ВАЗ 2106: Тайните и заблудите зад най-престижната кола на СССР

Славата на "шестицата" всъщност се крепи на неизпълнени обещания
Обновена: 15 фев 2021 19:39 | 15 фев 2021 19:30, Нели Христова
112
ВАЗ 2106: Тайните и заблудите зад най-престижната кола на СССР
Снимка: Flickr

За няколко поколения в бившия Източен лагер това бе най-престижният автомобил, достъпен за обикновени хора ("Чайка" бе само за Политбюро, "Волга" - за по-дребните партийни величия). ВАЗ 2106, познат в България като Lada 1500 S и 1600, бе и един от двата най-успешни модела на Волжския автомобилен завод, произвеждан три десетилетия и в над 4 милиона екземпляра. В пика на славата си струваше повече дори от снабдената с 4х4 "Нива", и бе предпочитаната кола на киноактьори и спортни шампиони в съветския лагер.

Малцина обаче знаят, че славата на "шестицата" всъщност се крепи на няколко заблуди или неизпълнени обещания. През февруари 2021 се навършват 45 години от раждането на този автомобил, което е добър повод да си спомнем познатите - и недотам познати - факти за него.

Заблуда номер 1: не е точно нов модел

Работата по бъдещата "шесторка" започва просто като проект за леко модернизиране на съществуващия ВАЗ 2103. Даже е предвидено новата кола да носи същото име, с една добавена единица отзад - ВАЗ 21031.
Само че предстои ХХV конгрес на КПСС и на директора на Волжския завод не му е удобно да докладва, че са създали просто фейслифт на предишния фейслифт на Fiat 124. Затова обновената кола е представена като нов модел и получава ново име: 2106.

Заблуда номер 2: шестицата е по-премиум
Всъщност задачата, поставена на главния конструктор Ю. Папин, не е да направят новата версия по-скъпа от старата, а тъкмо обратното. Целта е да се понамали използването на хромирани и метални елементи в сравнение с 2103, и да се осъвременят светлините, но "без съществено увеличение на цената". За щастие в онази епоха пластмасите са на мода и замяната на хрома с черна пластмаса се приема добре от клиентите.

Заблуда номер 3: развива 80 конски сили

Онова, с което "шестицата" наистина е по-"премиум", е двигателят. Той идва от 2103, но е с увеличен размер на цилиндрите и работен обем 1.57 литра. При представянето е анонсирано, че ще развива "минимум 80 конски сили".
Действително новият агрегат има с 12% по-голям максимален въртящ момент от стария. Но мощността му си остава само 78 конски сили заради всмукателния колектор, който с цел икономия е запазен непроменен спрямо моделите с по-малки двигатели.

Заблуда номер 4: по-добри фарове и стъкла

При първоначалното представяне са направени и други гръмки обещания, които стават популярни сред публиката, но всъщност така и не се изпълняват наистина. Примерно обявено е, че "шестицата" ще има двустепенни мигачи, които ще светят по-ярко денем и по-приглушено - нощем, благодарение на специално реле. Стъклата пък трябва да са полирани. Но в хода на производството и двете рационализации отпадат.

Цената обаче е по-висока

При дебюта си в края на 70-те ВАЗ 2106 струва 7900 рубли, докато "обикновената" тройка струва 7500. През втората половина на 80-те това е вече най-скъпата общодостъпна серийна кола в СССР, с цена 9200 рубли - с 200 повече от ВАЗ 2121 - "Нива", независимо, че последният има по-сложно устройство.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
8
 
13
 
! Отговори
българин преди 3 години
до анонимен:Мотльо преди твоите в а т н и ц и да ни ограбят сме имали три самолетни фабрики.ТРИ !
72
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е, най върлите руски роби живеят в гнилия запад, смучат от тяхната социална система и любят россията, ама отдалеко. Шах и Мат малки руски пешчици!!!
71
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги съм си мислил, че българите са най неумния народ на света, ама руските бантрушки или както там им викаха русофилите, може и да ви вземат първото място с тяхната руска безаналогова инжинерна мисъл.
70
13
 
