Уж винетка за кола, а получаваш за ремарке - случаят не е единичен!

Оказва се, че хора плащат по няколко пъти за една услуга
Обновена: 1 сеп 2020 06:51 | 1 сеп 2020 06:45, Александър Попов
61
Уж винетка за кола, а получаваш за ремарке - случаят не е единичен!
Снимка: БГНЕС

Вчера ви разказахме за шофьор, който си купува винетка за лека кола, плаща си дължимите 97 лева, но започват глобите. Защото се оказва, че в системата е регистрирана винетка за ремарке. Случаят не е единичен и е време институциите да се задействат и да направят необходимите проверки.

С редакцията на Dnes.bg се свърза още един потърпевш, който е изпаднал в същата конфузна ситуация.

Ето и неговата история:

"След като прочетох за винетката за лек автомобил, която излиза като винетка за ремарке, реших да ви пиша, че и аз съм в същата ситуация. Купих си годишна винетка през E-Pay. Пътувах няколко пъти (поне 2), на 3-4то пътуване ме спира кола на БГТОЛ и ми казват - "Ти нямаш винетка". Показвам им документа, на който датата е ок, номерът на автомобила е ок, категорията К3 е ок. Момчетата ме пускат и казват - "В нашата система излиза ремарке, обаждай се на 070010876, защото генерираш електронни фишове".

Още по темата
Обаждам се проверяват и ми казват, че съм си купил винетка за ремарке и вината не е тяхна, да търся E-Pay. Обаждам се, те ми казват проблема не е при нас обърнете се към БГТОЛ. Обаждам се пак на БГТОЛ, изпрашам им документа, който имам за винетката, като ми казват през това време да си купувам по-малки винетки, като те вече имали процедура, ако аз се окажа прав да ми върнат парите за по-малката винетка. 

Идващият уикенд пътувахме и се опитах да купя винетка от каса на Easy Pay - след около час проверки ми отказаха, защото имам активна винетка на номера на колата. Обадих се на БГТОЛ и след като разказвам казуса за пореден път на оператор, той ми казва "ами купете си от нашия сайт с карта". Купуваме винетка от сайта - след като завършиш купуването, сайтът започва да цикли и никакво съобщение. Получих смс за превод от картата и си казвам супер - купихме винетка. Но проверявам в сайта на БГТОЛ и не излиза активна винетка за лек автомобил. Пак се обаждам на БГТОЛ и пак обяснявам целият казус на друг оператор, той ми казва изчакайте и връзката прекъсна. Пак се обаждам - нов оператор, пак обяснявам, казам че съм се опитал да купя от техния сайт и служителката ме попита "вие през телефон ли опитахте да закупите винетка", казвам "да" и допълвам, че тръгваме на път. При което тя каза, че тяхната система отчита слабия интернет и не позволява закупуването през телефон. Телефонът ми има доста силен мобилен интернет, бях на открито няма причина да ми е бил слаб интернетът. При което тя ми казва "ами това е, пробавайте от някой друг сайт". 

Аз питам защо една толкова скъпо струваща система не работи. Обиколих още няколко обекта и там ми отказаха да ми продадат винетка - много неприятна ситуация с жена ми и детето сме се качили в колата и обикаляме в София 3 часа за купим винетка, за да може да пътуваме - успях да закупя винетка от безиностанция и тръгнахме на път - 2 часа път + 3 часа обикаляне за винетка = 5 часа пътуване. Така няколко уикенда си купувам винетки - 2 бр. уикенд винетка и 1 бр. седмична. Върнаха ми имейл с решение - общи текстове, в които казват, че не носят отговорност за неправилна дата, неправилен номер, неправилна категория. При мен всичко е ок  - дата е ок, номерът е точен, категорията е К3. Аз по никакъв начин не мога да разбера, че съм си купил винетка за ремарке - пише само категория К3. Защо автомобил и ремарке са в една категория?

Отивам лично в АПИ Плевен. Разказвам на служитеката за казуса, показвам и документа, който имам, тя го преглежда и казва всичко е ок, но отваря системата и там винетката излиза за ремарке. Тя извади една бланка, за да напиша възражение, при което аз й казвам, че съм писал. След което тя ми показва една камара от възражения, на които отговорът е един и същ - не носим отговорност за неправилно попълнени данни. Питам, защо са в една категория К3 - няма отговор. Питам къде отиват сега моите 97 лв. - "в системата". Питам защо една такава скъпоструваща система позволява да купиш винетка на несъществуващо превозно средство? Виждам, че няма изход от ситуацията и искам да си закупя нова годишна винетка. Служителката ми подава една бланка, в която да нанеса данните. Започвам да попълвам, идва полето, което е за категория, то е с размери примерно 2-3см (не може да напишеш "лек автомобил"). Питам тук какво да попълня. Казват ми "К3". Аз питам, г-жо, ако Ви дам само тази бланка как ще разберете, че искам винетка за автомобил, а не за ремарке, при което жената се засмя и каза "прав сте". 

Прав е гражданинът, но в същото време е принуден да си купува седмични винетки, след като си е закупил годишна. Плаща за една и съща услуга няколко пъти. А къде потъват парите? Да не се окаже, че в България почти всяка кола си има ремарке?

