Какво си "открадна" СССР от световното автомобилостроене?

Някои кражби са нагли, за други Съюзът си плаща
19 окт 2020 20:10, Нели Христова
108
Какво си "открадна" СССР от световното автомобилостроене?
Снимка: Flickr

Не е тайна, че автомобилната промишленост по времето на СССР значително изостава от тези отвъд Желязната завеса - било заради ограничените ресурси, било заради слабостите на плановата икономика, или може би защото най-добрите учени и инженери работят за нуждите на армията. Каквото и да е обяснението, факт е, че руските автомобилни конструктори често са принудени да взаимстват технически и дизайнерски решения, създадени от други.

Ето и най-драстичните примери за това "взаимстване". В някои случаи то си е чиста кражба, а в други СССР плаща на чужди компании, за да ползва техни технологии, сред които има дори задвижващи агрегати. Историята с "Жигула" (ВАЗ-2101) и FIAT 124 е добре известна, но има и други интересни случаи.

ГАЗ-А (Ford Model A)

Още през 1929 година управляващите в СССР закупуват оборудване и документация от Хенри Форд. Благодарение на тях е създаден автомобилът ГАЗ-А (на снимката), който всъщност предсталява копие на легендарния Ford Model A (на следващата снимка). От руската кола са произведени общо 42 000 бройки, като първата серия от тях напълно повтаря Ford Model A Standard Phaeton.

При втората серия са направени някои промени в системата за захранване на двигателя. Предната част на ГАЗ-А също е различна, тъй като е опростена. Впрочем това също не е идея на съветските конструктори, а е взаимствана от товарния Ford AA, който също получава руски "вариант" - ГАЗ-АA.

Москвич 400 (Opel Kadett)

Съветският съюз се възползва от спечелването на Втората световна война и най-вече от факта, че в окупираната от него зона на Германия остават заводи на BMW, Auto Union и Opel. В последния те откриват пълна документация за създаването на Opel Kadett, както и оцелели от бомбардировки напълно здрави прототипи. Те са откарани в Москва, където в местния автомобилен завод е разработен "Москвич-400" (на снимката), а по-късно и "Москвич-402".

Още по темата четете на сайта на Automedia.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми ний кво откраднахме съюзници с немците бяхме и пак нищо нямахме само туберколоза и глад
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако американците откраднат един специалист барабар с технологията както е при Фон Браун, атомната бомба и т.н. всичко е нормално. В момента дори в техния технологичен гигант Ейпъл работят повече индийски инженери завършили своето университетско образование в Индия отколкото американциКогато Фон Браун пукна, американците не можаха дори да сглобят неговите ракети, а почнаха сами да си измислят конспиративни теории, че не са кацали на Луната. Тези теории за Луната именно дойдоха от САЩ, а не Русия
52
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
жигули и фиат си приличат колкото тигър на картинка и истински тигър.Няма как селска държава пълна със затъпял народ от векове да произведе нещо годно за нормален живот даже оръжията им са ненадеждни ,неточни и непригодни
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Близо 70% от руснаците имат положително отношение към Сталин.
50
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че кой ще краде от опел или от форд?
49
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Форд също купува съветски лицензи ,да не говорим колко лицензи и заводи форд дава на нацистите. Всеки или краде нещо малко или купува лицензи .В САЩ прекъляват с лицензните права.
48
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не беше Сталин, нямаше да има Русия. Германците са палели цели села и са убивали всичко - от кърмаче до старец, а жените са изнасилвали преди да ги обесят и после са запалвали всичко.
47
2
 
11
 
! Отговори
Да преди 3 години
Че кой обича руснаците?!
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откраднато защото така им изнася? Как е откраднато, защо не са завели дело, за най-малкото нещо водят дела, а за великите им коли - нищо.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 45, ако не беше Сталин, СССР нямаше да има толкова жертви за които си писал.Политика е нещо много алчно и противно, но сега се надявам света да стане поне малко по-добър.Пандемията ще промени хората на 21 век.
44
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А знаете ли кой създава първия микробус?Правят го двама стиденти в СССР.Използват части от лимузина за вишиа партиен апарат.Форд иска големи количества да купи от СССР но руснаците не могат да го качат на конвейр и после форд купува само лиценза. Руснаците години по късно правят латвията.Затова сега и латвията и форд транзит са така отсечени в предната си част. Студентите които констроират оригинала нямат части и използват задно стакло от лимузина за предно стакло на първия микробус.Форд също ку
43
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И при СССР и сега - Русия винаги ги е превъзхождала в технологиите, изкуството и културата, за второто сега и дума не може да става няма какво да превъзхожда, на Запад от 50 години вече няма изкуство и култура, тотален упадък.
42
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците откраднаха всичко от немците. Руснаците не са откраднали нищо от никой.
41
1
 
5
 
! Отговори
ВАН ДЕР МЕЙДЕ преди 3 години
САВЕЦКИТЕ КРАДЦИ НА ТЕХНИКА, НА КОЛИ, , на АК 47 = ЩУРМГЕВЕХР, и на ОРЪЖИЯ -- ОТ ЗАПАДА И ГЕРМАНИЯ = НЯМАХА СТАНДАРТНА НОРМА ЗА КАРГО КОНТЕЙНЕР ?:)) ....ЧААААК ДО 1977 ГОДИНА !!!...ТА ЗАТОВА НИКОГА НЕ ПАСВАХА НА КРАНОВЕТЕ, ТЕЗИ ОТ КАМОНИТЕ, КАЧЕИ НА КОРАБИТЕ ИМ .АМЕРИКАНЦИТЕ ИЗМИСЛИХА И ИМАХА ЕДИНЕН ТЪРГОВСКИ КАРГО КОНТЕЙНТЕР -- ОЩЕ 1946 ГОИНА !.....И ДО ДНЕС ТОВА Е СТАНДАРТНИЯ ЕТАЛОН ПО СВЕТА !
40
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи може да сe убият 19 млн човкеа от немците ама не можеш да им откраднеш нещо ако въобще са открднали каквото и да било. Кой е първият човек във Космоса ?
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, що не си спомните как НРБ се опита да открадне от французите "Рено" ?Тогава му лепнаха името "Булгарено" и се опитахаме да го продадем на международните пазари без лиценз за продажба, но франсетата рекоха - Йок!!!!!-)))))) А що се касае до СССР-то, ами те закупиха лиценза и за производство и и за износ!Тъй че в техния случай кражба Немаше!
38
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това което признавам на "Рашън" за гениално изобретение е калашника.Безотказно и изключително мощно оръжие от два метра пробива железопътна релса.Няма силен откат , в казармата доста стрелях с такъв.
37
1
 
13
 
! Отговори
Микрон преди 3 години
Руски алкохолици могат да открият само бутилка със водка, нищо повече.
36
2
 
13
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Всичко "руско" е кра-де-но !Без самоварите!
35
0
 
0
 
! Отговори
ео преди 3 години
До Анонименти си ***