ДБ предлага махане на синия талон и екостикерите

Талонът към шофьорските книжки е ненужен
27 авг 2021 21:38, Александър Попов
58
ДБ предлага махане на синия талон и екостикерите
Снимка: БГНЕС

Синият талон да отпадне от шофьорската книжка като напълно ненужен, предлагат Ивайло Мирчев и група депутати от “Демократична България”, които внесоха проект за изменение на Закона за движение по пътищата. В него се предлага и отпадане на въведените наскоро екостикери, както и всички стикери за техническа изправност.

Според Мирчев синият контролен талон е напълно излишен, доколкото съществува централизиран регистър, който е достъпен в реално време от служителите на МВР.

“Контролният талон и процесът по неговото отнемане и връщане правят невъзможна електронизацията на процеса по заплащане на глоба при издаден акт, съответно влязло в сила наказателно постановление. Процедурата създава сериозни неудобства на гражданите, особено когато талонът е отнет в друга част на страната от мястото по постоянен адрес на шофьора”, се казва в мотивите към законопроекта.

Вносителите смятат, че използването на отнетия талон като инструмент за плащане на глоба по наказателно постановление е грешен подход.

“На практика така се въвежда административно наказване за неплатена глоба по предишно наказателно постановление (заради липса на талон). Събираемостта на неплатени глоби не е правомощие на МВР, а на НАП”, допълват народните представители от “Демократична България”.

Подобна инициатива имаше и в 45-ото Народно събрание, но поради краткия му живот не се стигна до разглеждане.

Депутатите предлагат и отпадането на екостикерите като скъпи и излишни. Според тях е много по-ефективно данните да бъдат съхранявани в централизирана база данни, а също отчитат и много технологични рискове при използването им.

“Съществуват редица проблеми със стикерите с чип за дистанционно прочитане, в .т.ч. възможност за четене от неоторизирани лица, избор на неподходящ за съхранение на потенциално чувствителни данни международен стандарт, възможност за клониране и манипулиране на чипове, липса на уредба за случаите на повреда или умишлено екраниране на чипа и др.”, се казва в мотивите към законопроекта.

Проектът предвижда забрана на всякакъв вид стикери за техническа изправност, вкл. такива с чип за дистанционно прочитане. Въвежда се и задължение за автоматично прехвърляне на удостоверение за технически преглед при смяна на регистрационен номер на автомобила.

“Стикерите за периодичен преглед са излишни в контекста на свързаност по интернет и възможност за отдалечена проверка”, допълват вносителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
23
 
! Отговори
до26 преди 2 години
Гербаджии си направиха авансово хранилчица.
27
5
 
30
 
! Отговори
Пецата преди 2 години
Тук има нещо сбъркано. Караш автомобил на газ, узаконяваш си газовата уредба, както си е реда, всичко по нея е изрядно, а в техническите пунктове ти мерят газовете при работа на автомобила на бензин. Според мен законотворците трябва да обърнат внимание на този казус.
26
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали има Евро стандарти. Ние пак измислихме нещо ново БГ Евро стандарти.
25
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стикери, поредната тоест последната гробарска хранилка която си направиха за наши хора.
24
2
 
16
 
! Отговори
Курти преди 2 години
Май идват избори
23
3
 
29
 
! Отговори
Либерала от квартала преди 2 години
Откога думата лепенка се замести от думата стикер, бе гайс?
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За екостикерите не знам, но за талона съм напълно съгласен, това е отживелица от 20-ти век и никъде в света го няма.
21
2
 
38
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Има сума ти хранилки за наши фирми,които трябва да бъдат премахнати.Няма нужда по колите да има всякакви лепенки,при условие,че цялата информация е достъпна моментално онлайн.
20
11
 
22
 
! Отговори
Калин преди 2 години
Чудят се с какво да се занимават от ДБ, после да кажат ние това и това предложихме, нищо че не стана. Тяхното е преливане от пусто в празно.
19
1
 
30
 
! Отговори
хахахахахаха преди 2 години
най-после! последното нещо останало непроменено от комунизма. идея нямам за какво служи и никога не съм имал нужда от него.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тъй *** какво помага и на кой?
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво!
16
11
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Добре... а след туй махаме и Ристю и Гнома :)))
15
2
 
7
 
! Отговори
Кирил преди 2 години
А надцедните от гурме ще отпаднат ли от гласоподавателите?
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ейони ти не ме блокирай
13
17
 
11
 
! Отговори
Ужаст преди 2 години
Добре дошли в новия цифров Ад. След някоя годинка ще си татуирате един QR код, като онуй 20 годишното италиянче и ще си "свиркате". Няма да ви трябват никакви стикери, никакви сертификати за ваксинация, нищо.
12
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво , ако ДБ премахне еко стикерите на колите/ тази нова кражба от народа/ от тук нататък вместо за БСП ще гласувам за ДБ. БСП то не направиха нищо нито с еко стикерите , нито със старите пенсии . За пенсиите пак на всички по 12.5% макар , че се е пенсионирал преди месец - комунистическа уравновиловка.
11
4
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Ти научи граматиката най-напред, че хич те няма.
10
3
 
14
 
! Отговори
КАТ преди 2 години
До Жужу Ти не я носи, има глобичка за това.
9
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И номера не ни трябват. И без това половината държава вече са ьигани дето карат без книжки и без застраховки. Само балъците са изрядни в тази к0чинa, менте на държава!