Експерт: Терористи подпалиха влака

„Пожарът във влака е терор, при който предупреждават, че ще гръмне бомба“, смята Христо Смоленов, подготвял спецчасти за борба с терора
7 мар 2008 08:36,
156
Експерт: Терористи подпалиха влака
Снимка: БГНЕС

Пожарът във влака София-Кардам е пламнал поне от две места, казва експертът по антитероризъм Христо Смоленов пред в. "Труд".

„Според мен влакът не е взривен, а умишлено подпален и не от един терорист, а от повече“, казва още Смоленов.

 „Аз разгледах влака отблизо. Има нееластична деформация на конструкцията на двата фургона – спалния и кушета. Характерно огъване по средата свидетелства не само за огромна температура, но и за ясно изразени ядра на възпламеняване. Те са и в двата вагона, с което версията, че пламъкът се е пренесъл от кушет вагона в спалния може да бъде оборена“, допълва той.

По думите му ясно забележими са две основни ядра на възпламеняване – по едно във всеки вагон.

„Всички експерти казват, че е налице терористичен акт. Не става дума за обикновен пожар. Станалото във влака за Кардам вероятно е черен терор – не бял, при който предупреждават, че ще гръмне бомба, за да се евакуират хората“, казваа Христо Смоленов.

Разследващите органи вече обявиха, че се работи по четири основни версии, като се проверява и възможността за терористичен акт.

Христо Смоленов е ръководител на Центъра за антитероризъм и сигурност към Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.

Преди години той работи като секретар в Министерството на отбраната за подготовката на спецчасти.

При пожара във влака от София за Кардам в нощта на 28 февруари загинаха девет души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Да бе как ли не се сетиха ?? Тия лоши терористи - един път не пожелаха да ни направят добро...
114
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
denis - какво си влез да плюеш, ясно е какво стана с влака! Три вагона да изгорят като клечки от перде?! Я се срийте бе!!!!
113
0
 
0
 
! Отговори
Мото То преди 16 години
правилно, този форум ври от ЕНИЧАРИ и ТУРСКИ МЕКЕРЕТА, що не се нагъзите Доган да ви го отпере бе нещастници разкрачени
112
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Много ти знае устичката, само дето си пропуснал, че Турция ги снабдяваше тея терористи с оръжие и всичко останало!
111
0
 
0
 
! Отговори
D3NiS преди 16 години
чудя се само колко ли парички са гушнали господата експерти за да оневинят БДЖ в немърливост и безстопанственост, а оттам и десетките пострадали да ги съдят за милиони... кви терористи бе *** загубени, ние да не пасем трева... ***
110
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
107, гледам че си много отворен...би ли коментирал тоя клип vbox7 - Как може в БГ да има паметник на който няма нито 1 БГ дума, това ДС го е напраила, нали?!?2 - как може в 1 държава, която е заклеймила 3ма човека за убийци на деца и жени, точно тая държава да позволи да има паметник на тия хора? Това е дело на ДС, нали?!?Човече, я слез на земята, и осъзнай че тука няма никва държава...а е разграден двор.П.С. ако за тебе това е нормално, *** се прегледай...или по добре *** агитирай да има паметник на сюлейман паша на шипка...
109
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абе турски ***, я се скрий бе!!!! Не случайно Аамет доан щи им гради чешма!!!!?Все едно оня дето изнасили българчетата на 3март и той да е бил към ДС! Аман от еничари!
108
0
 
0
 
! Отговори
Катерина преди 16 години
Само можем да си гадаем кой е виновен или каква е причината за пожара.Напално вазможно е да е терористичен акт,но каквато и да е причината,само "ние" сме си виновни!Цялата ни даржава е такава.Ако са терористи,как може изобщо да се допусне нещо такова?!?Ако просто е от една цигара,та такава ли трагедия ще стане заради едни заключени врати?!?!Замислете се и се осазнайте,бе хора!Това е България!Съболезнования на всички семеиства за загубата им
107
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 16 години
"Къде е този паметник на терористите от Буново?"Ще ти кажа къде е - днес колегите на тези терористи управляват България. "Турските атентати" по време на Възродителния процес са си чиста провокация на ДС. По това време беше ИЗКЛЮЧЕНО пиле да прехвръкне без знанието на Държавна сигурност, пък, какво остава да се организират и осъществят атентати. В онези години границите на България не се преминаваха свободно и всички пребиваващи чужденци се знаеха много добре, кои са, какви са и т.н. Да на забравяме, че ДС оказваше радушен пример и съдействие на действителни турски терористи, издирвани в цивилизования свят, като Бекир Челенк и Мехмед Али Агджа. Тъй, че някаква си турска конспирация под носа на ДС......не на мене тия...
106
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
vbox7.com/play:d0309aecЕто гледайте това, доколкото знам след това турски хакери хакват 3 БГ министерски сайта, точно такива контролирани от ДПС...както и тоя паметник е възстановен след това...и това в БЪЛГАРИЯ?!?Така че хора, приемете че сега ще има паметник и на тия терористи...щом държим паметници на стари терористи...Ако това е държава, аз съм трамвай !
105
0
 
