Ford затваря заводи и се изтегля от руския пазар

Компанията остава единствено товарните автомобили
28 мар 2019 12:28, Красимир Ангелов
96
Ford затваря заводи и се изтегля от руския пазар
Снимка: Reuters

Американският производител Ford предприема поредната крачка за реорганизация на бизнеса си в Европа, като затваря два от заводите си в Русия и прекратява продажбите на леки автомобили в страната. Единствено фабриката в Елабуг ще продължи дейността си по производството на товарния ван Transit, но тя ще бъде прехвърлена под контрола на местната компания Sollers.

Решението на компанията е продиктувано от новата бизнес-стратегия на марката, чиято цел е намаляване на разходите и съответно повишаване на приходите. Вицепремиерът на Русия - Дмитрий Козак, потвърди официално намеренията на Ford, като посочи уточни, че причината за тях е чисто икономическа.

В момента в Русия се сглобяват леки коли на Ford в два завода. Във Всеволожск се произвеждат Focus и Mondeo, в Набережние Челни - EcoSport и Fiesta. През 2018 г. марката е продала на местния пазар 53 234 автомобила, което е с 6% повече от резултата за предишнана година.

Преди година Ford обяви, че ще се откаже от повечето седани и хечбеци в гамата си в полза на пикапите и кросоуърите. До 2023 г. около 90% от моделите на марката трябва да бъдат от тези класове, както и от лекотоварни модели. От леките коли ще "оцелеят" единствено Mustang и Focus Active.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
11
 
! Отговори
Форд Хенри Илич преди 5 години
Русите купуват най-много нови автомобили на концерна Киа-Хюндай, след Лада.Жива икономическа глупост е да имаш завод в огромна страна, купуваща 50 хиляди автомобила от твоите, а за останалите трябва да плащаш транспорт, мита, ДДС, за да ги продадеш.Русите се поразглезиха и държат на качеството и здравината."Форд" от символ на здравина, практичност и издръжливост(някога самите руси ги копираха),в последните 30 години се превърна в основа за вицове.
37
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стандартът на живот в Русия е няколко пъти по висок отколкото в Бългаия. Русия е световна икономическа и военна сила, а България е страна от Третия свят, депо за черноработници и евтина работна ръка. Скоро всички такива "инвеститори" които търсят евтина работна ръка ще се изнесат от Русия.
36
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пример за развитието ни при демокрацията и евроатлантизма са ровещите в кофите пенсинери, три милиона българи миячи и черноработници на Запад и българските професионалистки в ЕС които предлагата 90% от професионалните услуги в Европа.
35
8
 
10
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Пример за развитието ни през соца е компщтър Правец 8М и амбалажната хартия размер А6 в пакетчета, която продаваха за тоалетна ;-).... и чакаш 10 г с вноска за Трабант.Много развити, няма що!
34
7
 
10
 
! Отговори
lol до 35 преди 5 години
какво развитие бе залухар? хората рискуваха затвор и купуваха долари, за да си вземат нещо свястно от корекома...виждал си ти тоблерон като малък...рупаш там марципана кума лиса и те лъжат, че е шоколад. за техника по-добре да не говорим, че ставаме жалки - каймака на бг техническата мисъл телевизор Електрон ахахахаххаха
33
4
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
От Русия бягат... - в България идват...
32
7
 
9
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
До Анонимен 35Ха! Само ние си знаем колко си бяхме "развити".
31
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мутродемократите не могат да преглътнат фактът, че преди 1989 година България беше на 25-то място сред най-развити държави в света. При демокрацията България изпадна от всякакви класации.
30
1
 
12
 
! Отговори
до факт преди 5 години
да така е, както София не е Бя, така и Москва не е Русия, за заплати говоря ...
29
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 30 години демокрация, евроатлантизъм и американско партьорство България е социално и икономичеси опустошена страна. Никаква икономика, никаква индустрия,бедна като африканска държава.
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
фолксваген ги убивА и на руския пазар...какво означава ф о р д, Fix Or Repair Daily
27
6
 
9
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Брутната средна заплата в Русия е горе-долу колкото и брутната средна заплата в България. След като се махнат задължителните удръжки, средната нетна заплата в Русия е с 12% по-висока от българската средна нетна заплата. Колкото до Москва, там брутната средна заплата е повече от два пъти по-висока от брутната средна заплата в София.
26
9
 
8
 
! Отговори
lol до 29 преди 5 години
Тая простотия с развитата икономика и индустрия по време на соца не спряхте да я повтаряте. 25-ти в чия класация? На Варшавския договор или в на бай Тошо, краваря? Всичко произведено в Народна Република България ставаше единствено за вътрешна консумация или за страните по-зле от нас в пакта. Кой западняк се е утрепал за Бг производство??? Та японците претопяваха електрокарите, защото им излизаха по-евтини от самата суровина хахаха.
25
12
 
9
 
! Отговори
До Русна-работник?! преди 5 години
Иденце, това ли ти е хуморът? Жалък си! На тях извънземните им правят такива произведения като подводниците клас "Борей", "Ясень" и "Варшавянка", самолетите Су-35, Су-57, МиГ-35, Ту-22БМ, Ту-160М, роботите, лекарствата, спътниците, ракетите, кристала, порцелана, часовниците и т.н.Ние правим мускалчете пирографирани, магарешки каручки над световното ниво и троянска керамика.А при соца бяхме в първата 25-ца на развитите страни, лидирахме в каростроенето, електромотори и телфери, кораби за ГФР, л
24
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 5 години
До 23: А ти знаеш ли кой печати доларите с които търгува и взема заеми Русия?
23
7
 
9
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
Руската Ко. Чи. На... Казах...МЪКА ли ти е....??!
22
10
 
9
 
! Отговори
Правилно преди 5 години
Форд, трябва да напусне руската ***, даже закъсня.
21
7
 
7
 
! Отговори
Руснак-работник?! преди 5 години
ТОВА НАЙ-НОВИЯ ВИЦ ЛИ Е....?!
20
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До lolНе пиши повече думата "kочината", моля те най-учтиво! Защото най-брутално ще ти завра главата в дзадника!Русия сама инвестира милиарди в Турция, Египет, Виетнам, строи ядрени централи и газопроводи за милиарди. Опрости дългове на някои страни за $80 млрд, има външен дълг от 550 млн (към Р.Корея), а външният дълг на САЩ е 2200 ТРИЛИОНА долара. Или не знаеш? Знаеш знаеш, ама лаеш!
19
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17В София заплатите са средно 700-800 лева. Даже в най-отдалеченото селце в Сибир взимат по високи заплати от софиянциХахахах тоз пък, лудия хахаха, ще се смея цял ден!Ми то при нас в Павел баня в хранителния магазин жена ми взима 1100 НЕТО на касата бе.