Колите поскъпват, ЕС вече изисква камера, следяща шофьора

Тя ще натовари цените с 300 до 500 евро
18 мар 2024 17:00, Стела Стоянова
230
Колите поскъпват, ЕС вече изисква камера, следяща шофьора
Снимка БГНЕС, архив

Европа все повече затяга правилата около пътната безопасност, особено по отношение на оборудването в автомобилите. Още един нов аксесоар ще стане задължителен от 7 юли 2024 г.

От тази дата новите модели задължително трябва да разполагат с камера за наблюдение на водача, която трябва да засича моменти на невнимание или сънливост, пише "24 часа".

Този краен срок от 7 юли 2024 г. се отнася за всички новоодобрени превозни средства, тоест нови модели, които ще пристигнат на пазара. Тези, които вече се продават, все още не трябва да променят своето оборудване, защото има гратисен период до юли 2026 г.

Тази мярка е интегрирана в регулаторната рамка, наречена GSR2 (Общ регламент за безопасност 2). Директивата предвижда шофьорите, които отместват поглед от пътя за повече от 6 секунди между 20 и 50 км/ч, да бъдат предупреждавани със звукови сигнали. Над 50 км/ч продължителността пада до 3,5 секунди.
Тези устройства следят главно лицето и го "измерват" в различни точки: позицията на главата, нейната ориентация и особено очите, като скоростта на затваряне на клепачите или мигане.

Новата технологична джаджа ще се отрази на цената на новите автомобили, които още поскъпнат още. Към момента няма официална оценка на допълнителните разходи, но сигурност цената ще бъде поета от клиентите. Сумата може да набъбне и повече, защото производителите вероятно ще се изкушат да добавят устройство, което контролира силата на звука или яркостта на екраните, когато се стигне до предупреждение на шофьора, смятат от френския производител на оборудване Forvia.

Според специалистите новата задължителна камера, дебнеща шофьора, ще натовари цената на автомобилите средно между 300 и 500 евро.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
24
 
! Отговори
Черното Огледало преди 1 месец
И ако те ужили пчела и имаш алергия и ти се подуе около очите ще те мисли за заспал и няма да може да стигнеш до фелшера на селото...
160
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото повече закони и правила, толкова повече престъпници, Лао-дзъ го е казал преди повече от 2,5 хил. години, и днес е по-актуално от всякога.
159
3
 
3
 
! Отговори
Фалшив ковид преди 1 месец
До СъмненияКажи го на умрелите това за ковида,Германия се сучеше около Русия от 20 години сега се дърпа и и излиза през носа но до 2 години са ОК
158
1
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 1 месец
Само да попитам: тази "нова" мисирка Cтeла Ст. , която напоследък дращи тук, дали не е прокоповската овца Н.е.л.итy. Pиcтюва или само не е ученичка? Тов бива безсмислени б..ъл..во.чи през час, но това си е тежка, либерастка диагноза
157
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хе, хе, хе къде се навря бедна Бг, в демокрация, свободно движение, цивилизация, това за Бг ли е.:))))
156
0
 
15
 
! Отговори
43657 преди 1 месец
Абе, ЕС на всички които решават "умни" закони.... Я, БЕГАЙТЕ ПРИ ПСИХОАНАЛИТИК
155
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на ЕС, всичко електронно, даже и дръпване на шалтера на непотребни неща:))
154
1
 
26
 
! Отговори
Съмнения преди 1 месец
Всичко върви към дигитализация.10 години съм инкасо в Мюнхен.По време на лъжата ковид се затвориха десетки банкови филиали , продължава с пълна сила , губим постоянно клиенти.Демонтират апаратите за прием на монети в шпар каса.В БМВ и Рено не се приемат пари в брои.Нито кола нито винт можем да купим в брои.Така и не успяха да ме ваксинират.Прибрах семейството си в България а ако стане пак нещо знам от къде да напусна Германия без да ме засичат с есе мес ти откриват трябвателефоните изключени.
153
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добро решение, австралопитека трябва да се държи изкъсо. Малко ви е. Старите също да се оборудват задължително. Също, устройства за алкохол. Повечето не шофирате, а си гледате телефоните. Лявата на волана, дясната в телефона, а главата увиснала като со пол - 5 убваци днес за 3км "карат" и не виждат...вдига главата и не знае къде се намира...необръснати, брадати и невчесани първенюта. Никакви глоби, направо без книжка. Льольовщина тотална.
152
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
та от коя страна на колата и с коя ръка да си отворя вратата,гейове мръсни
151
0
 
15
 
! Отговори
До ес преди 1 месец
Що не се гръмнете *** ???
150
11
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Това е полезна екстра.Улавя заспиването преди да си помислите, че вече е време за почивка.
149
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слагайте камери и в кенефите, да се ограничат драскащите по стените. Какво стана, свобода за амбриажите - да правят каквото си искат, а нормалния човек да е следен.
148
0
 
19
 
! Отговори
преди 1 месец
Ако камерата не работи ще мога ли да си карам колата?За един приятел питам дето все му се чупят камерите.
147
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде сега някой да ми обясни, как ще съм сигурен, че камерата ще е изключена, когато колата ми е спряла...някъде в гората. И реша да правя секс с любовница? Или - не може. Евросъюза не разрешава! Да ви го начукам на патароците. На всички.
146
1
 
27
 
! Отговори
Евроджендърмерист преди 1 месец
Супер! Айде сега и от първи април 2025 и задължителни камери в домовете. Идва най-страшната от всички досега диктатури.
145
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой ли не усеща, че това е посегателство върху личната свобода? Много е съмнително дали камерата ще намали автопроизшествията, защото има стотици други мерки, по-удачни, които не се спазват. Но едно е сигурно: че пространството в колата вече не е лично, а споделено с неизвестен зрител. Русия ли била тоталитарна?! Я, пак! Скъсаха ни *** с все по-яки и по-яки еврорестрикции.
144
0
 
17
 
! Отговори
Само... преди 1 месец
...евро-джендераст може да го измисли тва нещо!
143
0
 
14
 
! Отговори
Съмнения преди 1 месец
Тези незнам дали глупостите мислят,но мен ми се струва ,че дигиталният затвор ще отвори врата до 2030г.Вече следя цените на антидронва защита.от 5,000хиляди до 20,000 лева.Ще ни е нужно помнете ми думата.
142
1
 
19
 
! Отговори
царят е гол преди 1 месец
С ТОВА СЛЕДЕНЕ МИ СЕ ОТЩЯ ТОЗИ СЛЕДЯЩ ЕС. АЙ СИКТИР, С ТОЗИ КОНТРОЛ И СЛЕДЕНЕ! ПО-ЗЛЕ СТАВА И ОТ КОМУНИЗъМЯ