Нов шофьор – в кола до 67 коня! Плаща 500 лв. глоба при нарушение

В новия Закон: 150 лв. ще е глобата за минаване на червено
Обновена: 25 яну 2019 07:06 | 25 яну 2019 07:00, Анисия Иванова
200
Нов шофьор – в кола до 67 коня! Плаща 500 лв. глоба при нарушение
Архив: Булфото

Нов шофьор, взел книжка за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право да кара кола с мощност до 50 kW (67 к.с.). А по-мощен автомобил – само с придружител, притежаващ съответното свидетелство от най-малко 5 години. Придружителят трябва да не е пил и да не се е дрогирал, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години. Новият шофьор няма право да вози пътници освен придружителя между 22 ч. и 6 ч.

Това предвижда проектът за нов Закон за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане, пише "Труд".

Наказанието на нарушение на ограниченията от нов шофьор е отнемане на книжката за 3 месеца и глоба от 500 лв. За придружител, който не отговаря на изискванията, сакнцията е 300 лв. След изтърпяване на наказанието срокът от шест месеца започва да тече отначало.

150 лв. става глобата за минаване на червено според проекта за новия Закон. В сегашния закон санкцията е 100 лв.

150 ще бъде глобата и за неспазване на предписанието на пътните знаци или пътната маркировка, отнемане на предимство на пешеходец на пешеходна пътека и на колоездач на велоалея, за нарушаване на правилата за предимство, за изпреварване и разминаване, за каране в забранената посока на еднопосочен път и др.

С 1500 лв. глоба ще се наказва шофьор, който управлява пътно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос, надвишаващи нормите, определени от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Същата санкция се предвижда за водач, който навлиза след пътен знак, забраняващ навлизането на моторно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос над означените.

Който управлява пътно превозно средство с неукрепен товар в нарушение на изискванията, ще се наказва с глоба от 1500 лв. – при констатирани опасни неизправности при укрепването на товара, 1000 лв. – при констатирани значителни неизправности при укрепването на товара, 500 лв. – при констатирани незначителни неизправности при укрепването на товара.

Който шофира пътно превозно средство с опасни неизправности ще се глобява 500 лв., при констатирани значителни неизправности – 200 лв., при незначителни неизправности – 50 лв.

600 лв. става глобата за шофьор, който кара, без да има книжка или без свидетелството му да е за съответната категория. В момента за това се глобява от 100 до 300 лв.

Същата санкция се предвижда, ако книжката е взета за три тежки нарушения в рамките на две години, както и ако шофьорът е лишен от право да управлява МПС по съдебен и административен ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
9
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 5 години
Аре пак наказание преди да има нарушение. Нарушение правят старите смаонадеяни шофьори!
126
5
 
5
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Това е нещо, което отдавна си го мисля, има смисъл, ама е трябвало повече да помислят. Не е нужно колата да е супер слаба, достатъчно да е до 100 коня. И малко повече време - първите две години стаж с кола до 100 коня. Пълно е с *** без стаж и мозък и с много коне.
125
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципно законът трябва да бъде по-толерантен към новите шофьори, а не по-строг. Новите шофьори в началоро спазват правилата, но като видят как всички останали не ги спазват, както и че КАТ никакъв го няма, започват и те да правят нарушения, но като по-неопитни при тях по-често има катастрофи. С други думи причината шофьорите да правят нарушения е в пълната липса на контрол от страна на КАТ. Там нещо трябва да се направи,а не да се дерат шофьорите, които случайно са попаднали на мушката на КАТ
124
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** и с 40 конски сили ще се утрепе,важното е че някой ги мисли тия глупости и отчита дейност.
123
1
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Добре де, как ще карам Фантома нощем сам при тези ограничения?
122
1
 
22
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Питайте които и да е русенец: как карат румънците на международното? Отговора ще е все един и същ! Като диваци! Защо, при положение, че има и камера там? Защото КАТ не ги санкционира! И защо така? Еми държавата не си върши работата и КАТ неработят! След като бай Иван всеки ден вижда, че румънеца минава с 200 км/ч по пътя и никои копче не му казва, то и бай Иван почва да нарушава закона, когато бай Петкан види, че бай Иван кара като румънец, а КАТ никакви ги няма, започва и той така и до безкрай!
121
3
 
