Автономните автомобили още са мираж, ето защо

Технологията няма да съществува поне още няколко години
31 окт 2020 20:30, Нели Христова
42
Автономните автомобили още са мираж, ето защо

Въпреки истеричните маркетингови напъни по отношение на автономно управляващите се коли, такова нещо като напълно самоуправляваща се кола все още не съществува. И няма да съществува поне още няколко години. Безпилотното шофиране по задръстени магистрали, тесни квартални улички и пътища с десетки завои ще е трудно в ясен и слънчев ден. Добавете сняг, дъжд, калпави шофьори или пътна инфраструктура като в България и нещата стават направо невъзможни, пишат от Automedia.

Амбициите по отношение на автономните автомобили навлизат, логично, и в моторните спортове. Да изкараш самоуправляващ се болид на пистата, където той да гони максимални постижения е още по-голямо предизвикателство. И все още е нещо непостижимо.

Пресен пример е едно видео от сериите Roborace. Състезанието е сестринска надпревара на Формула Е, която ще се извършва с автомобили без пилоти. Машината на отбора SIT Acronis Autonomous стартира, но не само че не следва кривата на завоя след старта, а завива надясно и директно се удря в стената. И макар това да е грешка, която би допуснал и човек, в случая никой не е наранен, просто защото никой не кара колата...


42
Още от Коли
Как да подготвим колата си за зимата?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
mgs преди 3 седмици
До Анонимен 27

Големите умове са в Тесла, армията е било нещо важно преди 100 години и повече.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чий интерес обслужва тази статия? Само не ми казвай, че е публичния?
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Лунапарк количка

То и естествен няма ...
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А, добро утро!
36
1
 
5
 
! Отговори
Лунапарк количка преди 4 седмици
Защото автономният автомобил трябва да анализира и предвижда действията на останалите участници в движението - джигити, цъpвyли, кифли и пресичащи смартфонзомбита. Няма изкуствен интелект, който би могъл да се справи с това.
35
0
 
3
 
! Отговори
kkk преди 4 седмици
До Анонимен 28

Вече са измислени,пич!Наричат ги военни дронове!
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Когато автономните коли смачкат 5-10-20-100 пешеходеца, другите пешеходци ще се научат да се движат по правилата на автономните коли."

Т.е. между всекидневната и спалнята ;)
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Единственото автономно превозно средство е коня с каруцата, ако коня си знае пътя за дома.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 32

Не мисля, че някога си яздил кон. Успех да си толкова пиян, че да трябва някой да т вкапи на коня и д ане паднеш от него и да си счупил врата после...
31
0
 
12
 
! Отговори
Автономни от векове преди 4 седмици
Едно време селяните слизали в града на кръчма с коня или магарето на сутринта крачмарите качвали безпаметно пияните селтаци на коня и му биели един камшик .Коня или магарето прибирали селяните на автопилот в обора....
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До един друг
Ще има и фира.
Когато автономните коли смачкат 5-10-20-100 пешеходеца, другите пешеходци ще се научат да се движат по правилата на автономните коли.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Автономните автомобили и сега са много добри. Проблемът е, че по улиците трябва да се движат само такива. В противен случай се появяват сякакви ***, които не спазват правилата и прецакват нещата. Но тенденцията е ясна. *** ще бъдат изместени от автономни коли.
28
1
 
5
 
! Отговори
един друг преди 4 седмици
"изкуствен интелект" може да управлява единствено превозни средства от рода на влакове или метрото. Тоест някакви вагонетки по релси в тунели, където няма изкачащи пешеходци на всеки 5 метра. При днешното състояние на инфраструктурата и поведението на пешеходците и шоферите изкуственият интелект няма шанс.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Безсмислено е да се инвестира в такива коли, кожа може да се разработват военни автономни машини. В смисъл колата ще те кара като си пил... Cute.

А сега представете си самолети без кабини способността бни да спечелят всяка война, без да гоним крокодилсми сълзи за пилоти!

Според вас къде са топ умовете? В Тесла или вармията?
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 7

На баба ти хурката не се е сменила, ! Имаше ли кола, дето ми аваш 450 им със 12:30 им в час на магистралата преди 20 години? Днес има. Имаше ли коли, които се зарежда ха с 250 kwh? Днес има.
Системата за управление не била перфектна... Ами нормално, в разработката е. Вие кво искате? За 5 години да стане всичко.
Ахайайаййа
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тая статия е напусна по "селски" с думи като "напъни", което я квалифицира като "селски напъни".
Отделно - не е дала изчврпателно обяснение защо били "кураж" тези автомобили.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тая статия не я ли оускахте вече, бе?
23
2
 
5
 
! Отговори
Пророк преди 4 седмици
Ще стане до 20 години вярвайте ми. Преди 30 години не съм си и представял че всеки ще има телефон с интернет и домашен безжичен но вижте сега .
22
0
 
2
 
! Отговори
Хехе преди 4 седмици
Тази кара като чичо Гошо на 6 рикии
21
5
 
5
 
! Отговори
Handel преди 4 седмици
Защото "автономните" автомобили са също като електромобилите - предназначени да прибират парите на снобите и на балъците.