Румен Дунев: Е-кола би се изплатила в дългосрочен вариант

Автомобилите с ДВГ няма да изчезнат, смята той
29 мар 2023 20:10, Росен Стойчев
54
Румен Дунев: Е-кола би се изплатила в дългосрочен вариант
Снимка: БГНЕС/EPA

Държавите в ЕС одобриха окончателно забраната до 2035 г. за продажба на нови автомобили, задвижвани с изкопаеми горива, след като Германия се отказа в последния момент да я блокира.

Горивата, за които Берлин иска да въведе извънредни правила, все още са в процес на разработване и трябва да се произвеждат с помощта на нисковъглеродна електроенергия.

Още по темата

Румен Дунев от федерацията по автомобилизъм заяви, че електрическите автомобили неизбежно навлизат все повече.

"Това е доста екологична алтернатива, а е и много по-евтин начин на придвижване. С повишаване на пробега, електромобилите ще станат все по-евтини. Двигателят с вътрешно горене няма да изчезне от автомобилите, тъй като те дават независимост за дълго пътуване с едно зареждане. Използването на синтетичните горива удължава употребата на коли с двигатели с вътрешно горене. Тeзи горива ще направят отработените газове по-чисти", обясни Дунев пред Нова Нюз.

По думите му броят на станциите за електромобилите у нас са достатъчно, така че да може да се стигне до София до морето. "Желаещите да си купят електромобил трябва да имат собствен източник на захранване. Ако разчитат на бързите станции, ще платят по-скъпо. Разходите на един електромобил годишно са пренебрежимо малки на годишна база, не се плащат данъци, няма смяна на течности и масла, има само един филтър на купе. В дългосрочен план един електромобил би се изплатил, така че са подходяща инвестиция. Държавата може да подпомогне със субсидия бъдещите собственици на електромобили. Тези в Европа стигат до 5000 евро", коментира Дунев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"трябва да имат собствен източник на захранване". Е то освен по станции и вкъщи, както тук някой спомена трябва генератор освен.. а генератора е на гориво ахахаххахаха . скоро ес няма да го има
19
1
 
25
 
! Отговори
ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН... преди 1 година
2050 г.... България не съществува. Половината от нас-също....Не се ядосвайте,живейте си като нормални българи, последна партида....
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 - "Когато направят акумулатори, които се зареждат за 15 минути, тогава ще си купя ЕЛЕКТРОКАР" - само че те ще имат две особености - първо, ще е необходим МЕГАВАТОВ източник на тхок, за да се случи това - и второ, такава батерия след няколко години, примерно 2-3, ще бъде унищожена от циклите бързо зареждане, и ще е време за няколко хилядарки за нова... Не може, не работи тая технология с "електромобилите", тя е абсолютно мъртвородена!
17
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Електрическата КИА е 89 560 лв. с ДДС. КИА Сийд дизел с всички екстри е 64 890 лв с ДДС. Разликата в цената е 24 650 лв. Ако обърна това в гориво по днешна цена това е 8306 литра дизел. При среден разход на дизеловата КИА от 5.5 на сто със 8306 литра се очаква тя да измине 150 000 км.!! Ами че това спорд автотърговците е кола на 10 години. Това означав, че аз ако купя дизела ще спестя пари за 10 години гориво!
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Би се изплатила, но може да я караш само в града. Да тръгнеш на път повече от 100 км в една посока няма шанс да се прибереш вкъщи същия ден или да минеш повече от 200-250 км реални в едната посока, после спираш за зареждане 8 часа и тогава продължаваш или се връщаш обратно. Когато направят акумулатори, които се зареждат за 15 минути, тогава ще си купя ЕЛЕКТРОКАР
15
4
 
14
 
! Отговори
българина преди 1 година
От 17 ноември 2022 са въведени специални регистрационни табели за електрически автомобили.Табелите следват формата на стандартните, с разликата, че са със зелени символи на бял фон. За разлика от стандартните табели, тези за електрически автомобили нямат областни кодове. Вместо това имат един национален код - "ЕА" (Електрически автомобил). Къде отива данък МПС от всички областни градове, ето това ме интересува? ако е в софия, да ви и ба майк ата !!!!
14
1
 
15
 
! Отговори
Съвет от дядо преди 1 година
Е колата е много рискова инвестиция. Да изчакаме десетина години и тогава. Я електриката , я ДВГ.
13
3
 
24
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Имам Опел Грандленд Х 2019 1.6 дизел. Среден разход комбиниран 4.9л!!!Каква електричка какви глупости
12
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представете си един малък жилищен блок в който живеят 20 семейства. Всяко семейство има по 2 електрически коли. Всяка вечер хората се прибират от работа и колите се включват на зарядни 7KW. Това прави 280KW пикова консумация само от автомобилите. В този блок има и бойлери, осветление, електроуреди, отопление, климатици и др. консуматори поне още 200KW. Сега тази консумация я умножете по 100 и се получава един квартал. Много ми е интересно как ще издържи мрежата? И от къде ще дойде този ток?
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Желаещите да си купят електромобил трябва да имат собствен източник на захранване." ке си купим хонда електричка с генератор хонда
10
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА Е ИЗМАМА! Просто недвусмислена лъжа! Как ще се "изплати", когато все повече намаляват субсидиите и нараства цената на електроенергията! Как ще се изплати, като след 8 години батерията е съсипана и трябва да се смени с нова, на цена МНОГО ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ! И дори да беше много, много по-евтино от нормален автомобил, това е блезполезна играчка! Зарежда се чясожве! Не можеш да разчиташ! Пробега пада просто от това, че седи на улицата! През зимата пробегът пада драстично! ИЗМАМА! ПОРЕДНАТА ИЗМАМА
9
1
 
20
 
! Отговори
Име преди 1 година
Чудех се на кого викат "Дуньо-простия" - това ли било? За едно в прав, ДВГ-то няма да го победят скоро.
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде мога да зареждам е-кола в квартал Дружба или Младост? Няма нито една зарядна станция в тези квартали. Дори от балкона немога да пусна кабел, защото се налага да паркирам на километър от нас.
7
0
 
11
 
! Отговори
ЛУДИ ХОРА... преди 1 година
Ама искат да ядат истински домати
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз мисля че ще се изплати. Ако не и мине пътя танк. Има смисъл да се инвестира в бункер .
5
1
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Бъдещето на автомобилите (особено на тежкотоварните) е водородните клетки. Батериите са неефективни и опасни за околната среда.
4
1
 
46
 
! Отговори
koko преди 1 година
Тъкмо да се изплати и батерията трябва да се сменя - а тя е сериозна цифра !!!
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още един който не е много наясно с технологиите зад е-колиге
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и как точно се изплаща сама?
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, ще се изплати след 20 години... Хаха Ако успее да се движи толкова време