Въпреки новите аварийни системи - Tesla не може да спре пред движещ се пешеходец

Колата отчита препятствието, но не взема мерки
24 сеп 2020 15:42, Нели Христова
41
Въпреки новите аварийни системи - Tesla не може да спре пред движещ се пешеходец
Снимка: БГНЕС

В интернет се появиха няколко видеоклипа, заснети по време на тестове на системата за аварийно спиране на Tesla Model 3. Опитите за спиране на електрическия автомобил пред пресичащ пътя "пешеходец" се оказаха пълен провал - с огромна скорост колата удари манекена, който от силата се разлетя на части, съобщи изданието Jalopnik, цитирано от Automedia.bg.

Журналистите твърдят, че преди сблъсъка системата въпреки това е идентифицирала препятствие на пътя - на екрана мигало съответното предупреждение (това може да се види във второто видео), но твърде късно. Може също така да се забележи, че ударът е доста силен: ако подобна ситуация се случи на истински човек, това може да доведе до сериозно нараняване или дори до смърт. Във второто видео се прави тест на червен Model 3, като резултатът е същият: системата за аварийно спиране не работи и електрическият автомобил удря манекена.

Миналата година по подобен начин се провали и Tesla Model S с неговото първо поколение система Autopilot. При тестовете, проведени от Люксембургския център за изпитания и стандартизация (ILNAS), електрическата кола се движеше със скорост 30 км/ч и не успя да спре пред манекена на пътя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Илон Мъск, каза, че системата е била изключена по време на тестовете. Вярвам на него повече отколкото на малките човечета."------------------------------------------Тогава значи със сигурност ще повярваш на европейските тестове :)"При тестовете, проведени от Люксембургския център за изпитания и стандартизация (ILNAS), електрическата кола се движеше със скорост 30 км/ч и не успя да спре пред манекена на пътя."
13
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова нормалните хора не си купуват електромобили от измислени марки като тесла, а залагат на електрички от доказани в сферата на автомобилостроенето компании.
12
3
 
6
 
! Отговори
Ристу преди 3 години
Това са тестове на бета версия на софтуера, а не на крайния продукт. Нормално е да блъска пешеходците, при зададени различни параметри на чувствителност на системата. В някои тестове колата спира, в други - не. Освен това, когато тестът премине по неблагоприятния вариант, тогава може да се вземат много повече данни от него, за да се подобри продукта. Притеснително щеше да е, ако не беше блъснала пешеходеца и те да си кажат "Абе всичко работи както трябва, пускайте го на пазара".
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Битката в технологичния сектор е безмилостно жестока. Не реагираш ли адекватно и не направиш ли крачка в бъдещето със сигурност изпускаш влака. Там се влагат такива колосални суми че човек не знае с колко нули се пишат. Преди месеци имаше статия че Самсунг ще вложи около 100 милиарда долара в мощности за производство на процесори. Китайски компании влагат по 80 милиарда за изчислителни , облачни системи и изкуствен интелект. Илончо няма никакъв избор. Не направи ли нещо сега утре може да е късно
10
4
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Мъск още Теслите си не може да усъвършенства за каквото се ежи, хора срещу болести щял да чипира безкръвно с едночасова операция на черепа. Е там пък какви сакатлъци ще стават...
9
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
не е и необходимо да реагира..Зер в Космоса нема пешеходци...А на Марс,където америчкия "Корейко" ше прати поне илядо астронавти до "2030" "пешеходците" ше са толкова рядко,че не си заслужава усилието..
8
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Илон Мъск, каза, че системата е била изключена по време на тестовете. Вярвам на него повече отколкото на малките човечета.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен истинските автопилоти ще се появят тогава когато колите станат летящи. Сега на земята има прекалено много препятствия, светофари, пешеходци, животни и какво ли не.
6
11
 
4
 
! Отговори
Евгени Георгиев преди 3 години
Нация от недоволни мрънкачи.
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали за това се правят точно тестовете бе, драскачи ?! Ако си пусна краштест на мерцедест, може ли да коментирам : малии, как се размазаа ! тва никой не пази !Ми, сигурно мога, ама това само ще говори колко ми е капацитета. Няма да каже нищо за инженерните трудности за безопасност които преодоляват компаниите. Конкретно Теслите са тествани и отличени като най-добрите автомобили точно в сферата на безопасност. Това е направено от една сурия инженерни компании и държавни организации.
4
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фейк нюз. Според тестовете на Euro NCAP, тестовете са повече от впечатляващи, а Тесла-та остава най-сигурният автомобили на пътя. Вижте реални клипчета в YouTube.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тия глупости бе, трябва си човек зад волана. Тия не разбраха ли и продължават с простотиите.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безпилотните КамАЗ-и дават по-добри резултати.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недоправеният автопилот не можел да кара с повече от 150 км/ч.