Dnes.bg ще направи втори опит за отговор от БГТОЛ, за да изложим и тяхната позиция. И в крайна сметка да спомогнем да се избегнат тези ситуации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уж велика българска държава а на практика - гюбре!
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не се и учудвам живеем в българия...
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"И после ми разправят, че наште програмисти са най-велики... Маса пари се харчат за подобни дивотии и естествено - грешки и неработещи системи."----Като цяло си прав. Пълни аматьори има. Включително на ръковидни позиции. То са някви неучили никъде, завършили нещо лесно и глупаво, после са чули, че "програмистите взимат много пари" и решили да се запишат на курс. Завършили някви пoмии като СофтУни и тем подобни, дето ги учат на глупости само. И така няма как тия хора да направят читав софтуер
46
11
 
0
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Смени си номерата в кат за 20лв и си купи нова винетка. Не става само с ядене...
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тва е ефекта когато вземеш едни големи пари от държавна поръчка, 70% за рушвети на нашите ора и останалите 30% на някоя некадърна фирма на която не и е тва работата но някак си само тя отговаря на условията и накрая изпълнителите вземат 5-10%
44
1
 
9
 
! Отговори
Ужасът преди 3 години
НА ГЕРБ НОМЕРАТА.
43
0
 
15
 
! Отговори
Вътко преди 3 години
До 41, абсолютно си прав. Хората дори имат документ (Мейл или СМС), че всичко им е вярно, но въпреки това им казват, че в системата стои нещо друго. Кой е отговорен в ситуацията, определено не са хората, които имат документ, че всичко е изрядно.
42
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До .!.Просто не купувайте винетки...и готово...
41
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Некупувам винетка...и нямам проблем....Некупувайте винетки и няма да го имате този проблем.....Стига с тоя страх,,,,,Скапани пътища,,,,Няма как да купувам скапаните им винетки.......
40
4
 
33
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи знаете ли че дадохме още 140 милиона за тол системата! А знаете ли, че намалихме със около 10000км пътища с тол системата а знаете ли че вече тази тол система ни струва към 560млн лв. при първоначално предвидеми 180млн. лв. А знаете ли, че тия пари отиват в партия герб и в партия дпс! А знаете ли, че даваме 130млн лв за убслужване на тол системата на частна фирма за 2г, при предвидена печалба от същата система 220млн за 2 години! Просто май нищо не знаете!
39
5
 
8
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
Купувайте винетка само на бензиностанции.
38
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да пуснат платени курсове за некадърниците с обучение как се купува винетка. И да им вкарат в празните глави малко компютърна грамотност.
37
34
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който поне малко разбира от компютри и програмиране знае че няма начин да си натиснал верните копчета на екрана а пък програмата да сгреши. При това от стотици хиляди натискали копчетата се случва на единици. Да си отварят очите какво купуват и какви копчета натискат. Колкото по-некадърни и мързеливи толкова по-виновна им е държавата.
36
5
 
19
 
! Отговори
Хер Вернер преди 3 години
И после ми разправят, че наште програмисти са най-велики... Маса пари се харчат за подобни дивотии и естествено - грешки и неработещи системи. Досега един добре работещ държавен сайт не съм видял. В фирмения сектор е подобна ситуацията.
35
3
 
10
 
! Отговори
до 32 преди 3 години
И с партии и без партии все тая. От най-високопоставения, до обикновения човек на улицата, всички търсят далаверата! Придружено с лошо възпитание, ниско обарзование и манталитет който иска да навреди на другите порочния кръг се затваря. И отново сме в ДЖАЗА!!!
34
2
 
18
 
! Отговори
до 32 безпартийния преди 3 години
Има начин да управляваме без партии.Самите партии са узаконени престъпни групировки.Цялата им философия е такава.
33
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Похвално е желанието на редакцията на днес.бг, в желанието си да разясни и позицията на БГТОЛ. Проблема го има. Масов не е. Вероятно има протокол за решаване на такива проблеми, но неясно защо, операторите са тотално неподготвени.Самия факт, че сумата е пристигнала по назначение, означава заплатено право на ползване. От там насетне, регионалните клонове, вероятно нямат права за промяна в системата, с цел да не се допускат злоупотреби, но при всички положения има ниво което има нужния достъп.
32
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пътищата - под всякаква критика, ТОЛ системата - под всякаква критика. Къде са парите от глоби, данъци, такси!?
31
0
 
34
 
! Отговори
БГ трол преди 3 години
За "удоволствието" да се возиш по пътища на дупки, вълни и без знаци и маркировка, трябва да платиш винетка, общински пътен данък, гражданска, Каско, преглед, акциз на горивата, книжка(не е задължително в бг), синя зона за паркиране и чести ремонти на окачването. Вече очевидно трябва да се плаща и за адвокат, редовно.
30
0
 
23
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Ами онези измамници съсскбите от София трафик дето само дебнат и заключват колата и после - ами пишете до централата. Резултатът - пари в джобовете на тези държавни мутри и нелепи обяснения от централата м.