0
 
! Отговори
Bio преди 16 години
И в допълнение само искам да кажа, защото се разгоря спор за турците, ако бяха турци и на всяка цена искаха да палят влак, а не мотриса на метрото или пък натъпкан до пръсване рейс на Градски Транспорт, то със сигурност биха си избрали влака Со9фия - Бургас през лятото.
104
0
 
0
 
! Отговори
Мирославчо преди 16 години
ДВАТА ВАГОНА БЯХА ПОДПАЛЕНИ ОТ ТУРСКИ ТЕРОРИСТИ. ТОЧКА.
103
0
 
0
 
! Отговори
Сънчо преди 16 години
Къде е този паметник на терористите от Буново? И как е възможно още да съществува? Какви сме ние, за да позволим това?Искам точно местоположение, ако обичате.Или линкове с информация..
102
0
 
0
 
! Отговори
Мамантос преди 16 години
Всъщност отговорът е почти ясен. Сигурен съм, че атетнатът ще бъде приписан на арабски (а защо не и на кюрдски или ирански) терористи, но в никакъв случай -- на турски такива.
101
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
отговора е много *** - за да не се разбере че е терористичен акт. Тия дето са го извършили са някви нещастни туркофилски ***, дето даже нямат смелост да си признаят че са извършили атентат...
100
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 16 години
И малко дете ще ви каже. че става дума за умишлен палеж-не може едновременно да горят 3-вагона. А това. че някой не искада признае е друго. Какво ли още ни очаква ? Защо не загиват по този нелеп начин височайшите люде- а само обикновенни и невинни хора - които нямат никаква вина. че са се родили БЪЛГАРИ.
99
0
 
0
 
! Отговори
Bio преди 16 години
И аз съм напълно съгласен, че в случай на терористичен акт някой със сигурност щеше да поеме отговорност, нали и затова е осъществен акта да се постигне гласност и известност по някакав проблем. Освен това защо да се пали влак като по случай 3-ти март си имаш цял площад пълен с народ с все държавния глава на тепсия и сума политици ???
98
0
 
0
 
! Отговори
b0rislav преди 16 години
Ама разбира се че е атентат, даже тука личи почерка на иракчаните!Иначе си прав - защо да се "намесват правителство, политици и БДЖ като виновни в един трагичен инцидент." - да те не са виновни за нищо хората. БДЖ е една модерна компания, вагоните са съвременни и се ремонтират много качествено на места където шефове са хора НЕприближени на правителството.. Цяла мистерия е как при този изграден ред и секюрити, някой гаден иракчанин с *** на главата и пеейки си любими цитати от Корана е влязъл във вагона и е заложил 5 туби *** завързани с устройство за взривяване + тиктакащ будилник!Може да добавим, че пътниците са виновни защото не са успели да загасят пожара, а на всеки под ръка е имало пожарогасител...Жалко че кондуктора улисан в изпълнение на служебните си задължения е пропуснал да забележи, че същия този терорист е заключил вратите на излизане...Истинска трагедия е, че сме случили на най-опитните терористи, които дори и нашите служби за сигурност (които харчат немалко пари на данъкоплатеца) не са успели да разкрият предварително...За политиците няма да казваме лоша дума - правилно - президента на следващия ден е имал важна работа свързана с острелването на опасни хищници по балканите...Жалко, че не се сетихме навремето, когато изгоря на баба ми къщата заради нафтовата печка, че това е също дело на терористите, защото в едно си прав - където има пожар - там има и тероризъм!
97
0
 
0
 
! Отговори
Един ТЪПАК преди 16 години
Не вярвам ,че е терористичен акт!Тук някой иска да подмени вината...,някой много виновен,и си ''носи от 9 кладенци вода''! Просто ако разсъждаваме като терористи никога не бих запалил вагони на влак София -Кардам! Тъпо е!Много по лесно и ефикасно е метрото,някой мост на магистралата ,или бомба в автобус на грдския транспорт на оживено място,или в МОЛ-А например!Тогава жертвите щяха да са стотици !Никой не може да ни опази!Не дай си боже да посегнат на някое училище! Ще се занимават с кушет вагон на София -Кардам! Защо мислим ,че терористите са по прости от нас не ми е много ясно!
96
0
 
0
 
! Отговори
buba4ko преди 16 години
Само да допълня ако някой не знае, че извършителите на тоя атентат имат паметник?!? Имаше хора дето се опитаха да го чупят, но бяха порицани...а нито президентът, нито друго официално лице се изказа че не може да има паметници в БГ на терористи убили умишлено деца и жени... на *** Първанов!!! Ако беше мъж, щеше да издаде заповед да бъде заличен тоя паметник на терористите.100% скоро ще има паметник и на хората извършили тоя атентат, и Първанов заедно с доганчо ще ходят да му се кланят...