 30% от водачите ще станат по-внимателни, смятат застрахователи
26 ное 2018 07:00,
144
2 млн. родни шофьори ще ползват "бонус", 18 хил. джигити "малус"
Снимка: Reuters

Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. души. Това показват разчетите на застрахователните компании и КФН за ефекта от въвеждане на системата "бонус-малус"”, с които "Труд" разполага.

Попадането в групата с най-голямо завишение на цената ще става след тежка катастрофа, довела до смърт, или след 8-9 по-леки нарушения на пътя.

78% от собствениците на автомобили, или около 2 млн. души, ще ползват бонус от полицата, тъй като са изрядни водачи.

Още по темата

Още първата година след въвеждане на системата "бонус-малус" те ще ползват отстъпка от 10%, а на втората година отстъпката им ще бъде 20%.

За да ползват максималния бонус от 25% обаче, ще трябва да шофират без нарушение в продължение на 7 години.

Разчетите показват, че 44% от собствениците, или близо 1 млн. души, ще достигнат до максималния бонус. Така при настоящи цени от около 300 лв., за "Гражданска отговорност" те ще плащат 225 лв.

Застраховката както и досега ще се сключва за всеки автомобил. Но при нарушение на пътя отрицателни точки и по-рисков клас ще се слагат както на колата, така и на собственика.

При въвеждане на системата "бонус-малус" може да се стигне до ситуация шофьорите, които направят катастрофа, да предпочетат да платят причинените от тях щети на другия автомобил, вместо да се повиши техният рисков клас като водачи и да нарасне цената на тяхната "Гражданска отговорност".

Например неспазване на дистанция и лек удар на колата отпред ще води до завишение на цената на полицата със 190%, ако се викне пътна полиция, попълни се протокол и щетата бъде платена от застрахователя. Освен това виновният шофьор ще плаща по-скъпа полица в продължение на 5 години. В този случай по-изгодно за виновния шофьор ще бъде да плати от джоба си за ударената броня и случаят въобще да не стига до застрахователя.

Въвеждането на системата "бонус-малус" по света е довело до намаляване на катастрофите и жертвите – с между 15% и 30% в различните държави.

В България ефектът може да е и по-голям, защото хората са чувствителни към цената на всяко нещо, за което плащат. Очаква се голяма част от лошите водачи да променят поведението си, за да не влошат досието си и да плащат по-скъпа "Гражданска отговорност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леко ако може да коригирам как е в Америка: ако те хванат пиян/дрогиран (което е масова практика у нас), директно ти отнемат книжката за неопределен период. Ако пак те хванат по същия параграф (което е масова практика у нас), директно в панделата за неопределен период. А в либералната държава Канада, директно бият и после питат. И така по тия места няма такъв термин "джигит". Другото са ала-бализми!!!
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 15 години имам книжка и съм имал късмета да нито да предизвикам нито да участвям в ПТП, но това не пречи на застряхователя да ми обновява цената всяка година.
27
0
 
18
 
! Отговори
Бонус в анус преди 5 години
Това е цялата система. За пореден път българските мутри доказват че нещо принципни хубаво, може да е нещо много лошо, пример нови пътища, но с качество на селски път, по добре да си караме по тези от преди 89 .... И да не пипат старите
26
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи...... ако караш без,нарушения ти трябват 2 години за да,свалиш 20%. Ако обеиш боята на някой ти трябват 5 години за да си възтановиш правото на 20%. Браво бе, още от тук се вижда че идеята е да принудят хората да не си ползват застраховката
25
1
 
15
 
! Отговори
Милен преди 5 години
До АнонименЛошото му е, че тези без никакви провинения имат смешна отстъпка от 25%. При до 400% за джигитите беше редно и разумните шофьори да плащат 100-200% поне по-малко.
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо да я правят 20,000лв гражданската и 30,000лв селската! Банкерите и застрахователите в България абсолютно се самозабравиха! И парламент и правителство са на тяхна страна, а не на страната на народа. Време е да ги водим на стадиона с чувалчета на главите!
23
1
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
А бе тъпчо, моли се да не ти се случва, защото после цял живот ще се чудиш от къде ти е дошло!
22
1
 
29
 
! Отговори
Милен преди 5 години
Значи, чакатайте да сметна... ГО-то ми беше 160лв до преди няколко месеца. Направиха го 270лв незнайно защо и сега ми обясняват, че ако 7г нямам нарушение ще ми го намалят до 220лв (60лв над това, което плащах преди 2месеца).... Къде точно е намалението? Колегата дето е смятал колко ще загубят застрахователите е пропуснал факта, че като почнат да глобяват за щяло и нещяло с 25% ще останат само тези, които не карат.
21
2
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 5 години
Няма как акт за неправилно паркиране да ти увеличи застраховката ,говориш глупости
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е тази гадост!Пак нагушиха яко застрахователите, това Сие механизъм за МАСОВО ОГРАБВАНЕ НА ХОРАТА!*** правителството, единствено гледат да напълнят касите на червените мафиоти - с едно чукане на предна броня ще плащаш с 200 лв по-висока застраховк!?!?!?!ЕЙ затова всички бягат от червената ***,хората не издържат да ги шават!
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОСТАВКА БЕ!
18
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвсем сърдечно пиша,че не разбирам негативно пишещи тук и колкото и абсурдно да звучи мисля че депутатите в случая са си свършили добре работата .Ти си добър шофьор ,който не нарушава правилника и не застрашаваш околните ,тогава няма от какво да се притесняваш и ше плащаш евтина гражданска .Ти си джигит караш като луд ,може да осакитиш някой ,да убиеш някой ще плащаш скъпа гражданска ..Кое му е лошото не разбирам ?
17
1
 
28
 
! Отговори
Пак БГ тарикатлъци преди 5 години
Глобите за невключени фарове, неправилно паркиране, непоставени обезопасителни колани и подобни не носят "малуси" в нито една прилична европейска държава. Там наказват само за виновно причинени ПТП с щета!
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това няма да стане! Притивоконституционно е! А освен това, ако нахалстват, до нг ще пдне правителството!
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според моите разчети, 240 човека ще плучат бонус-фалус
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Според разчетите на застрахователните компании...??!"и пак черни точки на колите .Ха прът през крадливите им пръсти хаа!Малус само при настъпило застрахователно събитие! Иначе всеки си плаща фишовете и актовете-нали?..Точки за неправилна дистанция?? Пак хранилки за ушевци
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да има сила на отстъпките като вече ми повишиха гражданската с поне 50%.
12
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това което правят е отдавна практика в Европа и САЩ.Целта е лошия шофьор да плаща повече ,а добрия шофьор да плаща по малко
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво ,Абсолютно подкрепям Сещате ли се оня бургаската батка ,дето скочи да бие шофьора на автобуса на Тракия щото му убил скоростта .Тоя имаше 50 акта ,я му направи гражданската 5000 лева да го видиш къв е послушен и как на всеки стоп ше спира !!Тоест той е развил манталитета на джигит защото е не наказан сумати и време
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бонес малус щяла да тръгне след около 4- 7 години, а като всека българска работа поне още 2-3 години. До тогана застрахователите ще си пълнят касичката доволно. След 4-5 години ще поискат още и така до базкрай. Не за сефте. Гражданските преди н-р 20 г. беха 30 - 40 лв. поносима за тогавашната заплата и дори пенсия. Сега при мин. заплата 510 лв. и средна пенсия около н-р 400 лв. плащаш ГО и не ти остава нищо. Браво депутати.