Нов шофьор – в кола до 67 коня! Плаща 500 лв. глоба при нарушение

В новия Закон: 150 лв. ще е глобата за минаване на червено
Обновена: 25 яну 2019 07:06 | 25 яну 2019 07:00, Анисия Иванова
200
Нов шофьор – в кола до 67 коня! Плаща 500 лв. глоба при нарушение
Архив: Булфото

Нов шофьор, взел книжка за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право да кара кола с мощност до 50 kW (67 к.с.). А по-мощен автомобил – само с придружител, притежаващ съответното свидетелство от най-малко 5 години. Придружителят трябва да не е пил и да не се е дрогирал, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години. Новият шофьор няма право да вози пътници освен придружителя между 22 ч. и 6 ч.

Това предвижда проектът за нов Закон за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане, пише "Труд".

Наказанието на нарушение на ограниченията от нов шофьор е отнемане на книжката за 3 месеца и глоба от 500 лв. За придружител, който не отговаря на изискванията, сакнцията е 300 лв. След изтърпяване на наказанието срокът от шест месеца започва да тече отначало.

150 лв. става глобата за минаване на червено според проекта за новия Закон. В сегашния закон санкцията е 100 лв.

150 ще бъде глобата и за неспазване на предписанието на пътните знаци или пътната маркировка, отнемане на предимство на пешеходец на пешеходна пътека и на колоездач на велоалея, за нарушаване на правилата за предимство, за изпреварване и разминаване, за каране в забранената посока на еднопосочен път и др.

С 1500 лв. глоба ще се наказва шофьор, който управлява пътно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос, надвишаващи нормите, определени от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Същата санкция се предвижда за водач, който навлиза след пътен знак, забраняващ навлизането на моторно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос над означените.

Който управлява пътно превозно средство с неукрепен товар в нарушение на изискванията, ще се наказва с глоба от 1500 лв. – при констатирани опасни неизправности при укрепването на товара, 1000 лв. – при констатирани значителни неизправности при укрепването на товара, 500 лв. – при констатирани незначителни неизправности при укрепването на товара.

Който шофира пътно превозно средство с опасни неизправности ще се глобява 500 лв., при констатирани значителни неизправности – 200 лв., при незначителни неизправности – 50 лв.

600 лв. става глобата за шофьор, който кара, без да има книжка или без свидетелството му да е за съответната категория. В момента за това се глобява от 100 до 300 лв.

Същата санкция се предвижда, ако книжката е взета за три тежки нарушения в рамките на две години, както и ако шофьорът е лишен от право да управлява МПС по съдебен и административен ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
13
 
5
 
! Отговори
Ъ? преди 5 години
Синът ми е 17 години и кара предимно моята кола, която е 160 кс, но понякога кара и SUV-то на майка си, което е 270 кс. Предпочита колата (като баща си), но и в двете машини кара по един и същи начин - внимателно. Фокусът трябва да бъде на обучението и уменията, а нена вида коли. А, и действително прилагане на законите , а не И кео прайм ся?
146
1
 
20
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Когато държавата ни и нейните управляващи са безсилни да решат един проблем, те просто го прехвърлят на някой друг. Никой не можа да накара инструкторските фирми освен да прибират пари да обучават курсистите качествено, затова сега ще организираме на младите шофьори импровизирани шофьорски курсове с безплатен обучаващ .... пардон, придружител, който на всичкото отгоре трябва да е квалифцициран почти колкото професионален такъв. Простотията в вече вони, чак не се трае.
145
2
 
11
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
Сега ще се изкарат стари братми от 85-95год. отговарящи на условието за к.с. Корси дизел, 190ки дизел, 306дизел чист, 80яйце дизел чист, лади-те, панда, типо дизел, уно, астра ф 1.2;1.4 и дизел. Избор голямТъкмо гордите им собственици ще ги продадат! То и *** 800-1000лв. реално могат да отделят за кола. Друг е въпросът за активната и пасивна безопасност - няма абс, еърбег, есп. Истински, МЪЖКИ машини. Не са отчели реалността някой младоци да се "влюбят" в тези автомобили-нещо съвсем реално!
144
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въобще идеята някой да ти опеделя каква кола да караш е абсурдна. Да не би те да ти я купуват?
143
1
 
25
 
! Отговори
Чингиз Бакшиш преди 5 години
Искаме и да се вземат мерки и за:- Жените шофьори с джипове за по 200-300к - 10000лв глоба- Каране с анцуг - 500лв глоба- *** селяни - 1200лв глоба- За всичко останало на калпак според зависи#Циркбате - то нема пътища, всички карат по 100-200 коня коли, куките взимат рушвети щото си със шапка, те ми гласуват глупости ахахаха
142
2
 
