Готвят забрана за вноса у нас на твърде стари автомобили

Ще може да се регистрират само превозни средства от “Евро 4” нагоре
11 май 2024 09:33, Елка Василева
284
Готвят забрана за вноса у нас на твърде стари автомобили
Снимка: архив, БГНЕС

Вносът на твърде стари автомобили ще бъде забранен, предвижда проектът на Интегриран план за енергетика и климат, който е подготвен от последния редовен кабинет и е изпратен за одобрение в Европейската комисия.

В страната ще може да бъдат внасяни само автомобили с еко стандарт “Евро 4” или по-висок. Този стандарт беше въведен и за бензиновите, и за дизеловите автомобили от 1 януари 2005 г. Това означава, че ще бъде забранен вносът на 20-годишни или по-стари автомобили. Целта е модернизиране на автомобилния парк в страната, пише „Труд“.

В изпратения в Брюксел документ е записано, че изискванията за нормите на вредни емисии от автомобилите ще важат не само за първоначална регистрация, а и за последваща продажба и регистрация.

Това означава, че собственик на 20-годишен автомобил няма да може да го продаде на друг човек в страната.

Вариантите за човек, който смени 20-годишната си кола с по-нова, са или старият автомобил да бъде продаден на дилър, който да го изнесе за страна извън ЕС, или да бъде даден за скрап. Като е предвидено да дават субсидии при предаване на скрап от стари дизелови автомобили.

Промяната обаче може да има негативен ефект по отношение на вредните емисии. Ако собственик на бензинов автомобил на 20 години не може да го продаде, няма да има стимул да го смени с кола на 15 години. А хората, които имат пари за чисто нов автомобил, рядко имат и кола на над 20 години.

В изпратения в Европейската комисия документ не става ясно какво ще стане с класическите автомобили, купувани от колекционери и ентусиасти, които често са дори на над 30 години. В страната има добре поддържани стари автомобили, които привличат с красотата си погледите на минувачите, но при въвеждане на забраната те нито ще може да бъдат продавани, нито купувани.

Възможна допълнителна мярка е отнемане на регистрацията на превозни средства, които изпускат повече вредни газове отколкото предвижда тяхната екологична категория, например автомобили с дезактивиран катализатор или филтър за твърди частици. Друга предвидена мярка за намаляване на вредните газове е въвеждане на зони с ниски емисии. Общинските съвети ще решават кога и на кои превозни средства да бъде ограничен достъпът в определени части на общината.

Предвидено е да бъде насърчено използването на хибридни и електрически превозни средства. В документа е записано, че ще бъде въведено прогресивно данъчно облагане, насърчаващо използването на енергийно ефективни превозни средства с ниски емисии. В разработения от Министерството на иновациите проект на закон за електрическата мобилност е предвидено увеличение на данъка за най-старите дизелови коли с до 78%. Това обаче ще има обратен ефект по отношение на автопарка в страната. Човек си купува стара кола, защото няма достатъчно пари за нова. При увеличение на данъците хората ще купуват още по-стари коли, за да могат с предвидения си бюджет да платят и автомобила, и новите данъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
7
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До ъглошлайф не ме интересуват твойте джендърски неволи, от какво се оплакват клиентите ти и какво правиш, но в типичен цоц навик се опитваш да преписваш собствените си действия на другите хора. А това, че мозъка ти не стига за 2 стотинки си е твой проблем!
170
1
 
1
 
! Отговори
до 184 преди 1 месец
Прав си , даже като има извънредни избори през 6 месеца .
169
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубавите неща стават с поощтрения а не с ограничения.Или пак едни пари да се събират иде реч.
168
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новата кола е най-хубавата кола,може и най-евтината да е,ама на 4 години да се подменя с нова.
167
3
 
19
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 месец
В България този пазар на Автомобили е Изкривен от Мафията - както е с ВЕИ .Ще ви дам пример - в Румъния една дачия на ток се продава за 10 000 лева , в България за 40 000 лева .В Германия една Тесла на Ток се продава за 50 000 лева , в България 120 000 лева . Китайските Марки поставят Рекорди - в Франция Хибрид СУВ се продава за 20 000 лева , в България за 80 000 лева .
166
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-стари автомобили от седем ходи и да няма право да се карат повече. а този период една кола се амортизира напълно, а и на вид вече е стара. Трябват повече ограничения да се въведат.
165
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
така трябва , всички мишки дето не са рода на Боко, не трябва да карат коли
164
1
 
12
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До Бизнесмен : Аз на моя син за бала му купих Боинг 747 с екстри като на Еър Форс 1 , та да може да си вози всичките гаджета заедно.
163
10
 
2
 
! Отговори
Варненец преди 1 месец
По принцип в София са най старите коли в цяла България. Автопарка в София е трагедия както и София по принцип. В провинцията се карат много по нови коли от София.
162
1
 
18
 
! Отговори
Аааа преди 1 месец
Сигурно ще актуализират доходите и всеки ще може да си купи нов автомобил? Абе вашата м...а.... ***, друга работа нямате ли та се занимавате с глупости? Значи от данъците на всички ще се правят пътища и магистрали, А само "богоизбраните", които могат да си позволят нов автомобил ще карат!
161
28
 
4
 
! Отговори
Бизнесмен преди 1 месец
На сина ми му купих БМВ за 80 000 лв само защото някакъв негов съученик от няколко месеца парадирал че щял да е със Шкода vrs на бала и я хлъзга из града и се правил на отворен. Еми на малкия бавареца е 400 коня и тая Шкода е като количка с дистанционно пред неговата машина.
160
0
 
15
 
! Отговори
Общ работник преди 1 месец
До 175 - абе софийски нефелник, нали ***, дето вие ги избирате направиха така, че само София от цялата държава прилича на нещо и има някаква смислена работа, градски транспорт и пр. цивилизационни благини. Останалото от държавата е тотал щета. Къде отиват данъците? И как се разпределят? Къде да идат хората? В София? Или в чужбина?
159
0
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
като правят такъв закон да мислят за олд тамърите !!!
158
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредните глупости.
157
2
 
24
 
! Отговори
Парадокс преди 1 месец
Политиците-*** готвят поредната икономическа тесла на народа. Естествено под лозунга "от Брюксел така казаха". Човек, който няма пари за нова автомобил, кара стар. Не от любов към антиките, а от мизерия.
156
18
 
0
 
! Отговори
Несофиянец преди 1 месец
Бате то сега 18 годишните като вземат книжка карат някви нови коли и то бмв-та и аудита на по 10-12 години или примерно мерцедеси или голфове ГТИ некви там по стари на по 15-20 госини щот са по ефтини коли ама тва че едно време ваште не са ви купували скъпи коли за абеториентския бал си е ваш проблен
155
12
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 1 месец
Панелния клоун реве за социализъм, вземат му колата и го върнат в строя, реве за капитализма, че там е свободия.
154
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От общ работник, кво друго да очакваш, освен мизерно мислене. Ще си хвърлите старите коли и това е.
153
4
 
32
 
! Отговори
Общ работник преди 1 месец
Отново жълточаветният умнокрасивитет е оставен да спуска безумни за нашите географски ширини закони и наредби. И отново е в стил "бедните да го дуфат". Няма ли кой да обясни на тротонедкаджийте, че чичо от село си кара старата кола, ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ДА СИ КУПИ НОВА!!!! А с подобни мерки той още по-горещо ще съветва децата и внуците да бягат надалеч и да не се връщат тука. Ако икономическите условия се подобрят, автопарка ще се подмени от самосебе си и без безумни мерки.
152
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разкарайте им местата за паркиране и сами ще се откажат от колите си