28
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Питам .. защо русофилите не карат лади и москвичи, а все налитат на западни автомобили ..На Корнелия Нинова синът не е в Русия, а в САЩ, където е и отявления социалист Мишо-шамара, който напусна БСП и стана шофьор...Така са децата на 99 % от русофилите по света и на 100% от руснаците путинофили...
69
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези, които мечтаят да се завърне времето на соца не ги слуша главата. Все едно да отидеш да живееш в С. Корея, да ядеш трева, да се кланяш на портрета на вожда Ким и да си мислиш, че живееш в рая ха ха ха....
68
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво баламосвате хората с евтини и глупави статийки, бе!Ей, ги на:Половината от "доЦентите" разправят колко било готино при бай Тошо, другата половина от "доЦентите" - колко било лошо при Соца и как при бат Бойко всичко цъфти кът "майска роза посред зима" Малина обаче си задават въпроса - Кво прайм при нов Локдаун през Зимата на 2021 година???А, май работата отива натам!
67
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-голямото нововъведение на ВАЗ - чистачки отвътре, за да може като кажеш "ПФУ таева в скапаната таратайка" да си бършеш плюнката от вътрешната страна на предното стъкло.Зер 10 години си чакал да ти излезе вноската.
66
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затварят една котка в ладата.Ако на другата сутрин котката е още вътре - колата за експорт.Ако в избягала - за вътрешния пазар.
65
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофилите са *** и тъпите твари.Много прости хора.
64
14
 
28
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Чудесна статия описваща СССР ...Кола произвеждана по лиценз от 1969 г. не е мръднала и на йота развитие.За по-младите ... в началото ладите ( модел на фиат, продаден на СССР) губеха много повече масло от москвичите, които са краден модел на БМВ от 1942г.Толкова за амтомобилостроенето в *** русия
63
10
 
5
 
! Отговори
ОНЗИ преди 3 години
До АнонименАбе готин магазините ни бяха празни защото такива като теб предпочитаха да слугуват а не да бъдат предприемчиви и креативни - при онези хора с шоколада има други амбиции и стремежи към други нива на производство професионализъм и т.н.. Ако ти беше измислил по добра пневматика от тази на завода в Кърджали БКП нямаше да ти пречи. да ама ти плуваше в собствения си шушомигарски манталитет.
62
14
 
13
 
! Отговори
Голф 3-ка преди 3 години
Ако съм бил роден кога е имало Лади никога немаше да погледнем Голф
61
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 57 до 51 и Шаведката и Саабът.Колко пъти тоя Сааб закара съседите ти на сватба, кръщене и абитуренски бал?Да имаше западни коли.У нас пък имаше руско производство.Туй е до хората. И не ми разправяй че шведите не карали с колите си съседите защото всички си имали коли. Те са едни,ние сме други.Шведите си имат шведски тройки.Ние 4-ка за карти.Когато ниглежираш романтиката на хората то ругаеш себе си,баща си,дядо си,липсвати син ти и да седнете 4-ка на карти.Ъ Ъ Отделно живеете в мерцедесите си
60
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До а преди СССР?Я кажи българската марка автомобили която сме произвеждали преди СССР да ни,, ограби" с мотльо?
59
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да имаше чистачки, понеже съм сбъркал значи лъжа.Сина ми дойде и се развика да ходим да ги видив.И ДА имаше, защо ми е да лъжа?Дали сега ги правят така не знам, това е рядка кола за нас.А пък когато имахме машиностроене и корабостроене магазините ни за хранителни стоки бяха полу празни. И седяхме на опашки, за апартамент и кола се чакаше по 15-20 години.Едва когато отвориха Кореком децата разбраха каво значи истински шоколад.
58
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чобани, карайте си 20 годишните талиги и не коментирайте руснаците, не са лъжица за вашата уста. Много сте малки.
57
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 59Ами тия с черните Г класи сме си нормални българи. Кое е не нормалното?
56
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 56Кажи честно, Кими Райконен се е състезавал с Жигули преди 40 години???????? Та той тогава е бил на 2 години бе кълвач. А Фиат изибщо не се чупи да знаеш.
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 51"На задните фарове имаше чЕстачки"Аз още кола със задни фарове не съм виждал. Моля който е виждал, да ми каже каква е, искам да я погледна. Това ще да е чудо на чудесата, щом има задни фарове. Че и с чЕстачки са тия задни фарове. Брех, верно ще да е чудо на чудесата.
54
17
 
20
 
! Отговори
ОНЗИ преди 3 години
Ами когато имаше СССР в БЪЛГАРИЯ имаше заводи за металорежещи машини пневматика вагоностроене електрокаростроене корабостроене и т.н.. Имаше университети пълни със студенти имаше ПЛОВДИВСКИ технически панаир и т.н.. А СЕГА НАКЪДЕ СМЕ !?!?!? Не навирайте вашата просташка политическа демагогия - ВИЕ СТЕ БЕЗПАРДОННИ ПРОСТАЦИ И ХАЙДУЦИ !!!!