14
 
! Отговори
Кой е по,по...? преди 5 години
Съвременни малолитражки, като I10 изпълняват точно условието, но са не по-малко опасни, след като си минават 150 км/ч спокойно. Ладите също отговарят, но едва ли биха наречени безопасни.Ако продължим в този законо"творен" коловоз, ще предпишем на тез шофьори зелен буркан и жално виеща сирена.А ако има подобни условия за депутатите и министрите/?
141
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ден без да покажат някои катаджия в новините не знам на вас не ви ли прави впечатление това и не ви ли писна да ви правят на неграмотни!
140
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некакви нови изисквания за колелетата няма ли да има например максимален цолаж на гумите 14 цола?
139
1
 
37
 
! Отговори
Жорж Ганьо преди 5 години
Дрън Дрън Ярина 67 коня!Сега като има забрана за кекс с малолетни защо по статистика от миналата година 3000 са малолетните майки и вземат и помощи от държавата!
138
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Урааа открих колата.VW POLO има два модела с мощност под чертата.
137
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имало ли коли, нямало ли коли по 67 коня - ми той чип тунинга да не е само за вдигане на коне? Знаете ли колко лесно може и да ги свали? ;) Че и разхода ще падне.*** щели да изгасват по светофарите - някой да ви е ограничил въртящият момент? Не? Ама *** знае само *** и да ръси мозък където не разбира.В Германия масово има модификации на Yamaha R6, Yamaha R1, Kawasaki ZXRи всякакви други мотори... ограничени до 35кВ и сертифицирани, за да се карат от младоците. Щом там може и тука може!
136
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-маломощтната тойота ярис от 2005 год нагоре е 1,0 кубика 69к.с. с тея ограничения каква кола може да се вземе.Пълни *** вместо да накарат хрантутниците от кат да поработят те тръгнали да им вдигат мизата за рушвет.
135
1
 
21
 
! Отговори
Книжки на 16 преди 5 години
А защо курса да не се изкарва по-рано и книжката да се взима на 16 , но до 18 да се кара само с придружител? Така неопитния водач за 2 години ще има възможност да навърти 5-6 хиляди километра при всякакви метеорологични условия и като вземе книжка на 18 ,вече самостоятелно ще има някакъв опит поне.Защото сега взима книжка след едни 20 часа и го пускат да се трепе по пътя.
134
7
 
4
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 5 години
Аз като карах за пръв път ходихме с инструктора до КАТ да вземем регистрационните табели на колата, която дойде 1 час по-рано, качена на автовоз с немска регистрация. 131 к. с. е колата. Знаех само *** и как да местя лоста, нито я ударих, нито нищо. Това е като писането - или ти се отдава, или си в състояние и с кола с автопилот да се погубиш. С транзитни ще е най-готино, ще ти преброят конете, ама както Настрадин Ходжа брои магаретата. Иначе винетката и 200 лв. ще стане, ГО - 2000.
133
1
 
2
 
! Отговори
s преди 5 години
До СсссОплакваш ли се ?Може да се обмени опит...
132
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи идеята е, младите и неопитни шофьори да се качат в някоя ЗАЗ-ка или Трабант, за да може някой двутонен ML или S-класа да ги направи на ваденка при лек удар.
131
2
 
29
 
! Отговори
Skunka преди 5 години
По- голяма простотия, по- голяма дори от интелекта на средно-статистически милиционер, не бях чел!Та това е неприложимо. Пълен абсурд.Съвсем отделен е въпросът, че и с кола 67 к. с. можеш да развиеш скорост от минимум 140 км/ч. И каква е разликата?!
130
1
 
35
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До 67 к.с.?! Такива коли вече няма. Резултатът ще е или да шофират в нарушение или да не шофират 6 месеца, докато изтече срока на това изискване. После ще са забравили почти всичко от шофьорския курс и ще се учат на пътя.
129
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който измисля тия закони имам чувството, че се друса здравата и вече мозъка му се е скапал!
128
0
 
30
 
! Отговори
бла бла преди 5 години
м дааааасега ще се появят Поршета по 66 коня..БМВ-та същоами защо не, след като може Порше Бмв и.. С класа да са N 1 - товарни , заради данъкаа логичен въпрос..защо колите на властта не станат също до 66 коня ??и тези вдигат до 130 / максимално разрешана скорост / и 30 км в града ??а да видим докога ограниченията ще са само за нас - баламите