17
 
! Отговори
. преди 5 години
Какво го умуват толкова има добри практики по целия свят - ето Ви прости мерки:1. Пътни камери навсякъде, ама работещи.2. Приемане за пред МВР и съда данни от видеорегистратори.3. Връщане при шофьорските курсове на полигони и извън-градско каране със сериозни часове кормуване както си беше.4. Прогресивно увеличаване на глобите при рецидив.
120
2
 
14
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Забранено ли е карането срещу движението по еднопосочна улица? Забранено е. В Русе на улица П. Д. Петков всяка вечер има поне 30 коли коли и през деня още толкова които го нарушават този закон, въпреки, че има 3 знака за това. И като има знак и има закон защо не се спазва? Защото КАТ никакви ги няма! И колко ги хванаха, че карат с отнети книжки, че и пияни? И ефект? Нулев, защото на тях не им дреме за глобите! Накрая кои страда от новите законови простотии? Редовните водачи, които спазват закона
119
2
 
19
 
! Отговори
гио преди 5 години
каквито и правила, глоби и т.н. да се въведат резултата ще е един и същ. Така и не разбраха, че проблема не е в шофьорите и културата на пътя, а в контролиращите органи, които не отиват на работа за да си вършат работа, а да изкарат нещо отгоре.
118
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е някаква ескалираща кретения на управляващите.При положение, че липсва какъвто и да е контрол по пътищата, размера на глобата няма значение. Няма кой да я ноложи тази глоба. А като има катаджиите са толкова некадърни, че 60% от актовете падат в съда, защото са неправилно написани. Още повече, че Катаджии и камери почти няма. Проблема е в липсващия контрол, не в размера на глобите. Този размер ще вдигне единствено цената на рушвета. Ето това правят.
117
1
 
8
 
! Отговори
:):) преди 5 години
емилее нищо не се сещам, ако ти визираш себе си е друг проблем. Сина ми е на 20 аз на 46 и мн добре му озаптявам страстите на Ауди 240 коня, а го кара още от деня в който си взе кетапа. От Варна до Будапеща му дадох да кара още първия месец. С мен разбира се.
116
1
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Поредната българска глупост: наказателни - 500 лева - глоби за начинаещи? А трябва да наказват тези със стаж, на които така и не им е дошъл акълът.
115
2
 
4
 
! Отговори
Emil преди 5 години
Нали се сещаш че на един 18 годишен ***, баща му (придружител) е 40 годишен ***.
114
3
 
5
 
! Отговори
до емил преди 5 години
емилее, то че 6 месеца няма да седи и да си гледа колата е ясно, но ще си я кара с тате, мсма, бате и т.н да му озаптяват новобранските страсти.
113
6
 
5
 
! Отговори
:):) преди 5 години
абе 6 месеца с придружител и това е, стига сте се правили на интересни. Ясно е че в България никой не иска да спазва закона но всеки реве нямало закони....
112
2
 
19
 
! Отговори
Emil преди 5 години
Просто първите 6 месеца няма да карат кола,и после без опит ще се качат на мощна и резултата ще е точно никакъв.Когато един *** управляващ няма идея как да се справи с един проблем, почва със забраните.
111
0
 
13
 
! Отговори
Леле поредната.... преди 5 години
Ако бяха решили нови водачи с купени книжкав началото да шофират с 4 придружителя можеше и да се съглася.Абе швейковци в България има 1 стадион типове,които нарушаватправилата.Изкарайте ги от пътя защо наказвате всички?При ПТП виновният остава без книжка.Започва процедурата като нов водач.За груби нарушения на проверочен и т.н.
110
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се обадим на Путин да пусне поточните линии на Лада 21035 - 64к.с, че не знам от къде ще им търсим на децата такива коли под 67коня.Има Ситроен Ц1 ама е колкото кибритена кутийка и не вярвам, някой да купи на сина си баш такава кола та да може да кара сам.Ганьовска работа.
109
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тези с книжка не ме плашат колкото тези без книжка....
108
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРУТАЛНА ПРОСТОТИЯ!