Великобритания ще забрани новите коли с бензинови двигатели

Забраната се въвежда от 2030 г. - по-рано от планираното
18 ное 2020 13:58, Елка Василева
64
Великобритания ще забрани новите коли с бензинови двигатели
Снимка: архив, БГНЕС

Великобритания ще измести за по-рано - за 2030 г., планираното въвеждане на забрана за продажбата на нови превозни средства с бензинови и дизелови двигатели и смята да създаде 250 000 нови работни места като част от зелена индустриална революция, заяви премиерът Борис Джонсън.

Той се опитва да изпълни климатичната цел на Великобритания за нулеви нетни емисии, предаде Ройтерс.

"Сега е моментът да планираме зелено възстановяване с висококвалифицирани работни места, които да дават на хората удовлетворение от това, че помагат страната да стане по-чиста, по-зелена и по-красива", пише Джонсън в авторска статия във "Файненшъл таймс".
Джонсън иска да покаже, че правителството му изпълнява предизборните си обещания след последните няколко дни, които бяха тежки за премиера, в които той трябваше да се самоизолира след контакт с човек с COVID-19, а най-висшият му съветник, заклетият привърженик на Brexit Доминик Къмингс, беше отстранен.

Миналата година Великобритания стана първата страна от Г-7q записала в закон целта до 2050 г. да бъде с нулеви нетни емисии, което ще изисква цял ред промени в начина, по който британците пътуват, потребяват енергия и се хранят, припомня БТА.

Общо планът ще мобилизира 12 милиарда лири държавно финансиране и още три пъти по толкова от частния сектор и до 2030 г. той ще създаде и подкрепи 250 000 висококвалифицирани зелени работни места, посочи Джонсън.

Новият срок за забраната на новите бензинови и дизелови автомобили е с пет години по-рано от това, което премиерът обеща през февруари, когато той посочи 2035 г.

Продажбата на хибридни автомобили ще бъде забранена от 2035 г. според новия план.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
3
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Ко жа стане,ако у Бг-то забранът бендзина и дизелът? Жа минем на каруци кът идно време бря.Ама по съвременно.Ко впрегнеш магаре,муле или катър В категория.За кон жа са иска С.А за два коня на каруцата Dкатегория. Ко каруцата е по длъга от три метра D+E.Само незнам ко поръчам такси кък жа са разберем за сметката.
36
2
 
5
 
! Отговори
Сметалото преди 3 години
Да ви кажа, скоро се бяхме заинатили с едни приятелчета електроинженери, та посмятахме и се оказа, че преход 300 км с чиста електричка, зареждана от домашна мрежа /за удобство 20 стотинки за киловат/ изобще не е чак толкова по евтино от икономичен дизел при 1.60 лв за литър. Нещата особенно през зимата са на кантар, а ако ползваме и отопление при електричката пробега става значително по скъп.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имат много нови технологии за автомобили с водород, електричество и кинетична енергия. Въздухът на острова наистина е много чист
34
0
 
1
 
! Отговори
God преди 3 години
Утопиите са вечни.
33
0
 
0
 
! Отговори
Инж Химик преди 3 години
До АнонименМного ти е голям процента. Исторически погледнато - да. Но 2020-та се обърнаха нещата, под 50% е вече енергията от въглища, глобално. и ще продължава така. Абе мамата си ... такова тая година :)
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ние през това време се борим да запазим мините за въглища....
31
0
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
Ти сериозен ли си или просто няма какво друго да кажеш? Позайнтересувай се и ще разбереш, че няма такава технология. Преди време в "нощните" новини, т.е. такива които се появяват след 01часа и сутринта като ги види редактора ги унищожава беше ИЗпуснато становище на немския автомобилен институт ( може и да греша за наименованието му ), който в заклучение написа -БЪДЕЩЕТО Е В ХИБРИДИТЕ!!!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 20подкрепи го с факти
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 26, а ток от къде? С вятър и солари няма да стане
28
2
 
2
 
! Отговори
a45696a1.pdf преди 3 години
Ето то оригиналния репорт от на ООН конференцията в Женева през 1990г. за да видите че всичко което се случва сега е планирано мноооого отдавна. Но има и много други неща за които никога няма да разберем защото са секретни. Включително и експериментите които си правят с нас на химическо и психотронно ниво.
27
0
 
14
 
! Отговори
сс преди 3 години
Китай, САЩ, Русия, С.Арабия, Индия ще си карат колите, ще имат индустрия, пък англичаните да си мислят че въздуха го спира държавна граница...А навремето от там тръгна индустриалната революция и прогреса . Много мъка има...
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-скоро еко посоката трябва да е преустановяване на използването на въглища (за начало) за добив на енергия. За момента в света около 80 процента от ел.енергията се добива именно от въглища. Супер евтини са, а и инфраструктурата е вече изградена, защото тец-ове се правят най-често до находищата. Голяма промяна трябва.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
19, руснаците разработиха технология за двигатели, работещи на железен прах. Казват, че новите руски двигатели на прахово гориво ще бъдат с нулеви нетни емисии.
24
3
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 3 години
Не си дорасъл да разбереш, а и си българин всезнайко. Демек, няма и да разбереш. Карай там немския дизел Е60 или каквато там бракма е модерна по ваше село и така.
23
3
 
5
 
! Отговори
АфтуКЪщатата преди 3 години
ихааа супер, начееееее ша купуаме десни волани нови коли на без парии, якоооо
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НЕКОЙ - ми то нали Баба Меркел ги покани насам?
21
5
 
12
 
! Отговори
АнтиИдиотократ преди 3 години
Нещо не разбирам - целят по-малко замърсяване, а налагат електричките, които освен нефункционални, са и много по не-екологични от коли с класически ДВГ ... Светът от *** ли се управлява?
20
2
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Пълни глупости. Ама пълни...
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борко се кани да забрани новите бензинови, дизелови и хибридни автомобили, а на какви ще се возят наглосаксите? На водородни ли?
18
6
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
Ти с тази глава не мислиш. Говориш как е СЕГА, а в статията се говори как ще е СЛЕД 10 години... И аз имам 2 чисто нови автомобила и двата не са електрически. Е, сигурно единият, като го сменям след година за следващия модел, бих взел електрически при адекватна държавна помощ. А да не говорим, че цифрите доста ти куцат. 45% от продадените коли в Норвегия са електрически. Съвет- гледай и се учи от успелите, слушай ги, за да излезеш от дъното.