VW Group закрива своя завод в Украйна

Концернът ще търси ново място за фабриката
25 мар 2019 12:10, Красимир Ангелов
75
VW Group закрива своя завод в Украйна
Снимка: Reuters

Volkswagen Group смята да премести своя завод от Украйна в Сърбия заради лошите икономически показатели и ниските обеми на производство, съобщава изданието Autonews.

В завода "Еврокар" в градчето Соломоново през годините са произвеждани Audi A4 и A6, Skoda Fabia и Skoda Octavia, а също така Seat Leon, Altea и Toledo. Към момента обаче във фабриката се сглобяват само моделите на Skoda, като при годишен капацитет от 45 000 автомобила през 2018 г. от конвейера са слезли едва 5659 бройки.

Не е тайна, че Volkswagen Group обмисля построяването на нов завод в Източна Европа, в който ще се сглобяват основни модели на Skoda, но ще бъде използван и от други брандове на концерна. Обсъждат се кандидатурите на 4 държави, сред които е и България.

Според последните информации, които се потвърждават и от Украйна, новият завод действително ще бъде в Сърбия. Местното правителство вече води преговори с ръководството на германския концерн, който ще обяви решението си през май. Другите кандидати са България, Румъния и Турция.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от перник по-правилно място няма и германците ще научат нещо от тях!
41
3
 
73
 
! Отговори
:) преди 5 години
Махат завода от "братска" и "демократична" Украйна и го местят в... Сърбия или Турция. Политическото говорене е едно, но парите говорят по-силно и по-убедително. Имало е оферта и за България - Кремиковци, но хората знаят какво е ГЕРБ и кой е Мутрагеньо от Банкя, затова са отказали.
40
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избора е направен преди три месеца, Турция е избраната държава.
39
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Местното правителство"... А бе, вие четете ли глупостите които пишете????
38
3
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейскосъюзна и натовска България не е избрана. Сега ще унищожат транспортния бизнес чрез депутатите на Франция и Германия. А герберите се хвалят, че били най-голямата партия в европарламента и те управлявали Европа. В европарламента гласуват по нации и германците и французите ще гласуват срещу голтаците от Източна Европа, за да станат още по-бедни.
37
4
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна ще гладува и студува. Ще има пак голодомор и пак Русия ще е виновна.
36
2
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германците отиват при приятелите на Русия. Украйна вече не е приятел на Русия и бсе изнасят. България също се плевнеляви и пасиляви на Русия и това вреди на бизнеса. Вместо тях ще дойдат американски инвестиции като ракети.
35
4
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заводът ще е в центъра на София на ул Латинка, с външен асансьор до директорския кабинет на г-н Цветанов....-:)
34
6
 
52
 
! Отговори
майорски преди 5 години
не е въпроса до заплатите .....въпросът е до условия в държавата ...в България утре ще дойде друго правителство ...и ще почне да тероризира завода с различни провертки данъци и промени в договора ....В България няма стабилност ...затова няма да е в България ....... в Турция Албания ....Македония да /.... там биха отишли ...но в държава която днес е с Европа а утре с Азия ...другиден с Турция ...по други ден с Русия ..... такава нестабилност никой не харесва и не иска .Парите обичат тишината!
33
14
 
46
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Ако критерий за избор на завод беше наличието на квалифициран персонал, то щяха да си отворят новия завод в Германия. Очевидно изборът се определя от цената на труда. Това значи, че сърбите ще им бачкат най-евтино.
32
12
 
59
 
! Отговори
Шкода преди 5 години
От VW водят преговори с българското и сръбското правителства, решението ще бъде взето през май, като България е с лек превес пред Сърбия! Дали някоя от долнопробните сръбски медии ще напише, че VW ще премести и построи завод в България вместо в Сърбия... няма такава! Само някои българските медии пишат глупави статии, че заводът щял да е в Сърбия, като решението все още не е взето.
31
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоест, VW обмислят да отворят нов завод в три източно европейски държави или една в Азия
30
25
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, точно затова ще е в Сърбия защото там заплатите са два пъти по-ниски от България.
29
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заводът отива в Сърбия- ок, мерси, а ние да не сме капо да забранят на големите вериги да работят събота и неделя- работниците са преуморени и трябва да спят при жените си уикендите. Да са отворени само сертифицираните био магазини и пазари, но собствено производство до 50 км. от населеното място.
28
21
 
38
 
! Отговори
Шкода преди 5 години
Заводът ще в България! Стига сте преписвали долнопробните сръбски медии...
27
0
 
66
 
! Отговори
учуден преди 5 години
Нали щяха да приемат Украйна в ЕС??? Защо закриват вече готов завод?? Какво ще обясняват сега на хохлите? Накараха ги да прекъснат всякакви икономически и не само, връзки с Русия, а сега се изнизват по терлици....
26
5
 
64
 
! Отговори
Ганчо преди 5 години
Никой не обича държава която мисли с мозъка на външния си ръководител. За това в България не може да има завод на Фолксваген груп защото ние ще питаме всички дали да го вземем, но и комисионните които искаме са също големи. Въобще пропаднала работа.
25
28
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой е луд да инвестира милиарди в страна като Сърбия, която е пред война с Косово и трябва само малка искра.
24
6
 
77
 
! Отговори
БЛЯК преди 5 години
Ама вие луди ли сте, кой нормален ще инвестира в България, като политиците са крадци и изнудвачи!!!!
23
3
 
70
 
! Отговори
Цъфнал ГЕРБ преди 5 години
Странно е, че са избрали Сърбия, при положение, че България е стабилна и процъфтяваща. Освен това европредседателството беше изключително успешно.