С 50% са скочили цените на автомобилите втора ръка

У нас най-предпочитани са колите до 10 години
12 авг 2022 07:12, Нели Христова
146
С 50% са скочили цените на автомобилите втора ръка
Снимка: БГНЕС

Цените на колите втора ръка продължават да растат. От бранша прогнозират, че увеличението може да достигне близо 50 процента спрямо цените от миналата година. На този фон производителите на нови автомобили продължават да изпитват сериозни затруднения със сроковете от липса на части заради пандемията, предаде БНТ.

От началото на годината цените на колите втора ръка вървят нагоре. Причината - на вторичния пазар в Западна Европа липсват оферти. Традиционният внос от Италия, Германия, Швейцария и Австрия е силно ограничен, тъй като след световния локдаун за нов автомобил се чака между 8 месеца и година и половина.

"За една кола в момента се борят около 4-5 търговци навън. Цените се вдигнаха поне с 30 процента както на новите коли, така и на втора употреба", обясни Любомир Доросиев - Асоциация на вносителите на автомобили.

Основната причина за това е огромното забавяне на резервните части и доставката. Поради тези причини през последните години доста се развива вътрешният пазар на автомобили в България, допълва Константин Попов - търговец на автомобили.

У нас най-предпочитани са колите до 10 години. Според търговците макар и с бавни темпове автопарка в България се подновява като в големите градове шофьорите вземат под внимание и евросертификата на колата.

"Ценовият диапазон на автомобилите, които се продават на българския пазар, е между 3-4 хиляди лева до 40-50 хиляди. Дизеловите автомобили са най-търсените. Тези с малките мотори са за предпочитани. Тъй като в момента пропан-бутанът е най-евтиното гориво на пазара, към колите с газов инжекцион също има голям интерес", каза Емил Николов - търговец на автомобили.

Повишен е и интересът към хибридните автомобили заради ниския разход, който е средно с 30% по-малък от този на стандартен бензинов или дизелов двигател в същия клас.

През последните няколко месеца търговците отчитат и друга тенденция. Повишаване на интереса към електрическите автомобили заради високите цени на горивата. Втора ръка те могат да се намерят на цена между 20 и 80 хиляди лева.

Засега обаче придвижването на ток у нас остава по-скоро бутиково удоволствие. До 1 юли регистрираните електрически коли са малко над 4600. Според търговците една от причините е липсата на голям брой зарядни станции в страната. На този фон прогнозите са, че цените ще продължават да растат, а пазарът ще навакса забавените темпове най-рано догодина.

"От 60-70 автомобила, които държа в наличност, в момента имам 9 автомобила в автокъщата. Продаваме, а няма какво да купим", обясни Любомир Доросиев - Асоциация на вносителите на автомобили.

По данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили броят на регистрациите на нови коли в Европа е намалял с близо 17 процента през юни. От началото на годината спад отчитат страни като Италия, Франция, Германия и Испания. Най-голям процент през юни е регистриран в Хърватия - близо 30 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
15
 
! Отговори
Голям умньо преди 1 година
Вижте колите със какви двигатели са 1000куб. 1,2.....качени на големи купета и като е на15г ,ами тя е точно за изхвърляне --дизела дкоро няма да поевтинее и на прегледа като ти кажат ,че можеш да я караш само до село защото замърсява ? Защото това го гласят и какво правиш ?
12
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се кара на газ, къде е 3.20 къде 1.20, а тези които са на метан не ми се мисли.
11
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китосани, с върнат километраж, не мерси, ще си карам 40 годишната Лада. Никога не ме е оставяла на пътя.
10
15
 
40
 
! Отговори
x преди 1 година
Дръжте си талигите. Не ви трябва нова кола и излишни разходи. Идва Голямото Зануляване, опичайте си акъла и кътайте парата, ослушвайте се всеки ден какво се случва и какво мислят да правят, казват ти го в лицето, само да има кой да чуе.
9
2
 
23
 
! Отговори
Голям умньо преди 1 година
Трябва да си за да дадеш 5000лв за кола на15г и повече за която ти казват ,че е на 150000км ,а тя е минимум на 350000 а след това ти трябват от 1000лв на горе да я вкараш във пътя горе долу !и каскадата от даване на пари ще свърши едва като я дадеш на балканто защото ти никога няма да можеш да я препродадеш ! Защото те вдигат цените не само на колите които са до 5--7г. а и на абсолютно изтормозени коли на които цената не трябва да е повече от 2 хил лв и да ти излезе като я пуснеш,3--3500 !
8
32
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Хахах аз карам 4.2. ве осмак на газ. Зареждам на 95 стинки в момента и не се спирам. Гори ми в София 15 лв. на сто. На дълго 11. Боли ме корема да се подигравам на нафтаджиите с 3. 40 нафтата хахах
7
3
 
10
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
ГОЛФ ЧЕТ'РИ Е' НО И ЧЕТ'РИ И ТЕ ТАВА Е!!
6
5
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато не върви търговията вдигай цената. Стар е този номер и вече не върви.
5
2
 
48
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Започвайте вноски в "Мототехника"
4
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бараки И въпреки, че 2-3 години седят непродаваеми, не свалят цените
3
2
 
63
 
! Отговори
на100% преди 1 година
Търгашите плащат за реклама на бараките !!!!
2
1
 
74
 
! Отговори
тъй де преди 1 година
И с 50% са намаляли клиентите........
1
1
 
68
 
! Отговори
Бараки преди 1 година
Ми да си ги карат бе.Кола на 220 000 км 15 годишна пуснал я за 20000лв.И писал.НОВА,КАРАНА САМО ОТ БАБА ДО МАГАЗИНА,УНИКАТ.СУПЕР ОФЕРТА ПРОМОЦИЯ и пр...