Съмнявате се за манипулиран километраж, как да го разпознаем?

"Майсторите" винаги оставят следи
22 яну 2020 16:30, Нели Христова
130
Съмнявате се за манипулиран километраж, как да го разпознаем?
Снимка: Pixabay

Според статистиката в Германия всеки трети продаден автомобил е с манипулиран километраж. Можем само да гадаем каква част от тези коли, както и от пристигащия „нов внос“ от Италия и други европейски държави в България е с редовни показания. Но "майсторите“ оставят следи.

Играта е като на котка и мишка. Производителите непрекъснато подобряват софтуера в автомобилите си, който трябва да ги предпази от манипулации. Но мошениците намират вратички само след няколко дни. Според експерти купувачите са в лоша позиция, тъй като измамите се откриват трудно.

Но начини има.

Манипулираният километраж трудно може да бъде доказан технически, но добро проучване и внимателна експертиза на автомобила помагат за откриване на скритите километри.

Какво може да направи всеки? Проверете внимателно всички документи, с които върви автомобила. Всеки автомобил трябва да има актуален документ от технически преглед. На него към момента на извършване на прегледа се отбелязват и изминатите километри. Така на база на стари прегледи може да се възстанови изминатата дистанция. Фактурите от ремонти по правило също съдържат информация за пробега. Същото важи и за сервизната книжка.

При някои автомобилни производители по номера на шасито може да бъде проверена пълната техническа история и обслужване на даден автомобил. В този смисъл допълнителна сума за преглед в оторизиран сервиз винаги си заслужава. Ако продавачът отказва категорично такъв преглед, откажете се.

Проверете внимателно автомобила. Поглед под капака показва кога е извършена последната смяна на масло. Обикновено някъде из моторния отсек виси бележка кога и на какъв пробег е налято новото масло. Тези данни трябва да съвпадат с останалите документи.

В салона също може да има следи. Износването може да ви подскаже дали километражът е реалистичен.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
8
 
! Отговори
km преди 4 години
Тя като ще върви колата пак ще върви - може да е на малко км и пак да не става, може и на повече км и пак да е добре. Беше докарана от Холандия с газ карана около две седмици в Бг и я взех. На 10год на 273 000км уж по километраж и още толкова навъртях.
67
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най хубавите коли са по на 400000 хиляди и са в Дупница и Горубляне.Просто чудесни!На реални километри.
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Градска кола винаги се продава по-скъпо,защото има фасон.А селката от провинцията е на същите километри,но видимо много по-захабена.И всеки кълве на лъскавото.Но човек ако е малко хитър,веднага ще се сети че градската е на същите километри,но на три пъти повече мото-часове.Вече няма нито трансмисия,нито двигател,а селката ще има поне още толкова колкото и пише на километража. Докато има балъци,ще има и тарикати.
65
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кола примерно на 350 хиляди не е задължително лоша кола, особено ако е от производител като Мерцедес или Тойота и е с двигател и трансмисия с добра репутация, а не нещо екзотично и рядко срещано. Ако тези километри са минати на големи разстояния с постоянни скорости 110-120, и колата е обслужвана редовно спрямо сервизните интервали, може да е в по-добро техническо състояние от някоя на реални 100 хиляди които са минати в задръстванията в София и е имала 5 пъти повече цикли на загряване.
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не се съмнявам в километража.Щом е дошла в България,никакви съмнения.Разбира се винаги има и изключения,но колко от автоджамбазите прохождат едва сега,всички са от едно време.Просто като си знаеш,не е нужно дори и да си го помисляш,нежели да го споменаваш.Няма смисъл,инче ей така и без кола ще си останеш навеки.
63
2
 
15
 
! Отговори
Снежанка преди 4 години
Западнякът кара минимум по 50-60к на година - от там си смяташ колко е, и тва е.
62
2
 
11
 
! Отговори
До 64 преди 4 години
Май никога не си правил каско и живееш в паралелен свят. Теорията за пипането на борд-компютъра и ко-чипа, явно ти е налята в главата от ,,специалист,,. Всичко на този свят, измислено от човек е манипулируемо!!!
61
8
 
5
 
! Отговори
Търг преди 4 години
Само коли от търгове купувам - проверени, сигурни, а някой освен TUF имат и подпечатани документи от представителя на марката за километрите и техническото състояние. Повечето са от частни лица, никога вече кола от България!
60
2
 
7
 
! Отговори
Готин преди 4 години
Ако не знаете как да си купите употребяван автомобил намерете някой, който може да го направи без да се интересува от километражи, сервизни истории и други ХАРТИЙКИ!
59
3
 
18
 
! Отговори
Беден преди 4 години
Никога не съм имал нова кола. Имал съм две, купени от "измамниците" в горубляне. Първата машина "голф 3" ми служи вярно 8 години, правил съм минимални ремонти за 140 000 километра и я продадох само защото нямаше климатик и е малка. Още я ползват. Втората машина (пак от там) вече е на 200 000 мои километри (около 400 - 500 хил. Реални) и не мисля да я сменям. Всичко, което е втора употреба е риск, дори и за търговците. Явно сме имали късмет и двамата. Една кола и една жена искат употреба и грижа.
58
4
 
5
 
! Отговори
беберон преди 4 години
Ти нямаш пари.
57
4
 
22
 
! Отговори
заблуден преди 4 години
Единственият изпитан начин да заобиколиш джамбазите и техните номера е да си купиш чисто нова кола. Но това не е достъпно за всеки. Затова изпий една студена бира на екс и да не ти пука.
56
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Момци, гледам че тук никой не си е купувал нова кола, та некои работи не са ви ясни. Да ви кажа, като се подновява каското- никой нищо не ти снима! Превеждаш си кинтите и толкоз! После, в новите коли има ко-чип, който държи реалните километри, и в оторизирания сервиз се разбира реално какво става. Джамбазите не могат да барат ко-чипа, защото се скапва и влизат в разходи. Барат само борд компютъра, трият бинарен файл и свалят пробега.
55
16
 
5
 
! Отговори
стан преди 4 години
да наистина има ако са забравили да махнат бележката -картонче в двигателя за смененото масло аз имах късмет с моята и показанията съвпадаха с пробега та 17 г кола беше на 135 000
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е... има и реални случаи на коли с малко километри. Моята я купих нова преди 8 години и сега е на реални около 53 000, защото преди ползвах фирмения транспорт до работа, а от 2 години работя от вкъщи. Но пък и не съм тръгнал да я продавам де...
53
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тонката 57Ваз 2101 с монтиран на седалката *** под формата на ракета "Сармат". Варг 1 :))
52
3
 
42
 
! Отговори
Селянина преди 4 години
Сега си спомням една случка много подходяща за темата. С дядо ми отиваме на пазара и той вижда на една сергия да продават зеле сорт "кьосе" и той вика на продавача, абе момче по това време още няма такова зеле. А той отговори, знам дядо, ама те хората такова търсят. И при колите същата работа.
51
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми те англичаните са го казали"Не съм толкова богат да си купувам евтини неща" В случая коли.
50
3
 
9
 
! Отговори
istina преди 4 години
на жема ми колата е 2007 и е на 89000 и нещо реални км. та има все пак
49
8
 
5
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
До ТонкатаСпоко, ще одъртееш още като мен и ще минеш на Лексус:)) Абе случайно да знаеш Антоан Николов каква кола кара? :))