Кои са най-опасните пътища в България?

Около 30% от жертвите на ПТП са по първокласната пътна мрежка
1 май 2022 16:57, Нели Христова
23
Кои са най-опасните пътища в България?
Снимка: БГНЕС

Рядко минава и ден, без самопровъзгласилите се експерти по пътна безопасност да ни огреят от телевизорите и да ни заговорят с апокалиптичен тон за ескалиращата "война по пътищата". Ако ги слушате, излиза, че движението в България става все по-опасно и спешно са нужни мерки - които, кой знае защо, неизменно се свеждат до намаляване на позволената скорост и поредно увеличаване на глобите.

Разбира се, "експертите" са принудени да говорят така, за да намерят и те място под слънцето на еврофондовете. Но апокалиптичните им прогнози нямат нищо общо с реалността, както веднага ще видим, ако погледнем сухата статистика. Броят на жертвите по българските пътища отчетливо намаля през последните петнайсетина години. През 2020, покрай локдауните и намалелия международен трафик, спадна до 463 души. През 2021 нарасна малко до 561 - но и това е на практика второто най-ниско постижение за последните 60 години. Въпреки топящото се население, намалява и съотношението жертви на 100,000 души.

Всичко това не е повод за ентусиазъм, разбира се. На фона на средното за ЕС съотношение от 5.2 загинали на 100,000 души, българското 8.6 на 100,000 е твърде високо. Но сме готови да поспорим дали повишаването на глобите и намаляването на максималната скорост по магистралите е най-ефективният път за целта. Или той преминава през промяна в ролята на пътната полиция (повече превантивна и показна, по-малко криене в храстите с радара), през активна намеса на полицията срещу лошите републикански и общински пътища (функция, от която МВР повече или по-малко е абдикирало), през затягане на контрола върху техническата годност на автомобилите, вместо към печатането на доходни за някои, но иначе напълно безсмислени екологични стикери.

След това кратко отклонение, нека видим кои места в България са били най-опасни за шофиране през 2021 година, и къде рискът да загинете в катастрофа е бил най-нисък. Данните на МВР показват, че най-много тежки произшествия (тоест с пострадали хора) са се случили в Пловдивска област (731), пред София-град, Варна и Бургас. Най-малко са в Търговище (eдва 44), Ямбол, Перник и Видин.

Традиционно най-рисковите месеци - юли и август - този път са изместени от ноември, но това се дължи на една-единствена тежка катастрофа, тази с македонския автобус на "Струма". Около 30% от жертвите са дадени по първокласната пътна мрежка, други 40% - по второкласната и третокласната, и едва 18% са дадени на магистрали.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
7
 
! Отговори
Batman преди 1 година
Благодарение на нашите умни лешояди в правителството, имаме такива пътища че всеки ден рискуваш живота си до точка А и точка Б..Ама и ние сме си виновни само с хартия надпис долу мафията, няма да помогне.. всички заедно и разумно..
21
0
 
4
 
! Отговори
Batman преди 1 година
Щеше да е по добре дани изпратят един линк и ние да качваме снимки на български те смъртоносни пътища, но както и дае аз преди седмица се прибрах от чужбина и дупки те на един завой дето ги знаех 7 години сега кат се прибрах ги има още с зашеметяващ отвор че ако минеш през дупки гумата ти остава вътре това ще рече около 45 до 50 см дупка евала на кмета и министърите и лешоядите
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В област Добрич ги търсете, където уж развиваме туризъм.
19
4
 
1
 
! Отговори
6 преди 1 година
Решението е навсякъде със 140 и си шест
18
2
 
6
 
! Отговори
Околовръстното преди 1 година
Околовръстното в Пловдив най лошия път в бг тотален убиец!!!
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И писалия статията търси своето място под слънцето. Явно. ХахахаИначе - когато не се правиш на джигит и караш УМНО опасни пътища няма. Но простаците, както и дупките по пътищата НЕ СЕ СВЪРШВАТ!!!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Околовръстното при Люлин прилича на решето.Кой направи пътя и преди колко време?
15
0
 
20
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Колко са трайно инвалидизираните и без работа след катастрофи? Как живеят те без средства? Относно шофирането- никога по тъмно,никога уморен и недоспал и винаги голяма дистанция. И никога с чужда кола.
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне 50% от смъртоносните катастрофи са напълно умишлени самоубийства, но това е тема табу . Затова и процента в България е по голям
13
2
 
9
 
! Отговори
Hulk Hogan преди 1 година
Всичките!!!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видин - Ботевград, колко хора трябва да загинат там за да се почне пак строежа на скоростния път?????
11
1
 
13
 
! Отговори
Тео преди 1 година
За да достигнем ... хайде да не е 5, а 6 на 100 000 има една магическа думичка - превенция! Хванат те да шофираш зад волана пил - от 0.5 до 1.2 промила 2000 лева глоба, нагоре - шест месеца книжката на трупчета. Следващото е важно - хванат де да караш с отнето СУМПС - шест месеца затвор, автоматично. Хванат те без СУМПС - глоба в размер на един курс теория и практика х2, като все едно си си платил и изкарваш курс. Ако пак те хванат да караш без СУМПС- пак 6 месеца в затвора!
10
4
 
17
 
! Отговори
Реплика преди 1 година
Въпросът ще е по правилен има ли нормални пътища в България.Платените пътищари протестират,трябва да ги попита някой ДАЛИ ИМАМЕ НОРМАЛНИ ПЪТИЩА ? Сигурно ще гледат гузно и нагло
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът ще е по правилен има ли безопасни пътища в България и отговорът е няма такива мантинели бол там кадето не трябва пример Стара Загора Раднево маркировка на ръба да кажа никаква усветление никакво знаци никакви неравности и дупки колкото си щеш и още купища неуредици по нашите пътища.
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търново-Русе е опасна отсечка
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Варна до Бургас през лятото абсолютно всеки ден има ПТП-та. Трафикът е убийствен, често буквално.
6
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kakvo stana platihte li svrahletatelnite chasove na onzi pripadnal bg pilot pensioner v tamnoto more pone na pazitela na tradiciite mu?
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Bg tankisti trudno minavat prez rekite. Soldatite ne znaiat da pluvat.
4
13
 
36
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Всички пътища на Бойко са опасни: като се почне от кварталните улички и стигнеш до главните междуградски артерии. Дори само за секунда невнимание може да се нахакаш на дупка от 10 см, на необозначени шахти или на недовършени ремонти.
3
2
 
8
 
! Отговори
Амчъкистанец преди 1 година
Посочете ми един!