Без катаджии при леки катастрофи

При леки инциденти шофьорите ще попълват двустранен констативен протокол
30 яну 2009 21:20,
28
Без катаджии при леки катастрофи
Снимка: Булфото

Служители на КАТ вече няма да се отзовават при леки катастрофи, съобщиха от МВР.

При такива инциденти шофьорите ще попълват двустранен констативен протокол, който се предоставя от застрахователя при сключване на застраховка "Гражданска отговорност" или при поискване.

Промяната се прави с влизане в сила на наредба на МВР и Комисията за финансов надзор за документите и реда за съставянето им при пътни произшествия и реда за информиране между МВР, КФН и Информационния център към Гаранционния фонд.

Така според новите правила служителите на КАТ ще бъдат на мястото на инцидента, само когато има убит или ранен човек, произшествието е предизвикало задръстване на платното за движение, в него участва пътно превозно средство, което превозва опасен товар или товар, който се разпилява на пътя и в резултат на това създава опасност за движението.

Служители на КАТ ще има и когато катастрофата е станала с автомобил с чуждестранна регистрация или има съмнение, че участник в произшествието е под въздействие на алкохол, на друго упойващо вещество или не притежава необходимите права за управление на моторното превозно средство.

В случаите, когато при произшествието са причинени само материални щети, които не възпрепятстват движението на автомобила на собствен ход и между участниците в произшествието има съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, участниците попълват своите данни в двустранен констативен протокол за катастрофата, който им се предоставя от застрахователните компании при сключване на застраховка "Гражданска отговорност", както и при поискване.

Бланката е валидна и когато не е предоставена от застрахователя (може да се извади от интернет или да се преснима от Държавен вестник).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
0
 
! Отговори
Асен Проданов, Бурга преди 15 години
Катаджиите, като всички държавни служители у нас, от които зависи уреждането на нещо важно, използват служебното си положение и си искат рушвети от гражданите. Впрочем, така е във всички страни от Балканския регион. От там идва и термина "Балкански синдром". Този синдром е присъщ на всички бедни страни по света със слабо развита икономика и нисък жизнен стандарт. Корупцията в тях се е превърнала в естествен начин на живот.
26
2
 
0
 
! Отговори
Saiman преди 15 години
Estestveno kak she idvat za leka katastrofa vmesto da ide da vzeme na nqkoi bednqk parite ili da si pie kafeto s leki katastrofi she se zanimava ama kak ne .....
25
2
 
0
 
! Отговори
valio преди 15 години
nqkoi nameril li e toq protokol v neta 6toto az go tarsa ama ni6to ako go nameri nqkoi molq da go prati moje i link na skype primerno az sam valiors
24
2
 
0
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 15 години
АКО ИМА ПРОБЛЕМ КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕШИ СЕ ВИКА КАТ И КРАЙ НА СПОРА И АКО Е СЕ СЪМНЯЗВАШ ЧЕ Е УПОТРЕБИЛ АЛКОХОЛ ИЗВИКАИ КАТ.НЕ Е ТТРУДНО АМА ТРЯБВА ДА СЕ МИСЛИ.
23
2
 
0
 
! Отговори
alankulu преди 15 години
tova se pravi za normalnite hora ne za maimunite po putq ako drugiq kazva 4e ne e vinoven si vikate kat i kraiaz na 1.qnuari podprqh edna jena leko otzad puknah i bronqta i se priznah za vinoven i ako go ima6e toz protokol togava 6te6e da spesta 4 to4ki i 100 leva taka 4e az sum za
22
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Като познавам българския манталитет, мога да си представя какви побоища и разправии очакват бъдещите ПТП участници. Интересно е как ще контролираш другия, дали притежава свидетелство за управление, дали е употребявал алкохол и кой би се признал за виновен? Такъв е българския манталитет, а и по този начин примерно употребил алкохол шофьор няма да понесе никакво наказание, а аз ли трябва да искам шофьорската книжка на другия водач и евентуално, ако той няма да извикаме КАТ и т.н. Застрахователите нищо няма да изплатят, защото винаги ще се оправдават с това, че се опитваме да ги измамим. Поредната простотия е това! А не че няма да има и такива, които още от днес ще започнат с инсценирани леки материални щети, това е българския манталитет, ами ще си страдаме както винаги честните хора.
21
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Po-golqma prostotiq ot tova ne mojaha da izmislqt. Shte ima schupeni glavi po krastovishtata, to e qsno. Da poznaq li tiq s kolite nad 40 000 lv. dali shte imat PTP po tqhna vina ?BEZUMIEEEE
20
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А кой ще прави проверката за алкохол на двамата водачи - може би ще раздадат на застрахователите дрегери ???Всеки втори шофьор на обяд е употребил алкохол.
19
2
 
0
 
! Отговори
МъаХАХАХАХА преди 15 години
Катаджиите не са ли се консултирали с психолог? Няма в БГ двама които да се съгласят дали снега е бял камо ли да опишат в съгласие катастрофа. Между другото статистически е доказано, че за почти всяка катастрофа са виновни всички участници в нея.
18
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Носете си оръжия в колата щото ще има въргали на всяко кръстовище:)
17
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
През това време катаджийте ще са заети да пълнят касичката на БСП. Вече може да се видят в действие. Последните дни из София са на през 100 метра! Защо ли до сега ги нямаше никакви?
16
2
 
0
 
! Отговори
@ преди 15 години
Доскоро криеха пътни знаци под околовръстното , и глобяваха хората , сега абдикират и от задълженията си . Нямам думи......
15
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много ми е интересно как ще се разберат двамата шофьори ако всеки твърди че другия е виновен или ако единия просто откаже да подпише документа... Нали това е основната роля на полицията - от името на закона да отсъди на кого е вината и да предотврати евентуална саморазправа между участниците в произшествието...
14
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А това не е ли стимул за шофиране в пияно състояние? Некой пияндурник ако ме нацепи и се съгласи на протокол кел файда, може и да зема пари от застраховател ама оня никой нема да го бутне че кара пиян.
13
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мале какви побоища се задават не искам да си мисля просто. МВР абдикира и от тази си функция. Саморазправа му е майката. На оръжие братя :))) по един патлак в джоба и който е по-бърз печели :))
12
2
 
0
 
! Отговори
Anonim преди 15 години
Ами като немогат да се разберат да викат кат! Те и без това винаги застават на по-платежоспособния.Ако нямаш кинти по-добре си кажи, че е можело да бъде и по-лошо и поживо поздраво към дома. Куките ни са много зле....
11
2
 
0
 
! Отговори
Miro преди 15 години
Sega naistina shte stane kato v djunglata, katastrofi i masovi poboi. Veroqtnosta da popadnesh na nqkoi vmenqem v katastrofa e prenebrejimo malka, vseki shte obvinqva drugiq i nakraq...boj.
10
2
 
0
 
! Отговори
laynovoz преди 15 години
ами как по-точно ще докажем, че се е случило точно така и тея застрахователни компании пък да не би да изплащат винаги всичко?? те ще фалират......
9
2
 
0
 
! Отговори
m da преди 15 години
moje da napravish grajdanska за ПТП щети в Булстрад, no za KRAJBA TI E NUJNO AVTOKASKO,i moje da si v bul ins,NO AKO SI V EDNA KOMPANIA S DVETE NESHTA POLZVASH OSTUPKI
8
2
 
0
 
! Отговори
уона би шофьор преди 15 години
Може би *** въпрос, ама щото не съм шофьор...:Може ли да се застраховаш в различни компании за различни неща - например за кражба в БулИнс и за ПТП щети в Булстрад?Мерси.