Колите поскъпват, ЕС вече изисква камера, следяща шофьора

Тя ще натовари цените с 300 до 500 евро
18 мар 2024 17:00, Стела Стоянова
230
Колите поскъпват, ЕС вече изисква камера, следяща шофьора
Снимка БГНЕС, архив

Европа все повече затяга правилата около пътната безопасност, особено по отношение на оборудването в автомобилите. Още един нов аксесоар ще стане задължителен от 7 юли 2024 г.

От тази дата новите модели задължително трябва да разполагат с камера за наблюдение на водача, която трябва да засича моменти на невнимание или сънливост, пише "24 часа".

Този краен срок от 7 юли 2024 г. се отнася за всички новоодобрени превозни средства, тоест нови модели, които ще пристигнат на пазара. Тези, които вече се продават, все още не трябва да променят своето оборудване, защото има гратисен период до юли 2026 г.

Тази мярка е интегрирана в регулаторната рамка, наречена GSR2 (Общ регламент за безопасност 2). Директивата предвижда шофьорите, които отместват поглед от пътя за повече от 6 секунди между 20 и 50 км/ч, да бъдат предупреждавани със звукови сигнали. Над 50 км/ч продължителността пада до 3,5 секунди.
Тези устройства следят главно лицето и го "измерват" в различни точки: позицията на главата, нейната ориентация и особено очите, като скоростта на затваряне на клепачите или мигане.

Новата технологична джаджа ще се отрази на цената на новите автомобили, които още поскъпнат още. Към момента няма официална оценка на допълнителните разходи, но сигурност цената ще бъде поета от клиентите. Сумата може да набъбне и повече, защото производителите вероятно ще се изкушат да добавят устройство, което контролира силата на звука или яркостта на екраните, когато се стигне до предупреждение на шофьора, смятат от френския производител на оборудване Forvia.

Според специалистите новата задължителна камера, дебнеща шофьора, ще натовари цената на автомобилите средно между 300 и 500 евро.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
1
 
20
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
Всичко върви по план. 160 държави са готови с цифровата валута. А, тази камера освен до спирачките ще има ли достъп и до банковите сметки? Компа на колата, де. Защото трябва помощ за Украйна.
180
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Байганети пак се мисли за много умен, тиксо щял да слага на камерата. Ако беше малко умен щеше да се ограмоти малко, да прочете какъв концлагер му готвят.... А с тиксото няма да стане, колата не пали докато компютъра не потвърди, че всичко фунционира както трябва.
179
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези най-накрая ще се сетят. Всяка кола трябва да е снабдена с черна кутия като в самолетите. И като те спрат за проверка, мушкат един четец и после на всеки му според заслугите.
178
0
 
21
 
! Отговори
Ами сложете преди 1 месец
И автоматичка "щипалка", щом шофьора тръгне да заспива колата да го ощипе! А още по-добре и да сложим чип в мозъка на всеки водач, та да няма катастрофи? Егати *** предложения, все пак става въпрос за ЖИВИ ХОРА, а не за роботи!
177
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ЩЕ ИМА ЛИ ВНЕДРЕНО ЦУКАЛО С ДАТЧИК ЗА ДВИЖЕНИЕ, ЩОТО АКО ШОФЬОРА ВСЕ ПАК ТРЪГНЕ ДА СЕ ИЗХОЖДА В ДВИЖЕНИЕ ГЪРНЕТО ДА Е НА ПОЗИЦИЯ. ВСЕ ПАК ТОВА Е ВАЖНА ДЖАЖА ОТ КОЯТО ЗАВИСИ БЕЗОПАСНОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО.ХАХАХХАХА И ТОВА ЩЕ ПРИБАВИ ОЩЕ 1000 ЕВРО КЪМ ЦЕНАТА И НАКРАЯ В ТОЯ *** СУЮЗ 1 БАРУТНИК /НОВА КОЛА/ ЩЕ СТРУВА ПОВЕЧЕ ОТ КОСМИЧЕСКИ КОРАБ.
176
0
 
23
 
! Отговори
Честита демокрация преди 1 месец
В най-новите модели от 2025 година ще има задължителен ръбат алуминиев ректален термометър за измерване на температурата на водача, за да не заспи на волана!!!!!
175
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
една лепенка на камерата или резнат кабел и биг брадър свършва
174
1
 
40
 
! Отговори
Пак да питам преди 1 месец
Харесва ли ви бъдещето, което ви готвят, овце?
173
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 173 "Идеално. Сега да видим какво ще измислят да ни монтират камери с микрофони и в домовете" Измислено е отдавна - LED осветление с чипове вътре
172
1
 
22
 
! Отговори
Гадняр преди 1 месец
Нашите *** защо плачат за СеСеСеРе и Путин? Ние сме в далеч по-развит комунистически съюз...
171
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И микрофони . Да се чува кой е предател . Какво си говорят за политиката и за полицията и кат .
170
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А на танковете в Украйна слагат ли камери като им изсипват толкова пари. Вече полудяха.
169
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ццц
168
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идеално. Сега да видим какво ще измислят да ни монтират камери с микрофони и в домовете. Да палим свещи тази тоталитарна организация ЕС да се саморазпусне. Друг изход не виждам
167
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следене:))еми, направо по един чип и пълно следене нали това е целта, не да хабят парите на хората за глупости.
166
0
 
16
 
! Отговори
Къде са зелените ? преди 1 месец
Само за Тирове и автобуси да е това във всяка кола е голям разход на енергия и ресурси-анти зелен закон !!!
165
0
 
45
 
! Отговори
Много пъргави тия преди 1 месец
Иначе от 5 години не можем да решим латно време или зимно да оставим и да не местим постоянно часа 2 пъти в годината, но щом е за наблюдение и контрол за нула време е факт вече и след две години влиза в сила.
164
0
 
47
 
! Отговори
Биг Брадър преди 1 месец
500 Е за камерка е множко, явно ще има и връзка със стаелитен нет това нещо и ще сме 24ч лайф. Микрофон за хъркане ще има ли. За псуване на Министрите дето 3 години не барат пътищата глоби ще има ли ?
163
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези са абсолютно ненормални.
162
0
 
13
 
! Отговори
Роко2 преди 1 месец
Само на тировете и автобусите може ,но във всяка кола?! Някой водим нови гаджета в града на планина с колите. Някой хакер ако ме хакне ще станем известни и жената ще ми отвее покрива.