"Край" на дизеловите и бензинови двигатели и в Швеция

Очаква се това да стане факт през 2030 година
Обновена: 25 яну 2019 18:45 | 25 яну 2019 18:23, Красимир Ангелов
59
"Край" на дизеловите и бензинови двигатели и в Швеция
Снимка: Reuters

Швеция е поредната държава, която има намерение да въведе пълна забрана на автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Това ще стане през 2030 г., като е една от ключовите програма на новото правителство на страната, което ще се бори с глобалното затопляне и с изпълнение на Парижкото споразумение за справяне с климатичните промени.

За постигане на тези цели, в близките години властите започват активно развитие на инфраструктура за електрически транспорт. Идеята на управляващите е Швеция да стане първата държава в света, която да не използва изкопаеми енергийни източници, съобщава Deutsche Welle, като цитира премиера на страната – социал-демократът Стефан Льовен.

По този начин Швеция става деветата държава, която посочва конкретна дата за пълен отказ от автомобилите с двигатели с вътрешно горене. "От 2030 г. на територията на страната няма да могат да се регистрират нови коли с бензинови и дизелови двигатели", обяви представителката на екологичната организация Greenpeace - Марион Тиман.

По-рано стана ясно, че Норвегия планира отказ от автомобилите с двигатели с вътрешно горене през 2025 г. В момента в скандинавската страна половината от продадени нови коли са електрифицирани – 31,2% са на ток, а останалите са хибриди.

Освен това, през 2030 г. от бензиновите и дизеловите коли ще се откажат Израел, Ирландия, Исландия и Холандия. Същият срок са си поставили Китай и Индия, а през 2040 г. забраната на двигателите с вътрешно горене ще стане факт във Великобритания и Франция.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Харпунджията преди 5 години
До тогава може да сме се ,,телепортирали'' по другите вселения,а може и до тогава транспортът да бъде на атомно гориво.Ще се извлича директно от въздуха и водата.Никой не знае.
43
4
 
8
 
! Отговори
Тодик преди 5 години
Какво да измислят скандинавци унищожиха си генофонда с кръвосмешение забраниха бракове между Шведи сега си внасят подобрители друг манталитет вяра цвят на кожа скоро може забременяването да се превърне в спорт за тях те не са критерий половината им страна е в лед от къде дървесни видове да им осигуряват въздух естествено е да въвеждат такива абсурди що в Канада по въпроса нищо за Сибир също най-близкото населено място 260 км и въздух мечта
42
0
 
5
 
! Отговори
татул преди 5 години
Никой не казва ,след това къде ще сеутаяват милионите тонове химикали,или океана може всичко.Политиците дамислят как да не приемат европейскитебоклуци,щото те ще бълват, а ние ще гисъхраняваме.
41
1
 
9
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Оф, ами автобусите, камионите, абе спрете се с тези простотии бе.
40
7
 
38
 
! Отговори
Георги преди 5 години
Ако двигателите с бензин и дизел не съсипят природата докрай, то производството на акумулатори за електрическите ще го направи.
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МишокаТи май не четеш! Китай ги забранява от 2030та...
38
21
 
15
 
! Отговори
Смешници преди 5 години
Бъдещето е на скоростните и не само влакове.До 1200 км. е най-конкурентния пътнически транспорт.Не случайно умните и богатите развиват ЖП транспорта,а ние тепърва започваме след 5-10 год. да строим Хемус и другите гербаджийски алабализми.Интермодални терминали и камиони на електричество за по-близки разстояния.В градовете само електрокари .Това е бъдещето .Рано или по-рано петролът ще свърши.Тогава ще свършат и петролните държави,които нямат мозък като Русия и други с мозък като ОАЕ ще останат
37
0
 
5
 
! Отговори
боли ме швепса преди 5 години
До МишокаВ Китай и Индия до 2030 .Чети внимателно статиите.
36
6
 
11
 
! Отговори
Мишока преди 5 години
Всички си мислите, че сте негосегаеми, но ще дойде и до нашите глави таз простотия. Утре случайно ако влязат еко-меко партии, ще почне едно предлагане на забрани, вдигане на такси, данък....и хоп забрана на колите!! Тогава ще се юрнем на протест, ама късно ще е май..? Аз нещо почнах да харесвам такива управляващи като Тръмп или като Путин, я да ги забранят в Америка или Русия или пък в Китай?
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отсега дотогава, я камилата, я камиларя.
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Перпетуум мобиле не съществува, разберете го най-сетне!!
33
0
 
19
 
! Отговори
Ш. Холмс до Щирлиц преди 5 години
Щирлиц, драги ми приятелю, няма да има тежкотоварни камиони. Ще ги преоборудваме като самолети Ф16 с едно решение на парламента и ще летим.
32
2
 
31
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Не разбрах тежкотоварните автомобили със пeдали ли ще се движат,или ще ги теглят екологични слонове примерно?
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да му мислят камиларите...
30
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато в Оман откриха петрол един 35 годишен управник направи хората богати.Когато в Русия вадят диаманти,Титан и цялата менделеева таблица хората Гугъл Стриит показва само разруха
29
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те в Комлука и в Сливен са си еко от столетия.Върви коня и наторява
28
3
 
37
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
В България очаквам да се откажем от дизела и бензина към 2060-та година и да преминем изцяло на каруци.
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ако си един умен швeд, ще направиш ферма за камили.
26
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2030 швеция, чието население е 19% гейове 6% трансджендъри и 3% полово неутрални и 27% мюсюлмани дотогава ще е от третия свят...
25
7
 
17
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 2030г Швеция ще е съвеЦка република.Ще карат ГАЗки